Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Γιώργο Τοπαλίδη, Μέλος Δ.Σ. Εταιρίας Μετάβαση Α.Ε., με αφορμή την παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας.
Πιο συγκεκριμένα, έγινε αναφορά στη δυνατότητα διάθεσης εδαφών για βιομηχανική χρήση και η παρουσίαση των ειδικών πολεοδομικών σχεδίων χρήσης γης που είναι σε διαδικασία διαβούλευσης από τις 7 Μαρτίου, προκειμένου οι φορείς να καταθέσουν τις αιτιάσεις τους.
Το αν μια περιοχή χαρακτηριστεί δασική, αστική ή περιοχή υψηλής όχλησης έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά του εδάφους, σημείωσε ο ίδιος, λέγοντας πως ο νόμος ορίζει τι μπορεί να γίνει στις υφιστάμενες εκτάσεις και σε όσες παραδώσει αποκατεστημένες η ΔΕΗ.
Από τον Φεβρουάριο μπορούν να δοθούν εκτάσεις για βιομηχανική χρήση με προσωρινή άδεια και από τον Ιούνιο μπορούν να μπουν και οι αγρότες είτε μεμονωμένοι, είτε ομάδες παραγωγών είτε επιχειρήσεις για χρήσης αγροτικής γης. «Οι εκτάσεις αυτές είναι διαθέσιμες και θα αρχίσουν να βγαίνουν προς χρήση και να ορίζεται τι θα γίνει. Λχ θα υπάρχουν 5.000 στρέμματα προς αγροτική χρήση, οι δυνητικοί επενδυτές μπορούν να κάνουν προτάσεις. Αρκετές από τις αγροτικές εκτάσεις είναι αδιατάρακτες, ενώ και οι βιομηχανικές εκτάσεις είναι αδιατάρακτες», είπε με νόημα.
Μάλιστα εξήγησε πως αν κριθεί ότι η αλλαγή χρήσης είναι απαραίτητη, αυτό θα γίνει στην πορεία. Σχετικά με την αγωνία των πολιτών για την μεγάλη συμμετοχή των φωτοβολταϊκών στη συνολική έκταση, η ΜΕΤΑΒΑΣΗ λέει πως «ούτε ένα τετραγωνικό από τα 100 χιλ. στρέμματα δεν θα γίνει φωτοβολταϊκό», προσθέτοντας πως η ΔΕΗ το τι κάνει και το τι εγκρίνεται από τους τοπικούς φορείς (τη στιγμή που φωνάζουν στα κανάλια κατά των επενδύσεων), είναι άλλο θέμα».
Επίσης, σημείωσε, πως στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο πλέον ειδικός στην Ελλάδα, καθηγητής και π. υπουργός κ. Οικονόμου, ο οποίος ενημέρωσε για όλο το σχέδιο, τι κάνει η Μετάβαση και τι ορίζει η νομοθεσία, προσθέτοντας πως «Οκτώβριο βγήκαν τα ειδικά πολεοδομικά και Μάρτιο βγήκαν σε διαβούλευση, τη στιγμή που συζητάμε τη ΒΙΠΕ τόσα χρόνια».
Κληθείς να σχολιάσει αν πρέπει να προβληματίσει την περιοχή η ανάπτυξη που γίνεται στη βιομηχανική περιοχή Αρκαδίας, απάντησε πως στην εν λόγω περιοχή χοροθετούνται βιομηχανίες φαρμακευτικού τομέα, καθώς στην δική μας περιοχή θα έρθει η βαριά βιομηχανία και επιχειρήσεις αγροτοδιατροφικού τομέα. «Εμείς είμαστε έτοιμοι και μπορούμε να πάμε παρακάτω», είπε επίσης, φέροντας το παράδειγμα της συζήτησης που γίνεται για την έλευση του τρένου στην περιοχή και ζήτησε να υπάρχει «σοβαρότητα σε όλα προτείνονται» προκειμένου να δοθούν λύσεις αναπτυξιακές για την περιοχή.
Ερωτηθείς αν η ΔΕΗ θα αποκαταστήσει το σύνολο των ορυχείων, ο κ. Τοπαλίδης απάντησε πως υπάρχουν περιοχές που δεν μπορούν να αποκατασταθούν καθώς έχουν κατέβει 160 μέτρα κάτω από έδαφος, εκτιμώντας πως η ΔΕΗ δεν θα κάνει αποκαταστάσεις στις εκτάσεις που θα κρατήσει.
Επίσης, ερωτηθείς τι θα γίνει με τις μη αδιατάρακτες εκτάσεις και ποιος είναι ο σχεδιασμός, ο κ. Τοπαλίδης απάντησε πως υπάρχει το πρόγραμμα παράδοσης εκτάσεων από τη ΔΕΗ, έχει λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς με τη μεταβίβαση στη Μεταλιγνιτική ΑΕ και σύντομα θα παραλάβουν 54.000 στρέμματα και υπάρχει ένα πρόγραμμα παράδοσης που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του ’25.