Αρχική > Αρθρογραφία > Φορολογία μισθωτών με μπλοκάκι – Γράφει ο Οικονομολόγος Γεώργιος Δ. Κοτζαμπάσης

Φορολογία μισθωτών με μπλοκάκι – Γράφει ο Οικονομολόγος Γεώργιος Δ. Κοτζαμπάσης

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Έχει δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία εργαζόμενων-φορολογούμενων με στοιχεία και μισθωτού και επαγγελματία. Έχει επικρατήσει να ονομάζονται επαγγελματίες με μπλοκάκι. Οι συγκεκριμένοι κατηγορία εργαζόμενων είναι υπόχρεοι τήρησης βιβλίων, ΦΠΑ, παρακράτησης φόρων, χαρτόσημων κτλ, αλλά η φορολόγηση του εισοδήματος τους γίνεται με την κλίμακα των μισθωτών χωρίς έκπτωση δαπανών. Αν και για το θέμα έχουν κατά καιρούς γραφτεί πολλά, θα κάνουμε μία ακόμα απλή και σύντομη προσέγγιση, επειδή ενδιαφέρει ένα μεγάλο μέρος εργαζομένων, δεδομένου ότι στην πλειοψηφία τους δεν έχουν αντοχές σε επί πλέον φορολογική επιβάρυνση.

Την δυνατότητα να φορολογηθούν ως μισθωτοί, δηλαδή να δικαιούται ετήσιας έκπτωσης φόρου έως 1.900-2.100 ευρώ, έχουν όσοι αμείβονται με μπλοκάκι, αρκεί να πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει η νομοθεσία. Όσοι αμείβονται με αυτό τον τρόπο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις προϋποθέσεις. Οι πέντε προϋποθέσεις είναι οι εξής:

1.Να έχουν κάνει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Δ.Ο.Υ με τους κατάλληλους Κ.Α.Δ

2.Να παρέχουν υπηρεσίες στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, δηλαδή επαγγέλματα που με τις διατάξεις του N.2238/1994, χαρακτηρίζονταν ως ελευθέρια επαγγέλματα και δεν εμπεριέχουν την έννοια της εμπορικής ιδιότητας

3.Να δηλώνουν ως έδρα για την άσκηση της δραστηριότητάς τους κατοικία.

4.Δεν θα πρέπει να εισπράττουν μισθό από άλλη εργασία.

5.Θα πρέπει να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε τρεις το πολύ εργοδότες ή και σε περισσότερους από τρεις, εφόσον όμως στην περίπτωση αυτή λαμβάνουν το 75% τουλάχιστον των ετησίων αμοιβών τους μόνο από έναν. Κρίσιμο στοιχείο είναι η ύπαρξη έγγραφης σύμβασης με όλους τους εργοδότες

Ένα από τα παραπάνω κριτήρια να μη τηρούνται τότε οι ετήσιες αμοιβές τους από το «μπλοκάκι» φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή με 22% από το πρώτο ευρώ μέχρι τα 20.000 ευρώ και με 29% – 45% για το τμήμα των ετησίων αμοιβών πάνω από το επίπεδο των 20.000 ευρώ.

Όσοι αμείβονται με μπλοκάκι έχουν δικαίωμα να κάνουν συναλλαγές λιανικής με φυσικά πρόσωπα ιδιώτες, αρκεί όμως να έχουν κάνει έγγραφη σύμβαση μαζί τους και να μην παραβιάζουν το κριτήριο του πλήθους των εργοδοτών ή την αναλογία των ακαθάριστων εσόδων από αυτούς. Αντίθετα δεν μπορούν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων αν κάποιος εργοδότης έχει την έδρα του στο εξωτερικό. Σημειώνουμε τέλος ότι εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν πληρώσει στην χρήση ως προς την φορολογία εισοδήματος. Ωστόσο μπορούν να εκπίπτουν κανονικά ΦΠΑ δαπανών ως προς την φορολογία ΦΠΑ.

 

 

Κοτζαμπάσης Δ. Γεώργιος

Οικονομολόγος

 

 

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team