Στην Πτολεμαΐδα βρίσκεται από το πρωί ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, με κλιμάκιο του ΜέΡΑ25, έχοντας επαφές με τον εμπορικό σύλλογο Πτολεμαΐδας, στην αίθουσα του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου. Τον Γιάνη Βαρουφάκη συνοδεύουν η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη, ο Εκπρόσωπος Τύπου Μιχάλης Κριθαρίδης και στελέχη του κόμματος.
Από τη συνάντηση, στην οποία άκουσα τα προβλήματα του εμπορικού κόσμου και τον μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τέθηκε και το θέμα της ενεργειακής κρίσης, των υψηλών λογαριασμών ρεύματος αλλά και της απολιγνιτοποίησης, με τον ίδιο να είναι ιδαίτερα επικριτικός προς την κυβέρνηση, λέγοντας πως «υπάρχουν συμφέροντα», ενώ αναφέρθηκε και στη μετάβαση στη μετά λιγνίτη εποχή.
Χαρακτηριστικά μίλησε για την παράταση των μονάδων, λέγοντας, αρχικά, πως: «Αν ήμουν στη θέση σας θα φοβόμουν. Αν δώσουν μια παράταση 3-4 χρόνια για το λιγνίτη δε θα μιλάνε για τη μετάβαση. Σε δύο χρόνια θα είμαστε ακριβώς εκεί που είμαστε τώρα, χωρίς πλάνο μετάβασης. Εάν έχουμε μια σημαντική αύξηση θέσεων εργασίας για την αποκατάσταση των ορυχείων της περιοχής, και ξέρουμε ότι το κράτος θα σας επιδοτεί μέχρι να γίνει μετάβαση, τότε το κράτος θα έχει το κίνητρο να προχωρήσει τη μετάβαση. Όχι να την παραπέμψει στις καλένδες. Τα χρόνια περνάνε πολύ γρήγορα και εσείς και τα παιδιά σας θα είστε στον ίδιο γκρεμό μπροστά».
Μίλησε ιδίως για την ευκαιρία που μπορεί να δοθεί μέσω της αποκατάστασης εδαφών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η αποκατάσταση είναι πολύ δύσκολη δουλειά και τεχνολογικά πολύ ανεπτυγμένη και θέλει υψηλή τεχνολογία. Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε και κάποια από τα παλιά ορυχεία για να θάψουμε τοξικά απόβλητα με τρόπο υγειονομικό. Αμίαντο πχ. Υπάρχουν ολόκληρα προγράμματα για την υγειονομική ταφή που δεν επηρεάζουν το περιβάλλον. Αυτό θα μπορούσε να δώσει πολλές καλές θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Δεν πρέπει να αφήσουμε την κυβέρνηση να καθυστερούν, να σας δώσουν κάτι και να έχετε τον ίδιο γκρεμό μετά.
Οι έμποροι τόνισαν στον κ. Βαρουφάκη την ανησυχία τους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε τρομοκρατημένοι με όλα αυτά που συμβαίνουν . Όλα αυτά που προτείνεται ξέρουμε ότι δεν θα υλοποιηθούν γιατί δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε μεταξύ σας για ένα Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας. Δεν υπάρχει κοινή άποψη όλων για το πώς θα λυθούν τα προβλήματα. Η Μικρομεσαία Επιχείρηση τελειώνει».
Ο ίδιος απάντησε πως υπάρχουν συμφέροντα, εξηγώντας το σκεπτικό του: «Η τραγωδία είναι ότι καταλαβαινόμαστε. Υπάρχουν συμφέροντα. Είναι σχέδιο και όχι αποτυχία. Λιγνίτη έχουμε, όχι φυσικό αέριο, γιατί να το εισάγουμε απ’ έξω. Να παράξουμε λιγνίτη να πέσει το μέσο κόστος, αλλά δεν θα πέσει. Ξέρετε γιατί δεν θα πέσει; Γιατί οι κυβερνήσεις μας έχουν υπογράψει με την ΕΕ, ότι κάθε κιλοβατώρα θα πωλείται σε τιμή που αντιστοιχεί με το μέγιστο κόστος παραγωγής της κιλοβατώρας. Αν έχεις 100 κιλοβατώρες που παράγονται στη χώρα και οι 99 παράγονται σε υδροηλεκτρικά, το κόστος είναι σχεδόν μηδέν και η 100η κιλοβατώρα είναι 20, όλο το ρεύμα θα πουλιέται 20. Αυτό είναι το deal».
Επίσης, αναφέρθηκε στη ΔΕΗ και τα ποσοστά κέρδους από το ενεργειακό μείγμα, λέγοντας: «Τη ΔΕΗ την πουλήσανε. Από τα υδροηλεκτρικά βγάζει τεράστια ποσοστά κέρδους. Κρατάνε το φυσικό αέριο, για να μπορούν να έχουν τεράστιο ποσοστό κέρδους από όλα τα άλλα, και τον λιγνίτη και τα υδροηλεκτρικά. Δεν είναι αστοχία, είναι συμφέρον και ο λόγος που δεν τους αρέσει είναι γιατί εμείς τα λέμε παραέξω».
Εν τω μεταξύ, οι επαγγελματίες του έθεσαν το θέμα του υπέρογκου κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, ενδεικτικά η κ. Σιδηροπούλου, τόνισε πως το ρεύμα της ήρθε 9.800 ευρώ.