Για ένα δύσκολο χειμώνα στο κομμάτι της εστίασης και της λειτουργίας των καταστημάτων του κλάδου, κάνει λόγο ο γνωστός σεφ της Δυτικής Μακεδονίας, Γιάννης Γιαννίτσας, λίγες μόνο ώρες πριν την ανακοίνωση των νέων μέτρων που θα ισχύσουν για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πολίτες το επόμενο διάστημα.
Ο Γιάννης Γιαννίτσας, έχοντας περάσει από πολλές κουζίνες γνωστών μαγαζιών της περιοχής, επέλεξε να απέχει από το χώρο της εστίασης από την αρχή της πανδημίας και όπως τονίζει στη συνέντευξή του στο e-ptolemeos web- tv, αυτό έγινε και για ψυχολογικούς λόγους:
«Οι άνθρωποι της εστίασης ζορίστηκαν πολύ και πιστεύω πως μπαίνουμε σε ένα χειμώνα, ο οποίος θα είναι πολύ δύσκολος».
Σχολιάζοντας την όλη κατάσταση με τα μέτρα που υπήρξαν για την εστίαση υποστήριξε πως αυτά ήταν ατσούμπαλα και άτσαλα:
«Είναι σαν να έχεις μια Φεράρι με 200 άλογα και να δουλεύει στο ρελαντί. Ε, είναι εντελώς άχρηστη…».
Μιλώντας για την καλοκαιρινή σεζόν σημείωσε πως ένας Αύγουστος, όπου έγιναν νούμερα στα νησιά, δεν μπορεί να σώσει την κατάσταση, παρότι υπήρξαν πολλά παιδιά από τη Δυτική Μακεδονία που εργάστηκαν στον τουρισμό.
Ο Γιάννης Γιαννίτσας σημειώνει πως η περιοχή έχει ανάγκη για μαγαζιά με ταυτότητα και φαγητό με ταυτότητα:
«Δεν μπορεί να πάμε στα ίδια και τα ίδια, αυτό κάτι σημαίνει, ότι κάτι μας τραβάει εκεί. Δε ξέρω αν είναι η κατάλληλη στιγμή να ανοίξει κάποιος ένα μαγαζί εστίασης, αλλά πρέπει να πάμε σε σταθερά βήματα και στοχευμένα».
Για το αν το κοινό της Δυτικής Μακεδονίας μπορούν να πληρώσουν το ιδιαίτερο και το διαφορετικό απαντά:
«Δεν είναι θέμα αν το κοινό έχει να πληρώσει. Για μένα δε φταίει το κοινό αλλά οι επιχειρηματίες. Κάνεις κάτι είσαι σταθερός και δεν θέλεις να το εξελίξεις. Το κοινό εκπαιδεύεται και θέλει καινούργια πράγματα. Θέλει το διαφορετικό ο κόσμος. Σίγουρα δε μιλάμε για φανταστικά πράγματα».
Τέλος, ο γνωστός σεφ αφού υπόσχεται πως σύντομα θα βρεθεί ξανά στο φυσικό του χώρο που δεν είναι άλλος από την κουζίνα ενός μαγαζιού στέλνει μήνυμα τόσο στους επιχειρηματίες, όσο στους συναδέλφους του αλλά και τους φιλοξενούμενους(πελάτες) των καταστημάτων:
«Από την πρώτη στιγμή έλεγα πως έχουμε μεγάλη ευκαιρία. Να ανοίξουν τους ορίζοντες τους οι επιχειρηματίες, οι συνάδελφοι με υπομονή και κόπο να σηκώσουν μανίκια, είναι μια μάχη που δεν κερδίζεται αναίμακτα και στους φιλοξενούμενους θα πω ότι, στο χώρο αυτό περνούσαν καλά για χρόνια. Έχει υποχρέωση και ο οικοδεσπότης και ο φιλοξενούμενος, να δείξει πως μπορεί να τον υποστηρίξει. Σίγουρα με 10.000 κρούσματα το Γενάρη δεν μπορούμε να έχουμε εστίαση ανοιχτή, αλλά η σοβαρότητά μας είναι αυτή που θα κρίνει πως θα κινηθεί η κοινωνία μας»