- Συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης στη βουλή για την απαξίωση της ΔΕΗ
Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής (30/11/2018) του βουλευτή Φλώρινας της ΝΔ κ. Γιάννη Αντωνιάδη, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης με τίτλο “Ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε τη ΔΕΗ από αναπτυξιακό πυλώνα σε συστημικό κίνδυνο για την ελληνική οικονομία”.
Κύριε Υπουργέ, πραγματικά περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτό που ρώτησε ο τομεάρχης, ο κ. Σκρέκας, σχετικά με τον Εθνικό Σχεδιασμό Ενέργειας και το τι πρόκειται να συμβεί το 2025. Επιτέλους, για όλα αυτά τα ερωτήματα, τα οποία θέτουμε, περιμένουμε μία ξεκάθαρη απάντηση. Ελπίζω σήμερα να ριχθεί κάποιο φως.
Ξεκινώ, βεβαίως, από την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Φλώρινα, η οποία έχει υποστεί τα πάνδεινα σε σχέση με τη ΔΕΗ. Η Φλώρινα αντιμετωπίζει μία τριπλή κρίση. Ξεκινώ με την πρώτη που είναι η οικονομική κρίση, που αντιμετωπίζει και όλη η Ελλάδα. Η δεύτερη είναι λόγω της οικονομικής αιμορραγίας προς τα Σκόπια και η τρίτη λόγω της κατάρρευσης της ΔΕΗ. Από τα λεγόμενα αντιλαμβάνεστε πως η περιοχή έχει μία σχέση ζωής με την επιχείρηση και οι επιπτώσεις μίας πιθανής κατάρρευσης θα είναι ολέθριες και για την περιοχή και για ολόκληρη τη χώρα.
Αναφέρω μόνο ένα στοιχείο. Στο ΑΕΠ της περιοχής προ κρίσης η ΔΕΗ και γενικότερα το θέμα της ενέργειας κατείχε το 33%. Σήμερα, λόγω της κρίσης, επειδή μειώθηκε και το υπόλοιπο ΑΕΠ, κατέχει το 40% στο ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας. Αυτό το 40%, δηλαδή ο πλασματικός πλούτος, διαχέεται σε όλη τη χώρα, αλλά χρεώνεται και πιστώνεται στη Δυτική Μακεδονία.
Το αποτέλεσμα είναι όλα αυτά τα χρόνια, απ’ όλα τα πακέτα και τα προγράμματα ΕΣΠΑ να έχουμε και λιγότερες θέσεις εργασίας στα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας και δεκάδες εκατομμύρια λιγότερα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και μικρότερη επιδότηση στον επενδυτικό νόμο και μικρότερες επιδοτήσεις σε όλα τα αγροτικά αναπτυξιακά. Γενικά η περιοχή, εξαιτίας της παρουσίας της ΔΕΗ, χάνει δεκάδες εκατομμύρια, κάτι το οποίο δεν γνωρίζει η υπόλοιπη Ελλάδα και ίσως δεν όφειλε και να το γνωρίζει, γιατί δεν την ενημέρωσε κανείς.
Η ΔΕΗ, λοιπόν, χρωστάει στην περιοχή. Πώς θα μπορέσει, όμως, να τα ανταποδώσει όταν την έχετε μετατρέψει σε κουφάρι; Η ΔΕΗ επιδοτεί με 740 εκατομμύρια ευρώ κατ’ έτος την ηλεκτροδότηση των νησιών. Η ΔΕΗ επιδοτεί το κοινωνικό τιμολόγιο. Επιδοτεί όλους τους νομούς της χώρας, αφού για να φτάσει το ρεύμα από την Φλώρινα στην Αθήνα από 0,03 ευρώ η κιλοβατώρα, περίπου τριπλασιάζεται και φτάνει στα 0,09 ευρώ. Παρόλα αυτά ο Αθηναίος και ο Λαρισαίος πληρώνουν το ίδιο ρεύμα στην ίδια τιμή με τον Φλωρινιώτη και τον Κοζανίτη που το παράγει.
Σ’ αυτόν τον τόπο, λοιπόν, που η Φλώρινα και η Κοζάνη και η Μεγαλόπολη έχουν προσφέρει τόσα πολλά στην εκβιομηχάνιση της χώρας, έχουν πάρει τα ελάχιστα. Ενδεικτικά αναφέρουμε, για να γνωρίζει το πανελλήνιο, ότι από τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ πλούτου περίπου που παράχθηκαν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, στα εξήντα αυτά χρόνια περίπου, η περιοχή πήρε μόνο 300 εκατομμύρια ευρώ. Όχι 10%, ούτε 1%, αλλά 0,2% πήρε.
Υπάρχουν, λοιπόν, τρεις σοβαρότατες εκκρεμότητες στην περιοχή, που έχουν άμεση σχέση με τη ΔΕΗ, η οποία, αν συνεχίσει έτσι, δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Για την μετεγκατάσταση των Αναργύρων, επί τέσσερα χρόνια έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα. Αν δεν είχε μεσολαβήσει η κατολίσθηση τον Ιούνιο του 2017, δεν θα είναι προχωρήσει σχεδόν τίποτα.
Οι κάτοικοι δικαίως έλεγαν ότι κινδυνεύουν. Έγινε αυτή η κατολίσθηση. Έχει περάσει ενάμισης χρόνος και ακόμα δεν έχει ψηφιστεί η απαλλοτρίωση ούτε το προεδρικό διάταγμα.
Στα Βαλτόνερα οι κάτοικοι διαλαλούν παντού ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος. Υπάρχουν μελέτες από το ΑΠΘ, του κυρίου Λέκκα από το ΙΓΜΕ, στις οποίες αναφέρεται ότι η μεγαλύτερη υπαιτιότητα είναι της ΔΕΗ. Από τη ΔΕΗ, όμως, και από την Κυβέρνηση υπάρχει μια αδιαφορία, υπάρχει σιωπή. Δεν υπάρχει τίποτα, έστω μια ανταπόκριση.
Σας ερωτούμε: Θα κάνετε κάτι; Υπάρχει για εσάς θέμα Βαλτονέρων; Υπάρχει θέμα Αναργύρων;
Έρχομαι και σε ένα τελευταίο ζήτημα, στο ζήτημα της Αχλάδας, όπου δραστηριοποιείται ο ιδιώτης. Δεν είμαστε κατά της δραστηριοποίησης του ιδιώτη, αλλά εκεί χρειάζεται και μια παρέμβαση και εγγύηση της πολιτείας να βρεθεί μια χρυσή τομή. Θα υπάρχει κάποια πρωτοβουλία;
Τελευταίος έρχεται ο ΑΗΣ Αμυνταίου. Είχαμε μια συζήτηση στην Επιτροπή. Δεν νομίζω να κατάλαβε κανείς ποια είναι η θέση σας. Δεν ξέρω εάν ισχύει αυτό: Χθες πήρατε μια απόφαση και δώσατε παράταση από τις 17.500 στις 32.000; Αν έγινε κάτι τέτοιο, είναι τουλάχιστον ένα μικρό θετικό βήμα, το οποίο, βεβαίως, δεν ξέρουμε αν είναι νόμιμο, παράτυπο, παράνομο. Όμως, εν πάση περιπτώσει, θα καλύπτει τουλάχιστον όλα τα στελέχη της ΔΕΗ για να μπορέσουν να υπογράφουν και να υπάρχει μια νομότυπη τουλάχιστον λειτουργία.
Αυτό το οποίο, όμως, θέλουμε να ρωτήσουμε συγκεκριμένα είναι το εξής: Ώσπου να εξαντληθούν οι επόμενες δέκα χιλιάδες ώρες, θα προχωρήσει ο ανοικτός διαγωνισμός, ο οποίος θέλει τουλάχιστον έναν χρόνο; Υπάρχει κίνδυνος προσφυγής από κάποιους ανταγωνιστές;
Κύριε Πρόεδρε, θα πάρω, αν μου επιτρέπετε, και την παράταση και δεν θα μιλήσω ξανά. Θα ολοκληρώσω τώρα.
Κύριε Υπουργέ, αναφέρθηκε και από τον Εισηγητή μας ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα εξυγίανσης της ΔΕΗ. Εδώ δεν ξέρουμε τι ισχύει τελικά. Οι απόψεις είναι διφορούμενες μεταξύ του Υπουργείου και του Πρόεδρου της ΔΕΗ. Μέσα αναφέρεται ότι θα αποχωρήσουν τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενοι. Ο Πρόεδρος λέει ότι δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη. Λέει ότι πρέπει, τουλάχιστον, να ανακτήσει 1 δισεκατομμύριο από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες από 1 δισεκατομμύριο που ήταν το 2014, σήμερα έφτασαν στα 3 δισεκατομμύρια. Και, βέβαια, υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν κι έχουν τις ρυθμίσεις και πολύ σωστά τις έχουν. Κάποιοι, όμως, εσκεμμένα δεν πληρώνουν.
Προβλέπει μέσα και αύξηση του τιμολογίου του ρεύματος και, βέβαια, να καταργηθούν και κάποιες επιβαρύνσεις, τις οποίες έχει επιβάλλει η Κυβέρνηση και έχει επιβαρυνθεί η ΔΕΗ.
Ήθελα, επίσης, να ρωτήσω τι γίνεται με τη λιγνιτική μονάδα Μελίτης-Μεγαλόπολης. Τι πρόκειται να γίνει; Αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένα προσωρινό συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν κομματικά στελέχη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τους εργαζόμενους, οι οποίοι δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς πρέπει να λειτουργήσει μια εταιρεία και, εν πάση περιπτώσει, κινούνται στον αυτόματο πιλότο.
Ολοκληρώνω για να μην επιβαρύνω με πολλές ερωτήσεις, γιατί θα ήθελα απαντήσεις στις συγκεκριμένες για τα Βαλτόνερα, το ΑΗΣ Αμυνταίου, την Αχλάδα και τους Αναργύρους.
Η κατάσταση, κύριε Υπουργέ, δεν είναι ρόδινη. Είπαμε από την αρχή -και θέλω να είμαι ξεκάθαρος- μας ενδιαφέρει μια βιώσιμη και υγιής ΔΕΗ, η οποία χρωστάει πολλά στην περιοχή της Φλώρινας και μπορεί να προσφέρει πολλά και στην ηλεκτροδότηση της χώρας. Δυστυχώς, η μέχρι τώρα πολιτική σας έχει δείξει ότι βαδίζετε χωρίς σχέδιο. Κυριολεκτικά και μεταφορικά σέρνεστε και αντί να λύνετε τα προβλήματα από αυτά που υπάρχουν , με τη συμπεριφορά σας και με την αδιαφορία σας σωρεύετε καινούρια.
Σε ό,τι θετικό ακούσουμε από εσάς να ανακοινώνετε, συγκεκριμένο και ξεκάθαρο μέτρο, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Δεν πρόκειται, όμως, να επιτρέψουμε περαιτέρω απαξίωση της ΔΕΗ, η οποία προμηνύει δεινά για όλη τη χώρα.
Θα ήθελα να αναφέρω και εδώ και ένα άλλο σοβαρό θέμα και κλείνω με αυτό, κύριε Υπουργέ. Υπάρχει και το θέμα το περιβαλλοντικών αποκαταστάσεων από τις βλάβες που δημιουργεί η ΔΕΗ στο περιβάλλον. Δεν υπάρχουν χρήματα. Αυτά κοστολογούνται σε μερικά δισεκατομμύρια. Πρέπει, επιτέλους, να ληφθεί και μια μέριμνα γι’ αυτό. Εάν πτωχεύσει η ΔΕΗ ή αν δεν υπάρξει, ποιος θα αναλάβει αυτό το κόστος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αποκαταστάσεων, τα οποία είναι τεράστιας σημασίας για τις περιοχές, στις οποίες δραστηριοποιείται η ΔΕΗ;
Ευχαριστώ.