Η ψήφιση της σχετικής τροπολογίας δίνει ανάσα στα νοικοκυριά της περιοχής
Νόμο του κράτους θα αποτελεί σε λίγες ώρες το Ειδικό Τιμολόγιο Ρεύματος για την Δυτική Μακεδονίας και την Μεγαλόπολη, ως ανταπόδοση της Πολιτείας στους κατοίκους των λιγνιτικών περιοχών που πρόσφεραν τα μέγιστα στην εθνική οικονομία και έχουν υποστεί τις συνέπειες από της υποβάθμισης του περιβάλλοντος λόγω της εξόρυξης λιγνίτη και τη λειτουργία των ατμοηλεκτρικών σταθμών επί δεκαετίες.
Εισήχθη το πρωί της Τετάρτης η τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες, ενώ πρέπει να σημειωθεί στην ολομέλεια της Βουλής, όπου συνεχίζεται η συζήτηση του θέματος, παρών είναι ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, προσκεκλημένος του προέδρου της Βουλής με τιμητική πρόσκληση. Η ψήφιση της τροπολογίας αναμένεται σε λίγες ώρες. Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε και παρουσίασε ο υπουργός Ενέργειας Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, η έκπτωση ανέρχεται σε 42 ευρώ/MWh και αντιστοιχεί σε 27% στο σύνολο του λογαριασμού για καταναλώσεις έως 1.600 kWh το τετράμηνο που καταναλώνει το μέσο νοικοκυριό. Η έκπτωση θα ισχύει για όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, θα φτάνει το 45% στο ανταγωνιστικό τιμολόγιο και στο 72% στις ρυθμιζόμενες και θα ισχύσει αναδρομικά από 1 Ιανουαρίου 2018. Θα ωφεληθούν περίπου 141.000 νοικοκυριά, εκ των οποίων τα 133.000 από τη Δυτική Μακεδονία και τα υπόλοιπα από την Μεγαλόπολη Αρκαδίας. Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε 17,5 εκ. ευρώ. Στόχος της τροπολογίας είναι να ενισχυθούν οι οικιακοί καταναλωτές στις ανωτέρω περιοχές και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους. Η Έκπτωση θα ισχύει για όλους τους καταναλωτές ρεύματος των δύο περιοχών είτε είναι πελάτες της ΔΕΗ, είτε είναι πελάτες ιδιώτη πάροχου, καθώς επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το Ειδικό Τιμολόγιο για τις επιχειρήσεις θα θεσμοθετηθεί λίγο αργότερα, περί τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, καθώς πρέπει να δημιουργηθεί ένα ταμείο που θα χρηματοδοτήσει την έκπτωση. Τα χρήματα που απαιτούνται έχουν εξασφαλιστεί και είναι περισσότερα από το απαιτούμενο ποσό, γι’ αυτό τα πλεονάζοντα θα χρησιμοποιηθούν ως «μαξιλάρι» για τυχόν νέες επιχειρήσεις που θα ενταχθούν. Να σημειωθεί ότι για τις επιχειρήσεις δεν μπορούσε να υπάρξει επιδότηση, καθότι νοθεύεται ο υγιής ανταγωνισμός.
«Σήμερα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα. Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί διεξοδικά στην τοπική κοινωνία, στο οποίο η κυβέρνηση έχει συναινέσει και στο τοπικό περιφερειακό συνέδριο. Η σκοπιμότητα της ρύθμισης υπάρχει και είναι δεδομένη. Είναι κάτι που έπρεπε να συμβεί εδώ και χρόνια και γίνεται σήμερα έστω και με καθυστέρηση», υπογράμμισε ο Γ. Σταθάκης. Κριτική στην τροπολογία άσκησε η Νέα Δημοκρατία.
Κριτική και αμφισβήτηση από Νέα Δημοκρατία
Ο Τομεάρχης Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας αμφισβήτησε τη μονιμότητα του μέτρου και αναρωτήθηκε αν πρόκειται για προεκλογική παροχή. Απευθυνόμενος στον υπουργό Ενέργειας, είπε: «από τα λεγόμενά σας προκύπτει ότι θα γίνει μόνο για έναν χρόνο. Σας καλώ να ξεκαθαρίσετε αν πρόκειται για μία προεκλογική παροχή για να πάρετε ψήφους από την περιοχή. Άλλωστε, είπατε ότι ο προϋπολογισμός είναι μονοετής…». Απαντώντας ο Γ. Σταθάκης, εξέφρασε την έκπληξή του για την κριτική και την αμφισβήτηση της ΝΔ. Είπε επίσης ότι σαφώς και ο προϋπολογισμός είναι ετήσιος. Όμως είναι μία δέσμευση που την κάναμε, την εφαρμόζουμε και θα συνεχίσουμε να την εφαρμόζουμε. Εκτός αν την καταργήσετε εσείς». Άλλο σημείο κριτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ότι πολλές λεπτομέρειες δεν περιλαμβάνονται στην τροπολογία και θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις. Η απάντηση Σταθάκη ήταν ότι «οι λεπτομέρειες είναι τόσες πολλές, γι’ αυτό εμείς θεσμοθετούμε το Ειδικό Τιμολόγιο, δεσμεύουμε τα χρήματα και οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους, γιατί δεν είναι δυνατόν να προβλεφτούν όλες στην τροπολογία».
Η τροπολογία με αριθμό 1444/167 16.1.2018, είναι η ακόλουθη:
«Χορήγηση ενίσχυσης σε οικιακούς καταναλωτές λόγω επιβάρυνσης από λιγνιτική δραστηριότητα».
1.Παρέχεται ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, λόγω περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από λιγνιτική δραστηριότητα, η οποία δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 42 Ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh), επί της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων ως έκπτωση από τους Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Δικαιούχοι της ανωτέρω ενίσχυσης είναι οι οικιακοί πελάτες εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης της ΠΕ Αρκαδίας. Με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθορίζονται το ακριβές ποσό της ενίσχυσης, η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησης της, ο χρόνος εκκαθάρισης, τυχόν κριτήρια για τη χορήγηση της ενίσχυσης, τυχόν ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων, συστήνεται ειδικός λογαριασμός, ορίζεται ο διαχειριστής του λογαριασμού αυτού, καθώς και κάθε άλλο σχετικό με την χορήγηση της ενίσχυσης θέμα».