Κριτική για την τεχνική παρουσίαση του ΔΑΜ από τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, σε ό,τι αφορά την περιοχή, ασκεί ο περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη ΕΛΠΙΔΑ και τέως νομάρχης Φλώρινας Γιάννης Στρατάκης, αναφέροντας:
«Ο σχεδιασμός όπως ξεκίνησε μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού και τις μετέπειτα εξαγγελίες ήδη βρίσκεται σε τραγική καθυστέρηση .
Χάθηκαν και χάνονται θέσεις εργασίας χωρίς αναπλήρωση, δεν υπήρξε ποτέ ενδιάμεσο πρόγραμμα, η μελέτη της παγκόσμιας Τράπεζας αγνοείται παντελώς, ενώ η μελέτη του ΤΕΕ για τις συνέπειες στην ανεργία και την άρση τους μιλάει για 6 δις.
Αν αθροίσουμε τα διαθέσιμα κονδύλια από ΤΔΜ+ΕΣΠΑ+ Εθνική συμμετοχή, το σύνολο ανέρχεται σε 1,16 δις, τα οποία από πουθενά δεν προκύπτει πως κατανέμονται δεσμευτικά για κάθε Περιφέρεια.
Για να γίνει ανταγωνιστική και ελκυστική για επενδύσεις η Δυτική Μακεδονία χρειάζεται υποδομές: κάθετος οδικός άξονας Λάρισα- Κοζάνη- Φλώρινα (0,3 δις) , σιδηροδρομική σύνδεση Κοζάνης Καλαμπάκας και Φλώρινας Αλβανίας καθώς και η ηλεκτροκίνηση της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής (1.5 δις) ,ενώ για την πλήρη αποκατάσταση των εδαφών ( 1,5 δις) Σύνολο: 3,3 δις. Τότε μόνο θα ελπίζουμε να έρθουν επενδύσεις, αφού βεβαίως εξασφαλιστούν ολοκληρωμένες και σε ετοιμότητα ΒΙΠΕ κ ΒΙΟΠΑ.Η κατάσταση ανετοιμότητάς του είναι γνωστή.
Ούτε μέρος των μεγάλων αυτών έργων, δεν καλύπτεται από την προβλεπόμενη παραπάνω χρηματοδότηση των 1,62 δις ,που είναι συνολικά το πρόγραμμα.
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος προβλέπει κίνητρα για τη Δ.Μ., τα οποία είναι ίδια σε 6 ακόμα Περιφέρειες και στο Βόρειο Αιγαίο + 10% επιπλέον! Τι είναι επομένως αυτό που θα την κάνει ελκυστική.
* αλήθεια ποιες είναι οι συνέπειες της απανθρακοποίησης στα νησιά;
Από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 36 δις, προβλέπονται για τη Δ.Μ.: 280 εκ. για τον Ε65 (που αντιστοιχεί στη Δ.Μ) και 300 εκ. για αποκαταστάσεις εδαφών, απαλλάσσοντας τη ΔΕΗ από την υποχρέωση δαπάνης 1,5 δις για το σκοπό αυτό και τις διαχρονικές υποχρεώσεις της, και επιπλέον ανατρέπονται όλες οι ΜΠΕ και οι ΑΕΠΟ που καθόριζαν το καθεστώς εκμετάλλευσης των Ορυχείων, παραχωρώντας την κατ’ εξοχή κρατική αρμοδιότητα της Χωροταξίας σε μη κρατικούς φορείς .Δεν περιλαμβάνεται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου κανένα άλλο έργο υποδομών, κανένα μεγάλο αρδευτικό (Κοζάνη Βόρεια ζώνη , Φλώρινας, Καστοριάς (το αρδευτικό του Νεστορίου είναι στην 50η σειρά, όπου εντάσσονται τα 8 πρώτα), κ.α..
Η έξυπνη Δυτική Μακεδονία (που περιλαμβάνει και η Μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας), ούτε τον υπερυπολογιστή, που εγκαθίσταται στο Λαύριο, δεν θα φιλοξενήσει ( Εθνικός σχεδιασμός και δαπάνες)
Το σχέδιο που επεξεργάζεστε για την Ακρινή, αντί της με νόμο υποχρεωτικής μετεγκατάστασης ο οποίος δεν εφαρμόζεται, πρέπει να ισχύσει σε όλη την προς Απολιγνιτοποίηση Περιοχή ,ως ενιαία ενεργειακή κοινότητα.
Αυτό μαζί με ένα καθολικό εξοικονομώ και φωτοβολταϊκά στέγης θα βοηθούσαν ουσιαστικά την οικονομία της Δ. Μακεδονίας και θα περιόριζε τις απώλειες της Απολιγνιτοποίησης.
Αντιμετωπίζεται αναποτελεσματικά και ανορθόδοξα η βιωσιμότητα των Τηλεθερμάνσεων της Περιοχής με σχεδιασμούς οριακούς χρονικά, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψη ο χρόνος απόσβεσής τους το 2040, ενώ η Φλώρινα οδηγήθηκε εξαναγκαστικά στο φυσικό αέριο.
Τέλος υπογραμμίζουμε την ανυπαρξία δυνατοτήτων υλοποίησης των σχεδιασμών και της υλοποίησής τους , λόγω αποστελέχωσης όλου του διοικητικού μηχανισμού από προσωπικό. Απαιτούνται προσλήψεις προσωπικού και στελέχωσης των υπηρεσιών καθώς επίσης , αυτό που δεν έγινε μέχρι τώρα, ένα καθολικό πρόγραμμα προσλήψεων σε όλο το δημόσιο τομέα, που θα αμβλύνει την έκταση της ανεργίας ,αλλά και θα κρατήσει τους νέους στη Δυτική Μακεδονία. Ενώ κανένας στοχευμένος τέτοιος σχεδιασμός δεν έγινε εδώ και τρία χρόνια (τα προγράμματα του ΟΑΕΔ ανεπαρκέστατα και αναποτελεσματικά).
Είναι αξιοσημείωτο πως ούτε για το Πανεπιστήμιο που θεωρείτε ως πυλώνα στήριξης της διαδικασίας Απολιγνιτοποίησης, υπήρξε ιδιαίτερη αντιμετώπιση στην Ανάπτυξή του (επαναφορά κατ’ εξαίρεση των τμημάτων που καταργήθηκαν) και στην στελέχωσή του σε προσωπικό.
Ούτε επίσης υπήρξε πρόνοια για την εξασφάλιση νέων δομών απασχόλησης, όπως π.χ η δημιουργία ενός Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στη Δυτική Μακεδονία ( η μόνη χερσαία Περιφέρεια που δεν διαθέτει), που θα φέρει πολλές θέσεις εργασίας εκτός από την αναβάθμιση της υγείας.
ΥΓ.: Οι θέσεις της Παράταξής μας ,όπως κατατέθηκαν στην παρουσίαση του Τεχνικού Προγράμματος από τον Αναπληρωτή Υπουργό στη σχετική εκδήλωση. Η πρώτη εκδήλωση που η Αντιπολίτευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο καλείται και παρευρίσκεται με Κυβερνητικό Παράγοντα».