Λίγο περισσότερο από δύο μήνες απομένουν για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο και όλο πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την ακύρωση του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος.
Οπότε, το ερώτημα είναι το εξής: Ποιος μπορεί να ακυρώσει τους Αγώνες; και ποιες είναι οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο;
Το συμβόλαιο μεταξύ της ΔΟΕ και του Τόκιο είναι ξεκάθαρο: Υπάρχει μόνο ένα άρθρο που επιτρέπει την ακύρωση των Αγώνων και η επιλογή αυτή ανήκει αποκλειστικά στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και όχι στη διοργανώτρια πόλη.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι Ολυμπικοί Αγώνες είναι «αποκλειστική ιδιοκτησία» της ΔΟΕ, πράγμα που σημαίνει ότι ως «ιδιοκτήτρια» είναι η μόνη αρχή που μπορεί να τους ακυρώσει.
Ένας λόγος που θα μπορούσε να δικαιολογήσει ακύρωση – πέραν του πολέμου ή της κοινωνικής αναταραχής – θα ήταν «οι δικαιολογημένες ανησυχίες για την ασφάλεια των συμμετεχόντων στους Αγώνες». Σίγουρα η πανδημία αποτελεί τέτοιου είδους ανησυχία. εξ αλλού η Χάρτα των Αγώνων καλεί το ΔΟΕ να διασφαλίζει «την υγεία των αθλητών» και να προωθεί τα «ασφαλή αθλήματα». Παρόλα αυτά, όμως, η ΔΟΕ φαίνεται αποφασισμένη να συνεχίσει.
Μπορεί η Ιαπωνία να αντιταχθεί στη ΔΟΕ και να αποσυρθεί;
Υπό ορισμένες συνθήκες, αν η Ιαπωνία αποφάσιζε μονομερώς να ακυρώσει του αγώνες, τότε το ρίσκο και οι ζημιές θα επιβάρυναν αποκλειστικά την Οργανωτική Επιτροπή, εξηγούν ειδικοί στο αθλητικό δίκαιο μιλώντας στο BBC. Όπως λένε, το συμβόλαιο μεταξύ της ΔΟΕ και των πόλεων που διοργανώνουν τους αγώνες είναι στάνταρντ και, φυσικά, το Τόκιο ήξερε τι υπέγραφε. «Τα συμβόλαια περιέχουν κάποια έκτακτα γεγονότα, όμως αυτό που συνέβη με την πανδημία δεν έχει προηγούμενο», τονίζουν.
Το μόνο ρεαλιστικό σενάριο θα ήταν μία κοινή απόφαση της ΔΟΕ με το Τόκιο για ακύρωση των αγώνων. Σε αυτή την περίπτωση, θα έμπαιναν στη μέση οι ασφαλιστικές, καθώς και η ΔΟΕ, και το Τόκιο, και τα τηλεοπτικά δίκτυα, αλλά και οι χορηγοί έχουν ασφαλιστεί.
Σε περίπτωση που οι Ολυμπιακοί Αγώνες όντως ακυρωθούν, τότε οι ασφαλιστικές εταιρείες, θα χρειαστεί να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Η συγκεκριμένη διοργάνωση έχει περάσει από σαράντα κύματα. Ήδη οι Αγώνες καθυστερούν ένα χρόνο, η λαμπαδηδρομία έχει ξεκινήσει και έχει σταματήσει πολλές φορές, οι επισκέπτες δεν μπορούν να πάνε και, φυσικά, πολλά αθλήματα θα διεξαχθούν σε άδεια στάδια.
Ταυτόχρονα, οι ανησυχίες για τη δημόσια υγεία είναι πολλές και έχουν εκφραστεί ακόμα και από αθλητές, αλλά και από οργανωτές.
Το θέμα δεν είναι μόνο τα χρήματα
Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί, το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο δεν αφορά μόνο τα χρήματα. Το επόμενο μεγάλο αθλητικό γεγονός θα διεξαχθεί το 2022 στη γειτονική Κίνα και πρόκειται για τους Χειμερινούς Αγώνες του Πεκίνου.
Οπότε είναι προφανές ότι το Τόκιο θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να διοργανώσει του Ολυμπιακούς Αγώνες. Η τελευταία φορά που το Τόκιο φιλοξένησε Ολυμπιακούς ήταν το 1964, όταν η χώρα έβγαινε «βαθιά πληγωμένη» και ηττημένη από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι φετινοί Αγώνες έχουν επίσης συμβολική σημασία και την Ιαπωνία, γι’ αυτό και οι ειδικοί συμφωνούν ότι η Τελετή Έναρξης θα γίνει στις 23 Ιουλίου – το θέμα μόνο είναι το πώς.