Την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις καινοτόμες δράσεις τους και να τους γνωρίσει ο κόσμος της περιοχής, έχουν αυτό το τριήμερο οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μέσω του “OPEN DAYS”, στο οποίο συρρέουν από την Τετάρτη σχολεία, μαθητές και όχι μόνο, για να δουν από κοντά εξαιρετικά ενδιαφέροντα Project.
Δείτε σχετικά: ΠΔΜ: Τα …ρομποτάκια που κατασκεύασαν φοιτητές και είναι πιο έξυπνα από τους ανθρώπους!
Το μονοθέσιο που κατασκεύασε η ομάδα formula του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας!
Στο πλαίσιο αυτό οι τρεις ερευνητικές ομάδες του πανεπιστημίου, παρουσιάζουν στο ισόγειο της Πανεπιστημιούπολης τις δράσεις τους. Η μια εξ αυτών, η φοιτητική ομάδα «ASPIRE» που δημιουργήθηκε το 2017 έχει δημιουργήσει ήδη τρία project και τώρα τρέχει το τέταρτο στη σειρά, με τις δημιουργίες των φοιτητών να εντυπωσιάζουν!
Δείτε τη δηλώνουν στην κάμερα του e-ptolemeos.gr και τον Αντ. Πουγαρίδη:
Ειδικότερα, το τρίτο προτζεκτ της ομάδας είναι ένα μη επανδρωμένο αεροπλάνο με το όνομα IRIS, που συμμετείχε μάλιστα το 2023 στο διαγωνισμό UA Challenge, κατορθώνοντας να κερδίσει το βραβείο Προσημείωσης, ενώ τον Μάρτιο του 2025 το μη επανδρωμένο αεροπλάνο των φοιτητών κατάφερε να κάνει την πρώτη επιτυχημένη του πτήση.
Το νέο σχέδιο της ομάδας είναι ένας πύραυλος! Όπως τόνισε σχετικά στον «Π» ο Ιάσων Σολομός, προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας και μέλος της Ομάδας Διαστημικής, τμήματος προώθησης επικοινωνίας, οι φοιτητές αυτή τη στιγμή τρέχουν ένα νέο προτζεκτ, με το όνομα «SOLARES», που πρόκειται ουσιαστικά για έναν πύραυλο που πρόκειται να διαγωνιστεί τον Οκτώβριο στην Πορτογαλία και έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό.
Όπως εξήγησε ο Κοσμάς Πίτσας, φοιτητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΠΔΜ, στον εν λόγω πύραυλο θα γίνει ένα πολύ εξειδικευμένο βιοιατρικό πείραμα: Ουσιαστικά οι φοιτητές κατασκεύασαν έναν τεχνητό αμφιβληστροειδή (δηλαδή ένα τεχνητό μάτι) το οποίο θα μπει μέσα στον πύραυλο και θα δίνει τη δυνατότητα καταγραφής κατά την πτήση μέσω ειδικού αισθητήρα, προκειμένου να μπορούν να καταγράφονται διάφορες μετρήσεις. Οι μετρήσεις αυτές θα καταγράψουν τις τυχόν επιρροές που θα έχει ένα τέτοιο ταξίδι στο ανθρώπινο μάτι, προκειμένου να προκύψουν δεδομένα για τυχόν μελλοντικά ταξίδια στο διάστημα και κατά πόσο επηρεάζουν ανθρώπους με ευαίσθητα μάτια ή μάτια που έχουν υποβληθεί σε εγχείρηση. Στο εν λόγω project συμμετέχουν 35 άτομα, από τα τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου.
Να σημειωθεί πως μέσω της τριήμερης δράσης «Ημέρες Γνωριμίας» που διοργανώνεται 9-11/4 στο ΠΔΜ, δίνεται η δυνατότητα σε μαθητές, μαθήτριες και απλό κόσμο να γνωρίσουν από κοντά τις σχολές, τα εργαστήρια και τις φοιτητικές ομάδες του Πανεπιστημίου, όπως και την εκπαιδευτική του δραστηριότητα (προγράμματα σπουδών, παρουσιάσεις ερευνητικών εργαστηρίων, γνωριμία με φοιτητικές ομάδες και ξενάγηση στους χώρους).