Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε τον Γιάννη Φασίδη – Πρόεδρο του Σωματείου «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ».
Ο ίδιος μίλησε για την εμπειρία του ως νέος πρόεδρος στο σωματείο, ως νέος μάλιστα σε ηλικία και νέος εργαζόμενος στην επιχείρηση, καθώς επίσης αναφέρθηκε και στα όσα έρχονται στην περιοχή αλλά και τη ΔΕΗ, με δεδομένο το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων.
«Είμαστε στο και πέντε και όχι στο παρά πέντε, αλλά προσπαθούμε για την καλύτερη δυνατή διαχείριση», σημείωσε αρχικά, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι τα σωματεία θα παλέψουν για το καλύτερο. Μίλησε για την περιοχή και κατά πόσο την υπολογίζει η ΔΕΗ, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που βγήκε για τους εργαζόμενους (για Μελίτη και Μεγαλόπολη), τονίζοντας πως με βάση της κερδοφορία της ΔΕΗ τα χρήματα που δίνονται είναι λίγα. Για το κομμάτι της κινητικότητας, εκτίμησε πως θα κυλήσει ομαλά, και μάλιστα τον επόμενο μήνα θα βγουν οι κενές θέσεις για να επιλέξουν οι εργαζόμενοι να μετακινηθούν. Επίσης θα γίνει πρόγραμμα εκπαίδευσης – επανακατάρτισης.
Για την 5η μονάδα, έκανε λόγο για την ανάγκη να παλέψει η περιοχή να κρατήσει την μονάδα περισσότερο, κάτι που είπε ότι είναι απόλυτα ρεαλιστικό. «Η υπερσύγχρονη Πτολεμαΐδα 5, με όλα της τα χαρακτηριστικά, πληρώντας όλους τους περιβαλλοντικούς όρους, θα πρέπει να προσεγγίσουμε το ζήτημα ως προς το όφελος της ενεργειακής ευστάθειας της πατρίδας μας», σημείωσε.
Ερωτηθείς για τη μοίρα των εργαζομένων της Μεγαλόπολης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιοι εξ αυτών να βρεθούν στο ενεργειακό λεκανοπέδιο της περιοχής. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να γίνει εγκαίρως ο σχεδιασμός απορρόφησης των εργαζομένων σε πιθανά έργα που θα γίνουν στην περιοχή, ώστε να απορροφηθούν εργαζόμενοι σε έργα που θα γίνουν. Στο τέλος θα συζητηθούν τα σενάρια απορρόφησης των εργαζόμενων σε δήμους και περιφέρειες.
«Προτεραιότητα είναι η διατηρηθεί η 5η μονάδα», συμπλήρωσε, λέγοντας πως θα πρέπει να αποτραπεί η δημιουργία κοινωνικού αυτοματισμού μεταξύ των εργαζομένων από πιθανές μισθολογικές μεταβολές που θα προκύψουν από αλλαγή πόστου εργασίας.
«Η Πτολεμαΐδα 5 πρέπει να παραμείνει στο σύστημα, αλλά πρέπει να είμαστε όλοι μαζί μια γροθιά με αυτό το αίτημα», είπε επίσης, μιλώντας προς την κατεύθυνση παράτασης λειτουργίας της μονάδας.
Ερωτηθείς αν η περιοχή έχει ευθύνες στο ό,τι δεν άκουγε τα σενάρια απολιγνιτοποίησης, απάντησε πως υπάρχουν ευθύνες, αλλά η 5η μονάδα συμπλήρωσε πως πρέπει να παραμείνει.