Δικαίωση ενός αγώνα σχεδόν 30 ετών σήµανε για τους ξεσπιτωµένους κατοίκους των Αναργύρων Φλώρινας η υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισµού, «για λόγους διακινδύνευσης των ιδιοκτησιών, της ζωής και της υγείας των κατοίκων», όπως αναφέρεται στην απόφαση που δηµοσιεύθηκε στο ΦΕΚ. Η εξέλιξη έρχεται σχεδόν δύο χρόνια µετά την κατολίσθηση-µαµούθ του Ιουνίου του 2017 στο ορυχείο Αµυνταίου, που άλλαξε τον χάρτη της περιοχής, βύθισε µέρος του οικισµού και κατέστρεψε σπίτια, δρόµους και υποδοµές.
Οι δεκάδες ξεσπιτωµένοι κάτοικοι, αλλά και οι 15 οικογένειες που εξακολουθούν να µένουν στα ετοιµόρροπα σπίτια τους, πληροφορήθηκαν µε ανακούφιση την απόφαση που δροµολογεί τις διαδικασίες για την αποζηµίωσή τους και τη «µετακόµιση» του πολύπαθου οικισµού σε άλλη περιοχή. Το αίτηµα για µετεγκατάσταση µετρά σχεδόν τρεις δεκαετίες, λόγω των γεωλογικών ρωγµών και των ζηµιών σε σπίτια του οικισµού, που χρονολογούνται ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και αποδίδονταν από µελέτες στην εξορυκτική δραστηριότητα στο γειτονικό ορυχείο της ΔΕΗ.
Η απαλλοτρίωση γίνεται µε δαπάνες του Δηµοσίου, ενώ έχει υπογραφεί πίστωση 42,4 εκατ.
Η µεγάλη κατολίσθηση 80 εκατοµµυρίων τόνων χώµατος πριν από δύο χρόνια δηµιούργησε τετελεσµένα και επέσπευσε τις διαδικασίες για την αποδοχή του αιτήµατος. «Ηµουν 10 ετών παιδί και είµαι 40. Ολα αυτά τα χρόνια παλεύαµε να αποδείξουµε την αναγκαιότητα της απαλλοτρίωσης. Τώρα ήρθε η δικαίωση και είµαστε όλοι πολύ ικανοποιηµένοι» είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αναργύρων και ένας από τους τελευταίους που διαµένουν ακόµη σε αυτή, Γιώργος Τσισµαλίδης.
Η κοινή υπουργική απόφαση υπογράφεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξανδρο Χαρίτση, και τον υφυπουργό Οικονοµίας και Ανάπτυξης, Στάθη Γιαννακίδη. Η αναγκαστική απαλλοτρίωση γίνεται µε δαπάνες του ελληνικού Δηµοσίου -σε αντίθεση µε τις προηγούµενες που γίνονταν µε ευθύνη και δαπάνη της ΔΕΗ- και θα πραγµατοποιηθεί µε φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Είχε προηγηθεί η υπογραφή πίστωσης ύψους 42,4 εκατ. ευρώ από το Πρόγραµµα Δηµόσιων Επενδύσεων. Το κονδύλιο αυτό θα µεταφερθεί στην περιφέρεια και θα είναι δεσµευµένο µέχρι την τελική αναγνώριση των δικαιούχων και την πληρωµή τους µε βάση την τιµή µονάδας που θα οριστεί από το δικαστήριο. Σε συνάντηση των τοπικών φορέων µε τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρο Καρυπίδη, που έγινε τη Μεγάλη Τετάρτη, συζητήθηκε το ενδεχόµενο να υπάρξει εξωδικαστική συµφωνία για την τιµή µονάδος, µε βάση τις τιµές που ορίστηκαν σε άλλες περιπτώσεις µετεγκαταστάσεων οικισµών (Μαυροπηγή, Ποντοκώµη κ.ά.) προκειµένου να παρακαµφθεί το πρώτο δικαστήριο και να κερδηθεί χρόνος. Το θέµα θα συζητηθεί στη διάρκεια λαϊκής συνέλευσης που θα πραγµατοποιηθεί στο τέλος της εβδοµάδας παρουσία του περιφερειάρχη, αλλά και των µελών της επιτροπής µηχανικών και τοπογράφων που θα κάνουν τις εκτιµήσεις των ιδιοκτησιών.
«Αν οι διαδικασίες προχωρήσουν γρήγορα, ευελπιστούµε πως µέσα στο 2020 θα µπορέσουµε να εισπράξουµε τα χρήµατα» ανέφερε ο κ. Τσισµαλίδης. Παράλληλα, θα προχωρήσουν οι εργασίες για έργα κοινής ωφέλειας (οδοποιία, δίκτυα ύδρευσης – αποχέτευσης κ.ά.) στη θέση Κουρί του Δήµου Εορδαίας Κοζάνης, όπου θα µετεγκατασταθεί ο οικισµός. Η οριοθετηµένη περιοχή θα χωριστεί σε 301 οικόπεδα, όσες και οι µερίδες των δικαιούχων κατοίκων των Αναργύρων. Το οικόπεδο θα παραχωρηθεί δωρεάν, µε την προϋπόθεση ανέγερσης νέας κατοικίας. Αν κάποιος επιλέξει να κρατήσει τα χρήµατα της αποζηµίωσης και να συνεχίσει τη ζωή του αλλού, θα χάσει την κυριότητα του οικοπέδου έπειτα από πέντε χρόνια.
Πηγή: ethnos.gr