Το χθεσινό πρωτοσέλιδο του ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ είχε ως κύριο θέμα του το εξής: «Το νέο ΕΣΕΚ δείχνει επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης- Κλείσιμο για 4 μονάδες του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου στο τέλος του 2023 – Στον αέρα η Τηλεθέρμανση Κοζάνης».
Ένα θέμα που βασίστηκε στην αποκάλυψη του Οικονομικού Ταχυδρόμου (ot.gr) στις 8 Νοεμβρίου 2023, που υπογράφει η κ. Μάχη Τράτσα, με τίτλο «ΕΣΕΚ: “Παράθυρο” για ταχύτερη απολιγνιτοποίηση πριν το 2028», το οποίο στις πρώτες του παραγράφους ανέφερε ότι: « “Παράθυρο” για ταχύτερη απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μείγματος της χώρας πριν το 2028 ανοίγει το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) το οποίο απεστάλη την περασμένη Παρασκευή προς έγκριση στην Κομισιόν. Ειδικότερα, το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων δεν λαμβάνει υπόψη το σχέδιο διπλασιασμού της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη που είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση το 2022 για λόγους ενεργειακής ασφάλειας.
Έτσι προβλέπει πρόωρο “λουκέτο” στις τέσσερις λιγνιτικές μονάδες του Αγίου Δημητρίου (Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και IV) στο τέλος του 2023, ήτοι σε δύο μήνες. Είναι αξιοσημείωτο ότι με υπουργικές αποφάσεις του 2021 και του 2022 είχε δοθεί και στις τέσσερις μονάδες κατ΄ εξαίρεση παράταση των ωρών λειτουργίας τους έως το τέλος του 2025. Μάλιστα, οι δύο μονάδες ΙΙΙ και IV του Αγίου Δημητρίου τροφοδοτούν και την τηλεθέρμανση της Κοζάνης.
Παράλληλα, το νέο ΕΣΕΚ προβλέπει ότι μετά την 31η Δεκεμβρίου 2028 θα σταματήσει η ηλεκτροπαραγωγή με καύσιμο λιγνίτη και της νέας μονάδας της ΔΕΗ “Πτολεμαΐδα V”. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι “το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν είναι οριστικό και με βάση τα σχόλια των φορέων αξιολογείται η επιτάχυνση της πλήρους απολιγνιτοποίησης του ενεργειακού συστήματος αρκετά προ του 2028”».
***
Να ξεκινήσουμε μ’ ένα απλό ερώτημα.
Στην ευθύνη ποιου βρίσκεται το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ);
Την απάντηση τη βρίσκει κανείς εύκολα αν επισκεφτεί το opengov.gr, η οποία λέει πως υπεύθυνο είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας!
Δηλαδή, βρίσκεται στην ευθύνη της Κυβέρνησης!
Την ίδια, ουσιαστικά, κυβέρνηση που, όπως τονίζει το δημοσίευμα, «…με υπουργικές αποφάσεις του 2021 και του 2022 είχε δοθεί [από την κυβέρνηση] και στις τέσσερις μονάδες κατ΄ εξαίρεση παράταση των ωρών λειτουργίας τους έως το τέλος του 2025.»
Οπότε, τι συμβαίνει; Ένας κυβερνητικός φορέας έρχεται και αναιρεί προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις (σ.σ. δικές του, μάλιστα;), αιφνιδιαστικά και απροειδοποίητα, αποφάσεις σημαντικές και κρίσιμες για την περιοχή μας;
Ή μήπως είχε γίνει κάποια συζήτηση για να καταλήξουν σ’ αυτό το σημείο, η οποία δεν είχε γίνει γνωστή μέχρι τώρα;
***
Και πάμε στο άλλο, πολύ κρίσιμο και καθοριστικό θέμα που βάζει τόσο το δημοσίευμα του Οικονομικού Ταχυδρόμου όσο και του ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ.
Το σβήσιμο των τεσσάρων από τις πέντε Μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου θα αφήσει την τηλεθέρμανση Κοζάνης με μόλις μία Μονάδα, την V, η οποία δεν μπορεί να καλύψει από μόνη της τη ζήτηση σε θερμική ενέργεια για να μπορεί αυτό το σύστημα θέρμανσης να εξυπηρετεί αποτελεσματικά τους καταναλωτές του, ειδικά τις μέρες της μεγάλης ζήτησης, τις μέρες με χαμηλές θερμοκρασίες.
Και αν γίνει αυτό, πότε θα γίνει;. Στην καρδιά του χειμώνα, από την πρώτη Ιανουαρίου, εφόσον φυσικά τηρηθεί το νέο χρονοδιάγραμμα του ΕΣΕΚ!
***
Πριν λίγο καιρό, και κατά τη διάρκεια των επισκέψεων τους στην περιοχή μας, κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα τροφοδοσίας με την τηλεθέρμανση Κοζάνης!
Πώς όμως θα συμβεί αυτό αν κλείσουν οι τέσσερις από τις πέντε Μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου σε πενήντα μέρες, με απόφαση της κυβέρνησης, στην οποία μετέχουν φυσικά αυτά τα στελέχη;
***
Πολλές αντιφάσεις μαζεύτηκαν που γεννούν και τα ανάλογα ερωτήματα.
Εμείς θα σταθούμε μόνο σ’ ένα. Σε ό,τι αφορά τον περίφημο κυβερνητικό σχεδιασμό σχετικά με την απολιγνιτοποίηση, γνωρίζει η δεξιά τους τι ποιεί η αριστερά τους;
Γιατί δεν είναι δυνατόν από τη μια μεριά να αποφασίζεις πως οι Μονάδες θα δουλέψουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2025 και από την άλλη να στέλνεις στην Κομισιόν για έγκριση σχέδιο που τις κλείνει μέχρι το τέλος του 2023, όταν διανύουμε ήδη τον προτελευταίο μήνα αυτού του έτους!
***
Επιμύθιο: Η ελληνική εμπειρία λέει (σ. σ. κάτι που ευχόμαστε όλοι) πως κάτι θα γίνει στο τέλος και οι Μονάδες δεν θα σβήσουν στο τέλος του 2023.
Δεν είναι κάτι σίγουρο. Για εικασία πρόκειται με βάση, το ξαναλέμε την ελληνική εμπειρία, σύμφωνα με την οποία κάτι γίνεται πάντα στο παρά ένα και σώζεται το πράμα.
Θα συμβεί, άραγε, και τώρα το ίδιο;