Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Γιώργο Τοπαλίδη, Μέλος Δ.Σ. της Εταιρείας «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.».
Ερωτηθείς για την εξέλιξη που υπάρχει στο κομμάτι της δυνατότητας χωροθέτησης των επενδύσεων στη Δυτική Μακεδονία, για τη δυνατότητα χρήσης των π. εδαφών των ορυχείων σε φορείς που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον ανάπτυξης επενδύσεων, ο κ. Τοπαλίδης σημείωσε πως σε αυτή τη φάση έχει προχωρήσει η απορρόφηση της εταιρείας που δημιούργησε η ΔΕΗ για να μεταφέρει τις εκτάσεις και οι εν λόγω εκτάσεις είναι στην ιδιοκτησία της ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ και ολοκληρώνεται η μεταφορά τους στο κράτος. Από εκεί και πέρα ξεκινούν οι πιστοποιήσεις για την παραλαβή 54.000 στρεμμάτων, σε πρώτη φάση, από τη ΔΕΗ και εδώ και 2 μήνες η ΜΕΤΑΒΑΣΗ μπορεί να συζητήσει με πιθανούς επενδυτές στον βιομηχανικό τομέα και να δώσει προεγκρίσεις για να κάνουν επενδύσεις.
Η δυνατότητα να έρθουν και να εγκατασταθούν βιοχαμηχανικές επιχειρήσεις στην περιοχή, υφίσταται εδώ και δύο μήνες, ξεκαθάρισε ο ίδιος, λέγοντας πως ο πολίτης ορθώς διαμαρτύρεται, τονίζοντας πως η δουλειά ξεκίνησε δύο έτη πριν με την ίδρυση της ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ και με την ανάθεση της Διοίκησης της ΕΥΔΑΜ στον κ. Καλλίρη. Ωστόσο τόνισε πως έχουν προχωρήσει διαδικασίες, έχουν προχωρήσει τα πολεοδομικά (Για Πτολεμαΐδα βγήκαν ήδη και θα βγουν για Μεγαλόπολη και Φλώρινα).
«Μέσα σε ένα χρόνο βγήκαν πολεοδομικά, σίγουρα άργησαν για την περιοχή αλλά αυτό που έγινε στη ΜΕΤΑΒΑΣΗ είναι πρωτόγνωρο», ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι έντονο από μεγάλες εταιρείες, ήδη προχθές μια εταιρεία εκδήλωσε ενδιαφέρον. Στις εν λόγω εκτάσεις μπορεί να μπει μια βιομηχανία που δραστηριοποιείται στην αποθήκευση ενέργειας και παρόμοιες δράσεις, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα αφορούν Φ/Β. Επίσης, δήλωσε αισιόδοξος για την επένδυση της Sunlight που ακούγεται, προσθέτοντας πως η ΜΕΤΑΒΑΣΗ θα κάνει ό,τι μπορεί για να διαμορφώσει τις συνθήκες ώστε να προχωρήσουν επενδύσεις σε μεγάλες ιδιοκτησίες.
Σε σχέση με το πώς αλλά και το που θα χωροθετηθούν οι μεγάλες επενδύσεις, ο κ. Τοπαλίδης απάντησε πως αυτές περνούν από τον υπουργό, καθώς αφορά ένα σύνολο παραμέτρων . Όταν η ενδιαφερόμενη επένδυση συζητήσει με τη ΜΕΤΑΒΑΣΗ, υπάρχουν διάφορες δυνατότητες: Είτε η έκταση να ενοικιαστεί μακροχρόνια, είτε να πωληθεί, είτε να συμμετέχει η ίδια η ΜΕΤΑΒΑΣΗ με μετοχικό κεφάλαιο.
«Ανάλογα με την περίπτωση θα επιλεγεί η πιο συμφέρουσα επιλογή», σημείωσε, προσθέτοντας πως με βάση τον νόμο του 2022 φαίνεται ποιες εκτάσεις είναι βιομηχανικές, ποιες αγροτικές , ποιες θα γίνουν λίμνες, που θα γίνουν χώροι αναψυχής (σ.σ. στον ΑΗΣ Καρδιάς και στο Αμύνταιο)». Στην τωρινή φάση πιστοποιούνται οι εκτάσεις και υπάρχουν οι ακριβείς συντεταγμένες, τονίζει ο ίδιος.
Για τη διαβεβαίωση πως στις εν λόγω εκτάσεις θα χωροθετηθούν παραγωγικές επενδύσεις και ερωτηθείς για την προσεχή χωροθέτηση φωτοβοτλαϊκών στις υπόλοιπες εκτάσεις της ΔΕΗ ή και λίμνες, ο κ. Ταπαλίδης σημείωσε δεικτικά: «Από πού προκύπτει η ανησυχία της αυτοδιοίκησης; Ό,τι θέλει να κάνει η ΔΕΗ τα ψηφίζει η αυτοδιοίκηση. Δεν ψήφισαν στην Κοζάνη τα 187 MW της ΔΕΗ; Που είπαν ότι δεν θέλει να αναπτύξει η ΔΕΗ φ/β; Πέρα από τα προεκλογικά προγράμματα; Επιλογή τους ήταν και δεν υπάρχει θεσμική αντίδραση», λέει χαρακτηριστικά.
Για τη δε λίμνη Πολυφύτου μίλησε για «αστεία» συζήτηση καθώς αφορά Φ/Β μεγέθους 66 MW και «είναι στη δυνατότητα της αυτοδιοίκησης να μην δώσει έγκριση» και τονίζοντας πως τα εν λόγω μεγέθη είναι «ασήμαντα», εκτιμώντας πως δεν θα γίνουν και ότι «δεν θα δεσμευθεί η λίμνη για τέτοια ασήμαντα μεγέθη όταν η περιοχή έχει τόσους χώρους».
Για τα Κέντρα Ανάπτυξης Δεξιοτήτων και Απασχόλησης στις περιοχές ΔΑΜ έκανε λόγο για σημεία που πρέπει να υπάρχουν και πρέπει να χαρακτηρίζουν ότι υπάρχει η ΜΕΤΑΒΑΣΗ στην περιοχή και αφορά σε λειτουργία 3 κέντρων ως τον Ιούνιο σε Κοζάνη, Φλώρινα, Μεγαλόπολη, μες στόχο καθημερινή επαφή με ανέργους, αυτοαπασχολούμενους, εργαζόμενους και επιχειρήσεις, με στόχο να υπάρχει όσμωση μεταξύ επιχειρήσεων και εργαζομένων. Παράλληλα, «τρέχει» και ο Μηχανισμός Στήριξης Επιχειρηματικότητας (ως τον Ιούλιο), όπου θα γίνουν ανάλογα τρία κέντρα σε Κοζάνη, Φλώρινα και Μεγαλόπολη.
Επίσης, για τον Πυλώνα 3 της Μετάβασης, θα έρθουν 80 εκ. ευρώ για διάφορα έργα της περιοχής που θα αφορούν λχ τον εκσυγχρονισμό σε Βίγλα – Πισοδέρι, ηλεκτροφωτισμό στην Πτολεμαΐδα κ.α. έργα που υλοποιούνται στη Δ. Μακεδονία.
Παράλληλα, όπως είπε, βγήκαν στο αέρα οι προσκλήσεις για την επιχειρηματικότητα για ενίσχυση υφιστάμενων ή νέων μικρών – πολύ μικρών αλλά και μεσαίων, με τον κ. Τοπαλίδη να κάνει λόγο για «πρωτόγνωρα χρήματα» για την περιοχή και αφορούν σε επιχειρήσεις με ένα βιώσιμο πλάνο ανάπτυξης.
Ερωτηθείς για τα έργα αποκατάστασης των ορυχείων, απάντησε πως αφορά τη ΜΕΤΑΒΑΣΗ και τη ΔΕΗ, λέγοντας ακόμη πως οι περιοχές αυτές θα πρέπει να αποδοθούν σε κάποια μορφή και προχωρούν οι αποκαταστάσεις και όλες οι αποκαταστάσεις είτε αφορούν μετατροπές σε αγροτική γη, είτε φυτεύσεις, θα γίνουν στα επόμενα 2 χρόνια.
«Όλα αυτά που λέγαμε θεωρητικά εδώ και 1 – 1,5 χρόνο και σχεδιάζαμε πότε θα υλοποιηθούν, στα χρονοδιαγράμματα που έλεγε και ο Πρωθυπουργός και η ΕΥΔΜ και εμείς, βγαίνουν στον αέρα. Είναι σίγουρα πιο αργά αλλά πρέπει να δούμε πότε ξεκίνησαν να λειτουργούν και μιλάμε για 1,5 χρόνο πριν. Οι δράσεις θα πάνε πολύ καλά και σε κάποιες δράσεις μπορούν να μπουν και επιπλέον χρήματα», είπε κλείνοντας.