Αρχική > Ενέργεια > Φούρλαρης (ΡΑΕ): Ανάγκη επίσπευση δημιουργίας του μηχανισμού επάρκειας ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας

Φούρλαρης (ΡΑΕ): Ανάγκη επίσπευση δημιουργίας του μηχανισμού επάρκειας ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Μια σημαντική παράμετρο για τα λιγνιτικά εργοστάσια και τη συμμετοχή τους στο μείγμα, τέθηκε από τον νέο Β” αντιπρόεδρο της ΡΑΕ Δημήτρη Φούρλαρη, του οποίου ο διορισμός εγκρίθηκε προ ημερών από την αρμόδια επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της βουλής. Στην ομιλία του ο κ. Φούρλαρης αναφέρθηκε σε μια σειρά από θέματα της αγοράς και στις προτεραιότητες που θα έχει στη θητεία του.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση των νέων αγορών του target model. Ειδικότερα για το Target Model, αναφέρθηκε στην ανάγκη για αύξηση της ρευστότητας κυρίως στην προθεσμιακή και ενδοημερήσια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και  στην επίσπευση δημιουργίας του μηχανισμού επάρκειας ισχύος ( CRM ), ώστε να επιτευχθεί η κατάλληλη αντιστάθμιση κινδύνου ενάντι των  υψηλών τιμών που μπορεί να προκύψουν στην αγορά επόμενης ημέρας.

Ο μηχανισμός επάρκειας ισχύος, είναι ένα ζήτημα που τίθεται όλο και περισσότερο στο δημόσιο διάλογο. Αφορά στην πριμοδότηση των λιγνιτικών μονάδων ώστε να είναι ανταγωνιστικές και βιώσιμες, με δεδομένο το τεράστιο κόστος των ρύπων. Η ανάγκη για να μπει στο δημόσιο διάλογο το θέμα εν όψει και της αναθεώρησης του ΕΣΕΚ το 2022, έγκειται στο ότι τις κρίσιμες στιγμές είναι απαραίτητη η ισχύς των μονάδων βάσης ώστε να αντέξει το εθνικό σύστημα.

Το παράθυρο που ανοίγεται τους τελευταίους μήνες με το μηχανισμό αυτό, μπορεί να αλλάξει άρδην την ανταγωνιστικότητα των λιγνιτικών μονάδων, και σε συνδυασμό με την πρόσφατη μελέτη του ΑΔΜΗΕ, φέρονται να μπορούν να τροποποιήσουν το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των μονάδων.

 

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

ΕΟΔΥ: 3.015 νέα κρούσματα (21/4) – Πόσα εντοπίζονται στις ΠΕ της Δ. Μακεδονίας

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail ΕΟΔΥ: Στα 3.015 τα νέα κρούσματα – 831 οι διασωληνωμένοι, 86 θάνατοι Στη Δ. Μακεδονία: Στην ΠΕ Γρεβενών ...