Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη, φιλοξένησε τον Γιώργο Δακή, Πρώην Περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας – Υποψήφιο Ευρωβουλευτή με τη ΝΔ.
“Η συμμετοχή μου στο ευρωψηφοδέλτιο είναι εξαιρετικά τιμητική και θεωρώ ότι με τη συμμετοχή μου εκπροσωπώ το σύνολο των Δυτικομακεδόνων, με στόχο να αναδείξω τις προσδοκίες, τις ευαισθησίες και τις δυνατότητες της Δ. Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε , κάνοντας λόγο για στήριξη των θέσεων της ΝΔ για την πρόοδο της κοινωνίας.
Αναφέρθηκε στα θέματα που πρέπει να προωθηθούν στην ΕΕ, αλλά και στη σπουδαιότητα των αποφάσεων του ευρωκοινοβουλίου για τη χώρα μας.
Ερωτηθείς πως αισθάνεται γιατί πολλοί Νεοδημοκράτες δεν θα την ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές, απάντησε πως πρέπει να εξηγηθεί στους συμπατριώτες μας ο τρόπος λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου και πως λαμβάνονται οι αποφάσεις εκεί, εξηγώντας ότι «ο λαϊκισμός είναι μια εύκολη προσέγγιση, αλλά το να δίνονται λύσεις απλουστευτικές σε δύσκολα προβλήματα δεν είναι τόσο λειτουργικό. Η ΝΔ καταθέτει καθαρές προτάσεις για το αύριο για να δώσει λύσει για να καλύτερο αύριο».
Μίλησε για τους ευρωπαϊκούς άξονες που έχουν σημασία, εξαίροντας την πρόταση ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας που έγινε από τον Μητσοτάκη και τη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής αεράμυνας, ενώ στην Ευρώπη της έρευνας και της καινοτομίας.
Για την πράσινη μετάβαση και την ευρωπαϊκή αποσύνδεση από τα ορυκτά καύσιμα, και για το γεγονός ότι δεν έχει φτάσει στον Δυτικομακεδόνα ο αντίκτυπος, απάντησε πως το θέμα αυτό έχει να κάνει με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής. Σημείωσε πως η απόφαση για απανθρακοποίηση είναι κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική, ωστόσο η περιοχή είχε βασιστεί στην οικονομία του λιγνίτη για αυτό και τα προβλήματα. Όμοιο πρόβλημα, σημείωσε, δημιουργείται στην περιοχή και στον κλάδο της γούνας.
«Καθίσταται μια ανάγκη αλλαγής των δεδομένων που λειτουργούμε. Για την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου, η προσαρμογή είναι δύσκολη, ωστόσο έχει σχεδιαστεί χρηματοδότηση με σημαντικά κονδύλια και αγωνιζόμαστε να υπάρχουν το άμεσο διάστημα επενδύσεις ώστε να γίνει ελκυστική η Δ. Μακεδονία και να παίξει διασυνοριακό ρόλο», ανέφερε με έμφαση.
Μίλησε για την ύφεση που αντιμετωπίζει η περιοχή τα τελευταία χρόνια, είπε πως η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου οδήγησε σε απώλεια θέσεων εργασίας και μέσω της μετάβασης πρέπει να έρθουν νέες θέσεις εργασίες και παρεμβάσεις από την πολιτεία σε θέματα υποδομών και δυνατοτήτων θέσεων εργασίας, ώστε η περιοχή να έχει θετικό πρόσημο ανάπτυξης και επαναφορά πολιτών που έφυγαν από την περιοχή για εργασία.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι τα ευρωπαϊκέ μέτρα για τη μετάβαση μπορούν να αποδώσουν καρπούς και αυτό είναι μεγάλο στοίχημα με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά.
Ο κ. Δακής ανέφερε, επίσης, ότι μέσα από την Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση έγιναν σημαντικές επενδύσεις, υποδομές και στηρίχθηκε η επιχειρηματικότητα και σε όλες τις διαδικασίες λειτουργίας των Δυτικομακεδόνων, είπε επίσης, λέγοντας πόσα έργα έγιναν στην περιοχή με ευρωπαϊκά κονδύλια. «Κάθε δραστηριότητα που υπάρχει στην περιοχή έχει τη σφραγίδα της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη σημαντικότητα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.
Για τα διπλωματικά επεισόδια της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Δακής απάντησε πως για τους Δυτικομακεδόνες είναι προφανές πως είναι αντίθετοι στη Συμφωνία των Πρεσπών: «Αδυνατούμε να δούμε τους γείτονές μας να εμφανίζονται ως Μακεδονικό έθνος και γλώσσα. Οι διεθνείς συμφωνία, ωστόσο, δεσμεύει τα κράτη που τις συνυπογράφουν. Η Ελλάδα τήρησε τη συμφωνία. Είμαστε υπέρ της πολιτικής απόφασης για την ένταξη των χορών των Δ. Βαλκανίων με όρους γεωπολιτικής και με όρους στήριξης των οικονομιών τους», σχολίασε σχετικά.
Τέλος, κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές.