Την πρόθεση της περιφερειακής αρχής να μπει μια «τάξη» σε οικονομικό, διοικητικό και νομικό επίπεδο νομικά πρόσωπα της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου με θέμα συζήτησης τις επιχειρήσεις των τεσσάρων πρώην ΝΑ στις οποίες συμμετέχουν οι περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Αναλυτικότερα, σε δηλώσεις του ο κ. Κασαπίδης, ερωτηθείς σχετικά αν στις προθέσεις της περιφερειακής αρχής είναι να κλείσουν κάποιες επιχειρήσεις όπως η ΕΠΤΑΚ ή το Κέντρο Περιβάλλοντος, απάντησε πως πρόθεση της νέας περιφερειακής αρχής είναι να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία σε όλα τα νομικά πρόσωπα της περιφέρειας, πολλά εκ των οποίων τελούν σε λύση ή απραξία πολλά χρόνια, ενώ άλλα κουβαλούν οικονομικά βάρη και πως πρόθεση της περιφερειακής αρχής είναι να μπει «τάξη».
«Είναι άδικο να επιβαρύνουν τους δυτικομακεδόνες και αυτό έπρεπε να λυθεί χρόνια πριν. Κάθε χρόνο επιβαρύνουν όλους τους δυτικοκομακεδόνες. Απόφαση της νέας περιφερειακής αρχής είναι να μπει μια τάξη και ένα νοικοκυριό και στα οικονομικά και στα διοικητικά και στα νομικά πρόσωπα της περιφέρειας, ώστε να μην έχουμε βάρη στις δύσκολες εποχές που διανύουμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κασαπίδης.
Μάλιστα απάντησε πως αυτή η εκκαθάριση θα γίνει μέχρι τα Χριστούγεννα και θα ενημερωθούν οι πολίτες για τυχόν πρόστιμα που επιβάλλονται αλλά και τι συνέβαινε με τη διαχείριση αυτών των εταιρειών. Διευκρίνισε πως ο διάλογος αυτός θα γίνει δημόσια και το περιφερειακό συμβούλιο με τη συμμετοχή των τεχνοκρατών θα πάρει αποφάσεις για το ποια θα λειτουργήσουν και ποια όχι.
«Δεν βρίσκουμε καταστατικά»
Ο ίδιος τόνισε πως για αρκετά νομικά πρόσωπα δεν υπάρχει καν καταστατικό, ενώ σύνολο πρόκειται 39 νομικά όργανα. “Ακόμη δεν έχουμε βρει καταστατικά για μερικά από τα νομικά πρόσωπα, ψάξαμε και στο ειρηνοδικείο, για κάποια δεν μπορούμε να μιλήσουμε με στοιχεία. Για κάποια άλλα μας εντείνουν την αγωνία και ανησυχία για τις υποχρεώσεις που καλούνται να εκτελέσουν, και επιβαρύνουν και την περιφέρειά μας. Κουβαλάν φορτία και η περιφέρεια μετέχει με ένα ποσοστό μετοχών. κακώς δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι εκκρεμότητες, όσο περνάει ο καιρός διογκώνονται οι εκκρεμότητες” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κασαπίδης.
Να αποσυρθεί το θέμα ζήτησαν μέλη της αντιπολίτευσης, με τον επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Θανάση Χαστά να ζητάει να αποσυρθεί και αν προχωρήσει η συζήτηση οι ίδιοι θα απέχουν.
Ο κ. Καρυπίδης ζήτησε να έρθει το θέμα με μεγαλύτερη προετοιμασία, με τον περιφερειάρχη να απαντάει πως η αγωνία της περιφέρειας είναι οι εργαζόμενοι και να μην βρεθούν μπροστά σε εργαζόμενους χωρίς συμβάσεις και να μην θιγούν προσωπικότητες. “Να ξεκαθαρίσουμε άπαξ και δια παντός με νομικά πρόσωπα που μας ταλαιπώρησαν αλλά ποτέ δεν κάναμε τη συζήτηση”, είπε απαντώντας ο κ. Κασαπίδης.
Ο πρώην περιφερειάρχης κληθείς να απαντήσει για το εάν υπάρχουν ζημιογόνες επιχειρήσεις που πρέπει να κλείσουν, απάντησε πως υπάρχουν επιχειρήσεις που λειτουργούν από πολύ παλιά (όπως το Διαβαλκανικό που είναι σε διαδικασία εκκαθάρισης), που «απαντούσαν σε αναγκαιότητες άλλων εποχών), αλλά και άλλες που πρέπει να εξαιρεθούν.
Επίσης, αναφέρθηκε στη ΔΥΠΡΑ στο Βόιο, που έχει πολλά προβλήματα από το παρελθόν, για την οποία έγιναν προσπάθειες στήριξης. «Πρέπει να τις ξαναδούμε όλες τις επιχειρήσεις αλλά δεν διαπραγματευόμαστε επιχειρήσεις που απαντούν σε ζητήματα του μέλλοντος όπως το Κέντρο Περιβάλλοντος. Επίσης «απαντούσαν σε αναγκαιότητες άλλων εποχών), αλλά και άλλες που πρέπει να εξαιρεθούν.
Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου ζήτησε τα όποια στοιχεία έχουν συλλεχθεί να τα έχουν στη διάθεσή τους από πριν. Επίσης, είπε πως αν είμαστε σε τόσο πρωτόλειο στάδιο, να σταλεί email για να ζητηθούν τα στοιχεία από τις εν λόγω επιχειρήσεις και εφόσον έχουν καταλήξει στα στοιχεία να συζητηθούν ανά περιφερειακή ενότητα. “Χωρίς να δούμε τι έχετε στα χέρια σας, δεν μπορούμε να μην έχουμε καν προκαταρκτική έρευνα. Υπάρχει σοβαρό ζήτημα, ότι δεν έχετε στοιχεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις ρωτάμε την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, τους δημάρχους, τους συλλόγους για να γίνει η συζήτηση”, είπε η ίδια χαρακτηριστικά. “Μας ενδιαφέρει η κουβέντα αλλά ο τρόπος δεν είναι σωστός”, προσέθεσε.
«Θα αναγκαστούμε να πάμε νομικά»
H πρόθεσή μας είναι καλοπροαίρετη, για να βάλουμε μια σειρά και μια τάξη, απάντησε στη Γεωργία Ζεμπιλιάδου ο Περιφερειάρχης, λέγοντας πως έπρεπε να ξεκινήσει σήμερα η συζήτηση, ώστε όλοι οι δυτικομακεδόνες να συμμετέχουν στη συζήτηση. “Ανοίγει αυτή η κουβέντα και ζητάμε να απαλλαγούμε από αυτά τα βάρη ομόφωνα και να βάλουμε την περιφέρειά μας απαλλαγμένη από βάρη αλλά όχι να μας δεσμεύουν χρήματα από λογαριασμούς και να μην ξέρουμε από που μας τα παίρνουν”, είπε ο Γιώργος Κασαπίδης, ζητώντας όλους όσους αποκρύπτουν στοιχεία να τα φέρουν, διαφορετικά θα αναγκαστούν να πάνε νομικά αν και δεν είναι κάτι που το επιθυμεί η περιφερειακή αρχή, όπως τόνισε.
Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου μάλιστα, τόνισε πως και κατά την προηγούμενη τετραετία η παράταξή της δεν ψήφιζε δαπάνες αυτών των νομικών προσώπων, γιατί δεν υπήρξε ποτέ ένας απολογισμός για το τι γίνονται τα χρήματα και δεν υπήρξε και μια στοχοθεσία για πολλά από αυτά. Μάλιστα η ίδια χαρακτήρισε την εισήγηση ως ελλιπής, λέγοντας ότι έπρεπε να έχει υπάρξει μια προκαταρκτική διερεύνηση για το που βρίσκονται αυτά τα νομικά πρόσωπα και να υπάρχει η γνώμη της περιφερειακής αρχής για το πως βλέπει το μέλλον των νομικών προσώπων.
Ο κ. Καρυπίδης απάντησε πως ο αριθμός 39 νομικών προσώπων δεν του είναι γνωστός και μπορεί να συμμετέχουν οι ΝΑ σε επιχειρήσεις χωρίς να υπάρχει οικονομικό αντικείμενο. “Στο Εκθεσιακό πρέπει να αξιολογηθεί τι σημαίνει η συμμετοχή μας, το Διαβαλκανικό, η ΔΥΠΡΑ. Να αποφασίσουμε τι κόστος θα επιφέρει η συμμετοχή μας στις επιχειρήσεις συνολικά”, προσέθεσε μεταξύ άλλων ο πρώην περιφερειάρχης.
Ποιες είναι οι επιχειρήσεις
ΠΕ Γρεβενών (4 επιχειρήσεις):
- Βιοτεχνικό Πάρκο Γρεβενών (συστάθηκε το 2000, δεν συγκροτήθηκε σε σώμα τα τελευταία 7 χρόνια, υπάρχουν οφειλές)
- Αναπτυξιακή Γρεβενών (δεν λειτουργεί δεν υπάρχουν χρήματα, οι εργαζόμενοι κάνουν επίσχεση εργασίας, συσσωρευμένα χρέη, πρόθεση του Δήμου είναι να κλείσει)
- Νομαρχιακό ΚΕΠ (το προσωπικό μεταφέρθηκε στην ΠΕ Γρεβενών, ολοκληρώνεται η εκκαθάριση)
- Κέντρο Πρόληψης Ορίζοντες (θα παραμείνει η λειτουργία του όπως όλα δείχνουν σε αντίθεση με τα άλλα τρία)
ΠΕ Καστοριάς (6 επιχειρήσεις)
- Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πρέσπες “Ευρωπεριοχή Πρέσπες – Αχρίδα” (δεν λειτούργησε ποτέ μάλλον)
- ΜΑΒΙ (συμμετέχουν με 1 εκπρόσωπο)
- Κέντρο Ελληνικής Γούνας (συγχωνεύθηκε στο Κέντρο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού Ανώνυμης Εταιρείας. μεταβιβάστηκε στον ΕΟΜΜΕΧ, ξεκίνησε εκκαθάριση, καταργήθηκε ο ΕΟΜΜΕΧ, δεν ολοκληρώθηκε εκκαθάριση).
- Εταιρεία Τουρισμού Δ. Μακεδονίας (με ετήσια συνδρομή 20.000 ευρώ. Είχε αποφασιστεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Έχει τροποποιηθεί το καταστατικό, ενώ επί πράξη δεν υπάρχει η συμμετοχή σε χρήμα)
- Διέξοδος, Αστική Μη Κερδοσκοπική (ενημέρωση κατά των ναρκωτικών)
- Αναπτυξιακή Καστοριάς (τροποποίηση καταστατικού, αυξήθηκε το μετοχικό κεφάλαιο. Στέκεται στα πόδια της).
ΠΕ Κοζάνης (20 περίπου: 7 ενεργές, 2 εκκαθάριση, 7 υπό διερεύνηση 4 διακοπή)
Ενεργές
- ΑΝΚΟ (με 16,38% ποσοστό συμμετοχής)
- Κέντρο Περιβάλλοντος (100% συμμετοχή της περιφέρειας)
- ΚΕΚ ΑΜΕΑ Ν. Κοζάνης
- Εταιρεία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας (16% συμμετοχή)
- Κέντρο Πρόληψης από εξαρτησιογόνες ουσίες «Ορίζοντες» (5% συμμετοχή)
- Αγροδιατροφική σύμπραξη Δυτικής Μακεδονίας
- Μακεδονική βιομηχανία ζωοτροφών (3.55% συμμετοχή)
Υπό εκκαθάριση
- Κέντρο Διαβαλκανικής Συνεργασίας
- Αστική Εταιρεία Βιοτεχνικού Πάρκου Σιάτιστας
Υπό διερεύνηση
- Εταιρεία Πολιτισμού Τουρισμού Αθλητισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης Ν. Κοζάνης ΕΠΤΑΚ (στο 16.59% η συμμετοχή). Συνεδρίασε το Δ.Σ. τη Δευτέρα
- Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης (έχει χρέη)
- Εταιρεία Διεθνούς Εμπορίου (δεν βρέθηκε ΑΦΜ)
- Ινστιτούτο Βιβλίου Ανάγνωσης (μέχρι 31-5 – 2011 λειτουργούσε μάλλον έκλεισε)
- Συμβούλιο Ομογενών Ν Κοζάνης
- Ευρωπεριοχή Πρέσπες – Αχρίδα Ελληνικό Τμήμα
- ΔΥΠΡΑ Βοϊου
Διακοπή
- Κέντρο Διαχείρισης ελληνικής Γούνας ΑΕ
- Συνεταιριστική Τράπεζα
- Τοπικό σύμφωνο απασχόλησης
- Ενιαίο ΚΕΚ
Τα 13 Νομικά Πρόσωπα της Π.Ε. Φλώρινας
Δέκα τρία είναι στο σύνολο τα νομικά πρόσωπα της πρώην νομαρχιακής ενότητας Φλώρινας στα οποία συμμετέχει η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, κάποια από τα οποία έχουν ρόλο ύπαρξης και είναι ενεργά, κάποια άλλα, όμως έχουν χρόνια να δραστηριοποιηθούν.
Σε ό,τι αφορά τη Φλώρινα, από τα ενεργά νομικά πρόσωπα είναι: Το Ωδείο Φλώρινας, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων, το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Ν. Φλώρινας, η ΑΝΦΛΩ, το Τοπικό Σύμφωνο Απασχόλησης Φλώρινας και φυσικά η Εταιρεία Τουρισμού Δ. Μακεδονίας που ωστόσο έχει την έδρα της στη Καστοριά.
Στα ανενεργά νομικά πρόσωπα είναι το Δίκτυο Συλλόγων Λαογραφίας και Παράδοσης, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Ν. Φλώρινας (με την πρόθεση όμως να διατηρηθεί), η ΝΑ Φλώρινας Κέντρο Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης, η Ευρωπεριοχή ΠΡΕΣΠΕΣ-ΑΧΡΙΔΑ (που αφορά και τις άλλες ΠΕ και μένει να ληφθεί απόφαση για τη διατήρησή του ή όχι), το συμβούλιο Απανταχού Φλωρινιωτών (έχει να λειτουργήσει από το ’12), η Αμιγής Νομαρχιακή Επιχείρηση Κατά σκευών και Τοπικής Ανάπτυξης Φλώρινας.
Τα εν λόγω νομικά όργανα θα αξιολογηθούν, μαζί με τα υπόλοιπα των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης, Καστοριάς και Γρεβενών και αναμένεται συνολικά η τύχη τους.
Οι εταιρείες είναι οι παρακάτω:
- Ωδείο -ΝΠΙΔ Ωδείο Φλώρινας -Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
- Αστική Εταιρεία Δίκτυο Συλλογών Λαογραφίας και Παράδοσης
- Αστική Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Ν. Φλώρινας
- Αστική εταιρεία Βαλκανικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών
- Αστική εταιρεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας, Κέντρο συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης
- Αστική εταιρεία ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας
- Αστική εταιρεία Ευρωπεριοχή ΠΡΕΣΠΕΣ-ΑΧΡΙΔΑ, Ελληνικό Τμήμα
- Αστική εταιρεία Συμβούλιο Απανταχού Φλωρινιωτών
- Αστική εταιρεία Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Νομού Φλώρινας
- Νομαρχιακή Επιχείρηση Αμιγής Νομαρχιακή Επιχείρηση κατά σκευών και Τοπικής Ανάπτυξης Φλώρινας
- ΑΕ ΟΤΑ: Αναπτυξιακή Φλώρινας Αναπτυξιακή ΟΤΑ
- Αστική εταιρεία Τοπικό Σύμφωνο Απασχόλησης (ΤΣΑ) Ν. Φλώρινας
- Αστική εταιρεία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας (έδρα Καστοριά)