Για εμπαιγμό και κοροϊδία κάνουν λόγο οι ένστολοι αναφορικά με την ψήφιση της τροπολογίας από την Βουλή για τα αναδρομικά.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) καλεί τους αρμόδιους να απαντήσουν πριν την ψήφιση της τροπολογίας:
Αληθεύει ότι κόβεται μια για πάντα το δικαίωμα στα δώρα μας;
Αληθεύει ότι δεν επιστρέφουν οι μισθοί μας στα επίπεδα του 2012;
Αληθεύει, ότι δεν θα πληρωθούμε τα νυχτερινά μας;
Αληθεύει ότι μας κόβουν μία διετία αναδρομικών;
Όλα αυτά αποτελούν την βάση της εργασίας μας και της καθημερινής μας αγωνίας. Αποτελούν τον αγώνα των οικογενειών μας. Η ΠΟΜΕΝΣ από τον Μάιο 2017 τα είχε διατυμπανίσει προς όλες τις κατευθύνσεις. Με την τελευταία δε ανακοίνωση, έχει ενημερώσει ποιοι ήταν υπέρ του νέου μισθολογίου επισημαίνοντας ότι οι στρατιωτικοί δεν θα δεχθούν άλλον εμπαιγμό».
Κόφτης στα αναδρομικά για τα ειδικά μισθολόγια
Την καταβολή ακαθάριστων ποσών αναδρομικών συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ και καθαρών ποσών συνολικού ύψους 820 εκατ. ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες εν ενεργεία και συνταξιούχους λειτουργούς του Δημοσίου -στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς, πανεπιστημιακούς, καθηγητές ΤΕΙ, ιατρούς του ΕΣΥ, μουσικούς Κρατικών Ορχηστρών, δικαστικούς κ.λπ.- προβλέπουν νομοθετικές ρυθμίσεις που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή, υπό μορφή τροπολογίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.
Η κατάθεση των ρυθμίσεων στη Βουλή ανακοινώθηκε το απόγευμα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εορταστική εκδήλωση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Μέγαρο Μουσικής. Σύμφωνα με τα όσα διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, τα αναδρομικά θα δοθούν στους δικαιούχους εφάπαξ εντός του Δεκεμβρίου.
Με τις ρυθμίσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι προχωρεί στην αποκατάσταση των αποδοχών εκατοντάδων χιλιάδων λειτουργών του Δημοσίου εφαρμόζοντας τα όσα ορίζουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις οποίες έχουν κριθεί αντισυνταγματικές οι περικοπές που επιβλήθηκαν με το νόμο 4093/2012 από την 1η-8-2012 σε βασικούς μισθούς και επιδόματα που καταβάλλονταν βάσει ειδικών μισθολογίων.
Ψαλίδι…
Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα κείμενα των ρυθμίσεων, τα αναδρομικά που θα καταβάλει η κυβέρνηση περιορίζονται τελικά στην περίοδο από την 1η-8-2012 έως την 31η-12-2016 για τους ενστόλους, στην περίοδο από την 1η-1-2015 έως την 31η-12-2016 για τους πανεπιστημιακούς, τους καθηγητές ΤΕΙ, τους ερευνητές και τους μουσικούς των Κρατικών Ορχηστρών και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και στην περίοδο από 13-11-2014 έως 31-12-2016 για τους ιατρούς του ΕΣΥ.
Επίσης προβλέπεται η καταβολή αναδρομικών και στους δικαστικούς λειτουργούς και στα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για όσο χρόνο ήταν εν ενεργεία την περίοδο από 1ης-8-2012 έως και 30-6-2014.
Ουσιαστικά, η «αποκατάσταση» των αποδοχών εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, καθηγητών ΑΕΙ, ιατρών του ΕΣΥ και λοιπών δημόσιων λειτουργών θα γίνει μέχρι την ημερομηνία ισχύος των προηγούμενων ειδικών μισθολογίων, ενώ στις αποδοχές που καταβλήθηκαν για την περίοδο από την 1η-1-2017 μέχρι και σήμερα δεν θα γίνει αναδρομική προσαρμογή, με το αιτιολογικό ότι από τις αρχές του 2017 ισχύουν, για όλες αυτές τις κατηγορίες, νέα εντελώς διαφορετικά ειδικά μισθολόγια, τα οποία καθορίστηκαν με βάση τις διατάξεις των άρθρων 123-162 του ν. 4472/2017.
Ωστόσο, όπως ήδη έχει επισημάνει ο «Ε.Τ.», τα νέα ειδικά μισθολόγια που ισχύουν από την 1η-1-2017 δεν εφαρμόστηκαν άμεσα από την ημερομηνία αυτή, αλλά ένα χρόνο μετά. Ολόκληρο το 2017 οι λειτουργοί του Δημοσίου αμείβονταν με βάση τα προηγούμενα ειδικά μισθολόγια. Αλλά και τα νέα ειδικά μισθολόγια, τα οποία καθορίστηκαν με βάση τις διατάξεις των άρθρων 123-162 του ν. 4472/2017, εφαρμόσθηκαν με ρήτρα διασφάλισης των αποδοχών που καταβάλλονταν μέχρι 31-12-2016. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 155 του ν. 4472/2017 προβλέφθηκε ότι σε όλες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι συνολικές αποδοχές με βάση τις νέες μισθολογικές ρυθμίσεις προέκυπταν χαμηλότερες των αποδοχών που καταβάλλονταν βάσει των όσων ίσχυαν με τα προηγούμενα μισθολόγια, δεν επιβάλλεται μείωση αποδοχών αλλά οι προκύπτουσες αρνητικές διαφορές καταβάλλονται ως «προσωπική διαφορά».
Συνεπώς, οι εισοδηματικές αυξήσεις που προκύπτουν από την αποκατάσταση των αποδοχών στα επίπεδα πριν από την 1η-8-2012, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ, θα έπρεπε να επεκταθούν και στα ποσά αποδοχών που καταβάλλονται από την 1η-1-2017. Η επέκταση αυτή θα έπρεπε να γίνει με τη μορφή προσαυξήσεων στα ποσά της «προσωπικής διαφοράς». Με απλά λόγια, η κυβέρνηση οφείλει να καταβάλει αναδρομικά και για την περίοδο από την 1η-1-2017 έως σήμερα.
Πηγή: eleftherostypos.gr