Η παραγωγή του Τσίπουρου μπορεί να χάνεται στο βάθος του χρόνου, καθώς όπως λέγεται ξεκίνησε από τον 14ο αιώνα στο Άγιον Όρος από Μοναχούς , που διαβιούσαν εκεί , όμως ευτυχώς υπάρχουν στις μέρες μας άνθρωποι, που αγαπούν την παράδοση και τη διατηρούν παραμένοντας πιστοί στην αναβίωση των πατροπαράδοτων εθίμων.
Έτσι λοιπόν και φέτος με μία καλή παραγωγική χρονιά , μορφή ιεροτελεστίας πήρε η διαδικασία παραγωγής του Τσίπουρου στο παραδοσιακό καζάνι – αποστακτήριο της οικογένειας Καζαντζίδη στην Πτολεμαΐδα, όπου πιστοί στο ετήσιο “ραντεβού” τους οι λάτρεις της παράδοσης , ήταν εκεί . Ακολουθώντας τα χνάρια της παράδοσης και εφέτος ο παραγωγός Χρήστος Μάγγος με την οικογένεια και την παρέα του, έστειλε το μήνυμα της διατήρησης της παράδοσής μας ,επιμένοντας στην προσπάθεια να μη χαθούν όσα κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας . Η διαδρομή της απολαύσης του φρέσκο βρασμένου τσίπουρου περιελάμβανε και γαστρονομική ευχαρίστηση με τα ψητά στα κάρβουνα , μουσική και τραγούδια , ενώ το παραγόμενο προϊόν θα συνοδεύει τις χαρές και τις όμορφες στιγμές της καλής παρέας όλο το χρόνο , έως τη νέα σοδειά! “Καλοξοδεμένο το νέο προϊόν” , ήταν η ευχή των “ζωντανών γραδόμετρων ” , αλλά και των μερακλήδες που συμμετείχαν στην παραδοσιακή διαδικασία .
ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ




































