Άλλαξαν οι καιρικές συνθήκες από την Δευτέρα, με έντονες βροχοπτώσεις και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στην περιοχή μας.
Βλέπουμε όλο και πιο συχνά απότομες και ραγδαίες αλλαγές του καιρού, με ακραία φαινόμενα.
Ρωτήσαμε τον προγνώστη καιρού κ. Γιώργο Βασιλειάδη για την τωρινή αλλαγή του καιρού, αν είναι κάτι συνηθισμένο για την εποχή κι αν πρακτικά έχει τελειώσει το καλοκαίρι για την ευρύτερη περιοχή.
Όπως ανέφερε στον «Π» ο κ. Βασιλειάδης, η αστάθεια του καιρού θα διαρκέσει μέχρι σήμερα Τετάρτη με κύρια χαρακτηριστικά τη βαριά συννεφιά, έντονες βροχές οι οποίες θα είναι με ποτιστικό ρυθμό κι όχι με την μορφή καταιγίδας. Η θερμοκρασία λόγω έλλειψης της ηλιοφάνειας δεν θα ξεπεράσει τους 21 βαθμούς και κατά τη διάρκεια των φαινομένων θα είναι χαμηλότερη. Σε αυτή την αστάθεια του καιρού, οι ελάχιστες θερμοκρασίες δεν θα κυμανθούν σε χαμηλά επίπεδα. Οι άνεμοι κατά τόπους στα ορεινά θα είναι ισχυροί.
Τέτοιας φύσης κακοκαιρίες, όπως δήλωσε ο κ. Βασιλειάδης, τις συναντάμε κυρίως στο δεύτερο και τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι κάτι που σπανίζει ή ότι έχει τελειώσει οριστικά το καλοκαίρι.
Για του λόγου το αληθές, από την Πέμπτη η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή άνοδο φτάνοντας τους 26-27 βαθμούς, τιμές φυσιολογικές για την εποχή. Βέβαια, λόγω της ξαστεριάς, την Παρασκευή το πρωί δεν αποκλείεται να δούμε το θερμόμετρο να δείχνει 8-9 βαθμούς και στη συνέχεια της ημέρας να αγγίξει τους 27 βαθμούς.
Αυτή η απόκλιση της θερμοκρασίας είναι στα πλαίσια ενός τυπικού εικοσιτετράωρου του Σεπτέμβρη στην Πτολεμαΐδα.
Μακροπρόθεσμη πρόγνωση για τη εξέλιξη του καιρού δεν μπορεί να γίνει, καθώς τα δεδομένα διαρκώς μεταβάλλονται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι καιρικές συνθήκες παρουσιάζουν ακραία φαινόμενα όλο και πιο συχνά.
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλειάδη, αυτό που παρατηρούμε στην περιοχή μας είναι η αύξηση των ημερών με έντονο καιρό, με ακραία καιρικά φαινόμενα. Είτε μιλάμε για βροχές είτε για ζέστη είτε για ξηρασία είτε για χιόνια, οποιοδήποτε φαινόμενο παρουσιάζει ένταση και διάρκεια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τελευταία καλή χιονόπτωση, η οποία ήταν μια ακραία χιονόπτωση που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2021, στα πλαίσια της ονομαζόμενης «Μήδειας». Από τότε όμως, έχουμε περάσει στο αντίθετο άκρο του φαινομένου με την απουσία χιονόπτωσης. Τον χειμώνα του 2022 – 2023 δεν είδαμε ούτε μια νιφάδα χιονιού!
Επίσης, το καλοκαίρι του 2022 ήταν το πιο βροχερό καλοκαίρι των τελευταίων 20 χρόνων με πολλά χιλιοστά βροχής.
Συμπερασματικά, βλέπουμε ότι το κλίμα αλλάζει κι οι περισσότεροι μετεωρολόγοι ρίχνουν την ευθύνη στην κλιματική αλλαγή. Ο κ. Βασιλειάδης, όπως δήλωσε, ο ίδιος δεν έχει κάνει σχετικές μελέτες, αλλά η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα γενικό στοιχείο του περιβάλλοντος, χωρίς να μπούμε στη συζήτηση για τα ποια μπορεί να είναι τα αίτια. Γεγονός είναι ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα παρουσιάζουν αύξηση. Το παρατηρούμε στην περιοχή μας, το παρατηρούμε στην Ευρώπη, γιατί η Ευρώπη είναι ένα πολύ βασικό στοιχείο παγκοσμίως μιας και είναι η περιοχή του πλανήτη με τις περισσότερες καταγραφές μετεωρολογικών δεδομένων τα τελευταία 150 χρόνια. Οπότε είναι σημαντικό που οι μετρήσεις των τελευταίων χρόνων τείνουν προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, η οποία μπορεί να συγκριθεί με τα παλαιότερα χρόνια και να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.
Οι πολίτες σε όλη αυτή την αλλαγή θα πρέπει να προσαρμοστούν και να μπορούν να είναι έτοιμοι να την αντιμετωπίσουν, αλλά και να μπορούν να αξιολογήσουν σωστά την εκάστοτε κατάσταση και να μην βαπτίζεται ακραίο το κάθε φαινόμενο το οποίο αναμένεται σε μια περιοχή.
Κλείνοντας ο κ. Βασιλειάδης τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας ορθολογισμός και από την πλευρά της πολιτείας και από την πλευρά των πολιτών.
Μαρία Κοτζακόλιου