Ένα καθημερινό φαινόμενο που ακολουθεί τους μαθητές από την πρώτη έως την έκτη τάξη του δημοτικού σχολείου είναι η μάθηση της ορθογραφίας. Άλλα παιδιά τη μαθαίνουν ευκολότερα άλλα δυσκολότερα, άλλα κάνουν περισσότερα και άλλα λιγότερα λάθη.
Με ποιόν τρόπο όμως το παιδί βελτιώνεται στην ορθογραφία; Η απάντηση είναι με την καλύτερη γνώση της γλώσσας μας.
Μελέτες στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα έχουν καταδείξει ότι όσο περισσότερο τα παιδιά έρχονται σε επαφή με γραπτά κείμενα και βιβλία στην καθημερινή τους ζωή τόσο αυξάνεται η ικανότητά τους στην ταχύτερη και καλύτερη γνώση της ορθογραφίας. Συγκεκριμένα έρευνες υποστηρίζουν ότι οι διαφορές στην ικανότητα ορθογραφίας αποδίδονται (όχι κατά απόλυτο βαθμό) στον χρόνο που ξοδεύουν τα παιδιά εκτός του σχολείου για ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων κατά τον ελεύθερο χρόνο τους.
Οι περισσότερες βέβαια από τις έρευνες που συνδέουν τη φιλαναγνωσία με την ορθογραφία έχουν πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα η οποία παρουσιάζει διαφορετικό βαθμό δυσκολίας όσον αφορά την ορθογραφία σε σύγκριση με την ελληνική γλώσσα. Πάραυτα, μπορούμε ως ένα βαθμό να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για τη δική μας γλώσσα βασιζόμενοι σ’ αυτές τις έρευνες.
Ωστόσο υπάρχουν και ελληνικές έρευνες, τα αποτελέσματα των οποίων δε διαφέρουν από εκείνα του εξωτερικού. Αναλυτικότερα, όσα από τα παιδιά δήλωσαν στην έρευνα ότι δεν τους αρέσει το διάβασμα και δε διαβάζουν άλλα βιβλία εκτός από αυτά του σχολείου κάνουν περισσότερα ορθογραφικά λάθη στην πλειοψηφία τους από εκείνα τα οποία ασχολούνται με το διάβασμα στον ελεύθερο χρόνο τους.
Απ’ όλα τα παραπάνω σημαντική κρίνεται η σχέση του παιδιού με τη βιβλιοθήκη (της πόλης του, του σχολείου του, κτλ.), σημαντικότερη όμως πιστεύουμε πως είναι η ύπαρξη προσωπικής βιβλιοθήκης στο χώρο του παιδιού στο σπίτι, ώστε αυτό να μπορεί να έχει καθημερινή ενασχόληση με το διάβασμα.
Τέλος θεωρούμε ότι οι γονείς διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στην εκδήλωση φιλαναγνωσίας από μέρους των παιδιών τους, καθώς μέσα από την καθημερινή αναγνωστική τους συνήθεια και τις τακτικές επισκέψεις τους στη βιβλιοθήκη ωθούν και μυούν, θα λέγαμε, τα παιδιά τους στην ανάγνωση βιβλίων.
Ιωάννης Τσιμπασίδης
Πτυχιούχος Παιδαγωγικού Τμήματος
Δημοτικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων