Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Γιάννη Ιατρίδη, Ξενοδόχο στο Νυμφαίο.
Αρχικά, ο κ. Ιατρίδης αναφέρθηκε στο πανέμορφο φυσικό τοπίο που δημιούργησε το χιόνι στο Νυμφαίο, αλλά και πως κινήθηκε η περιοχή τα Χριστούγεννα. Αναφορικά με αυτούς που έρχονται και μένουν στα καταλύματα, και οι 300 κλίνες γέμισαν, ενώ υπήρξαν αρκετοί ακόμη ημερήσιοι επισκέπτες που έμειναν σε γύρω περιοχές και επισκέφτηκαν το Νυμφαίο:
«Θυμηθήκαμε παλιές εποχές και οι επισκέπτες ήταν πολύ περισσότεροι από άλλες περιοχές και είχαμε δυσκολία να τους εξυπηρετήσουμε, καθώς δεν έχουμε αρκετά μαγαζιά για να ανταποκριθούμε στη μεγάλη ζήτηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ιατρίδης.
Προσέθεσε πως και οι γύρω κάτοικοι ανακαλύπτουν το Νυμφαίο, αλλά και αρκετός κόσμος που έρχεται από μακριά ανακαλύπτει την περιοχή και μένει σε γύρω ξενοδοχεία σε Φλώρινα και αλλού: «Ο κόσμος ανακαλύπτει τη Δυτική Μακεδονία», είπε με χαρά.
Μεταξύ των επισκεπτών ήρθαν τις γιορτές στο Νυμφαίο και επώνυμοι, όπως πάντα, προσέθεσε, λέγοντας πως όσοι έρχονται εντυπωσιάζονται από την ευρύτερη περιοχή, που δεν έχει αλλοιωθεί από τον τουρισμό, βρίσκοντας στην περιοχή ανέγγιχτη κουλτούρα.
Όπως είπε με έμφαση, επίσης: «Το στοίχημα για την περιοχή είναι το πώς θα μπορέσει να κρατήσει τον τουρισμό κρατώντας όλα τα καλά στοιχεία, χωρίς να αλλοτριωθούν και να γίνουν βιομηχανία τουρισμού. Να διατηρήσουμε τα ήθη και έθιμά μας και να παραμείνουμε φιλόξενοι με τον κόσμο που έρχεται».
Ερωτηθείς για το πώς μπορεί να διευρυνθεί τουριστικά η χρονική περίοδος στην περιοχή, ο κ. Ιατρίδης απάντησε πως η μεγάλη αγωνία των ξενοδόχων στο Νυμφαίο είναι πως ακριβώς θα καταφέρει να επιβιώσει τουριστικά τον υπόλοιπο χρόνο, ιδίως τον Γενάρη – Φλεβάρη, προσπαθώντας να κρατήσουν τα καταλύματά τους ανοιχτά και να μην παγώσουν όλα, προκειμένου να διαθέσουν ένα ή δύο δωμάτια κάποιο Σαββατοκύριακο.
Λύση είναι να γίνει ο τουρισμός στη Δ. Μακεδονία βιωματικός, είπε επίσης, εξηγώντας πως αρκετές επιχειρήσεις πρέπει να προάγουν δραστηριότητες βουνού, να υπάρξουν επισκέψιμα οινοποιία και να αξιοποιούνται ήθη και έθιμα όπως τα καζάνια. Ακόμη, να αξιοποιηθούν οι λίμνες και να αναπτυχθεί τουριστική δραστηριότητα (ψάρεμα, θαλάσσιο σκι, ιστιοπλοΐα κ.α.).
Οι διασυνδεδεμένες δραστηριότητες θα προσφέρουν εμπειρίες στους πελάτες, σημείωσε ακόμη, μιλώντας και για την Εταιρεία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας και κατά πόσο μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό το ρόλο. «Υπάρχουν φορείς, αντιπεριφερειάρχης τουρισμού, νέα διοίκηση στο Δήμο Αμυνταίου και οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι και να ελπίζουμε ότι κάτι θα αλλάξει. Ο κ. Αμανατίδης δεσμεύτηκε ότι θα αυξηθεί σημαντικά το budget της εταιρείας τουρισμού, προκειμένου να μπορέσει να συντονίσει τον τουρισμό στη Δυτική Μακεδονία. Στο Δήμο Αμυνταίου υπάρχει εντεταλμένη για θέματα τουρισμού και περιμένουμε τον σχεδιασμό για την επόμενη 5ετία», είπε επίσης.