Έναν πλήρη και τεκμηριωμένο φάκελο για το ΒΙΟ.ΠΑ Πτολεμαΐδας, φαίνεται πως έχει καταθέσει στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ο Δήμος Εορδαίας, στα πλαίσια της κοινής προσπάθειας που έχει ξεκινήσει ώστε να επιλυθούν όλα τα προβλήματα Βιομηχανικών Περιοχών και Πάρκο, εν όψει της προετοιμασίας για τη νέα εποχή της απολιγνιτοποίησης.
Μάλιστα στην Περιφέρεια χαρακτηρίζουν το ΒΙΟ.ΠΑ ως «φάκελο με την καλύτερη ωριμότητα» καθώς στα 505στρ. που έχουν οριοθετηθεί εντός της περιοχής της ΑΕΒΑΛ, υπάρχει πολεοδομική μελέτη, έγκριση πράξης εφαρμογής, κανονισμός λειτουργίας, μελέτη ασφαλτοστρώσεων, ενώ έχει κατασκευαστεί ένα μεγάλο δίκτυο έργων υποδομής.
Σε αυτά περιλαμβάνονται 5.300μ. δικτύου ύδρευσης και πυρόσβεσης, 4.500μ. αποχέτευσης, 6.500μ. δίκτυο όμβριων υδάτων, ενώ φυσικά δεν παραβλέπεται το γεγονός της ανακαίνισης στο κτίριο του πρώην χημείου της ΑΕΒΑΛ το οποίο προορίζεται για γραφεία υποστήριξης των επιχειρήσεων που θα εγκατασταθούν στο χώρο.
Παράλληλα ο χώρος διαθέτει δίκτυο οπτικών ινών και ασύρματης ζεύξης, ενώ έτοιμες είναι οι μελέτες για τη σύνδεση με το βιολογικό καθαρισμό αλλά και το δίκτυο της Τηλεθέρμανσης με την «Πτολεμαΐδα 5».
Όπως λένε στον «Π» στελέχη του Δήμου Εορδαίας, τα 3/4 της δουλειάς έχουν γίνει, απομένουν όμως κάποια σημαντικά βήματα ώστε το ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας να μπορέσει να ανοίξει τις πύλες του για επιχειρήσεις που το επιθυμούν.
Ένα από αυτά τα βήματα είναι το γκρέμισμα κάποιων κτιρίων εντός του χώρου της ΑΕΒΑΛ, δουλειά που δεν έχει εκτιμηθεί πλήρως σε επίπεδο προϋπολογισμού, αλλά ως φαίνεται θα γίνει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που ήδη έχει ζητήσει συγκεκριμένη πρόταση- μελέτη.
Παράλληλα από το φάκελο του ΒΙΟΠΑ λείπει και η άδεια λειτουργίας, με την Περιφέρεια να έχει αναλάβει το ρόλο της προώθησης και επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων όπως στη ΒΙΠΕ Κοζάνης και στο ΒΙΟΠΑ Ξύλου, επίσης στην Κοζάνη.
Σημαντικό για το ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας είναι το γεγονός της ύπαρξης του οργανισμού «ΒΙΟΠΑ Α.Ε.» την κυριότητα και τον έλεγχο του οποίου έχει ο Δήμος Εορδαίας, ενώ η πλήρης ιδιοκτησία της περιοχής ΑΕΒΑΛ αφήνει το περιθώριο για επέκταση του ΒΙΟΠΑ εφόσον χρειαστεί καθώς ολόκληρη η έκταση αγγίζει τα 1750στρ.
Ζήσης Πιτσιάβας