Η πρόκληση που επιτυχώς αντιμετώπισε το Αμύνταιο με την εξασφάλιση παροχής θερμικής ενέργειας στους δημότες του, ήταν διπλή. Πρώτον, αντικαταστήσει την ισχύ που προέρχονταν από τον υπό απόσυρση ΑΗΣ Αμυνταίου, και δεύτερον να ολοκληρώσει την ιδιαίτερη αυτή μετάβαση σε περιβάλλον απολιγνιτοποίησης.
Σε ότι αφορά την έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας με βιομάζα, ευτυχώς όλα πήγαν ρολόι. Αν και στο “παρά πέντε”, η μονάδα λειτούργησε χωρίς προβλήματα από την αρχή της θερμαντικής περιόδου, προμηθεύοντας απρόσκοπτα τους δημότες με θερμική ενέργεια και καλύπτοντας στο ακέραιο τις ανάγκες τους σε ένα πλαίσιο ιδιαίτερα επιτυχημένης συνεργασίας ανάμεσα στη ΔΕΤΕΠΑ και την ΗΛΕΚΤΩΡ. Κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των δύο φορέων, με σκοπό την όσο πιο άμεση ενεργοποίηση του συστήματος, η ανάδοχος εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. ανέλαβε προσωρινά τη λειτουργία του και τα λειτουργικά κόστη αν και το γεγονός αυτό δεν πηγάζει από τις συμβατικές της υποχρεώσεις, και η ΔΕΤΕΠΑ ανέλαβε το σύνολο του κόστους του καυσίμου.
Παρά το ότι όμως μιλάμε για ένα ιδιαίτερα καινοτόμο τεχνολογικά και περιβαλλοντικά πρότζεκτ, υπάρχουν όμως και ζητήματα βιωσιμότητας της λειτουργίας που σχετίζονται εμμέσως με την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου για τη “Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας”. Όπως είναι γνωστό, έπρεπε να βρεθεί με τρόπο άμεσο και απόλυτο, μια λύση για να λειτουργήσει η Τηλεθέρμανση χωρίς τον ΑΗΣ. Πέραν του ότι έληγαν οι ώρες λειτουργίας του, οι κυβερνητικές επιλογές ήταν επιτακτικές και δεν υπήρχε περιθώριο ούτε διάθεση για παράταση. Έτσι, η ΔΕΤΕΠΑ ανταποκρινόμενη στην ανάγκη της κοινωνίας για παροχή θέρμανσης, έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να προμηθευτεί καύσιμο με κάθε τρόπο και με κάθε κόστος. Όπως ήταν αναμενόμενο, το κόστος προμήθειας καυσίμων για το πρώτο έτος λειτουργίας της τηλεθέρμανσης με τους νέους λέβητες έχει αποβεί ιδιαίτερα δυσβάσταχτο για την ΔΕΤΕΠΑ.
Ως εκ τούτου οι επόμενες θερμαντικές περίοδοι αναμένονται ακόμη δυσκολότερες σε οικονομικούς όρους. Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία η ΔΕΤΕΠΑ και το Αμύνταιο ήταν οι πρώτοι που ήρθαν αντιμέτωποι με το καθεστώς της βίαιης απολιγνιτοποίησης και φυσικά με τις συνέπειές του. Για ουσιαστικούς – αλλά ίσως και για συμβολικούς – λόγους, δικαιούνται μιας ειδικής πρόνοιας και μιας ειδικής μεταχείρισης εκ μέρους της Πολιτείας.
Η βασική δομή αντιμετώπισης του προβλήματος, είναι η Μονάδα της Βιομάζας. Η μονάδα που λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία τον πρώτο χρόνο έγινε με πρωτοβουλία της ΔΕΤΕΠΑ η οποία αποδείχθηκε πως ήταν και είναι μπροστά από την εποχή της, με την στήριξη της ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. και χωρίς ιδιαίτερη κρατική στήριξη. Από εδώ και πέρα όμως, και επειδή η κυβέρνηση έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα, πρέπει να ανοίξει ένα άλλο κεφάλαιο στη συζήτηση κυβέρνησης και κοινωνίας για την πραγματικά “δίκαιη μετάβαση”.
Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος και να πριμοδοτήσει τη λειτουργία του με κάθε τρόπο. Όχι μόνο επειδή “δεν βγαίνει η εξίσωση”, αλλά επειδή πρέπει να είναι πολιτική επιλογή να υποστηριχθούν οι εφαρμογές καθαρής ενέργειας που δεν είναι ρυπογόνες, που έχουν χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα και δεν είναι ρυπογόνες. Η αειφορία ως περιεχόμενο του κυβερνητικού μηνύματος για την Ενέργεια και το Κλίμα, πρέπει να εκπεμφθεί από το Αμύνταιο, συνοδευόμενο από την έμπρακτη στήριξη της πράσινης θερμικής κιλοβατώρας από βιομάζα.
Ήδη η Δημοτική Αρχή του Αμυνταίου κάνει συνεχείς επαφές με κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες στην Αθήνα, με κεντρικό αίτημα να διασφαλιστούν οι πόροι που απαιτούνται μεσοπρόθεσμα για τη βιώσιμη λειτουργία της Μονάδας. Παράλληλα πρέπει να δοθεί ο χρόνος που απαιτείται για την μακροπρόθεσμη μετεξέλιξη και την ορθολογική αξιοποίησή του έργου τα επόμενα χρόνια.