Από τις 3 Αυγούστου 2017 ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για ένταξη στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων (Νόμος 4469/17). Ο Νόμος θα ισχύει ως το τέλος του 2018 και αποτελεί ένα πολύ ευνοϊκό πλαίσιο για επιχειρήσεις που θέλουν να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται σε ένα πλαίσιο ρυθμίσεων που γίνεται ολοένα και αυστηρότερο. Συνοπτικά, ο οφειλέτης καταθέτει αίτηση με όλα τα στοιχεία της εταιρείας, μία πρόταση αποπληρωμής και ένα πλάνο βιωσιμότητας και μετά από μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους δανειστές του καθορίζεται μια συνολική ρύθμιση για όλες τις υποχρεώσεις του.
Με την ένταξη του στο νόμο ο οφειλέτης πετυχαίνει διαγραφή όλων των τόκων υπερημερίας στις τράπεζες, διαγραφή των προστίμων & προσαυξήσεων στο Δημόσιο, πάγωμα των τόκων στο Δημόσιο και ρύθμιση σε 120 δόσεις, δυνατότητα επιπλέον διαγραφής και ευνοϊκής ρύθμισης με τις τράπεζες, και λοιπών ιδιωτών πιστωτών – προμηθευτών (περιλαμβάνονται οφειλές σε εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κλπ.)Ο σκοπός είναι να δώσει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να ρυθμίσουν το σύνολο των χρεών τους σε πιστωτικά ιδρύματα, Εφορία, Aσφαλιστικά ταμεία, Εργαζόμενους, Δήμους, Προμηθευτές και γενικά πιστωτές, προσδοκώντας τη διάσωση των βιώσιμων επιχειρήσεων και επιστροφή τους σε λειτουργία επιχειρηματικής κανονικότητας.
Εφόσον ένας οφειλέτης κριθεί επιλέξιμος για ένταξη στον εξωδικαστικό το όφελος που μπορεί να αποκομίσει είναι η διαγραφή όλων των τόκων υπερημερίας των ιδιωτών πιστωτών (τράπεζες), του 95% των προστίμων της εφορίας και του 85% των προσαυξήσεων του Δημοσίου (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, Δήμοι κ.λ.π.). Σημαντικό σημείο που διερευνάται για να επιτύχει αυτή τη διαγραφή είναι η ύπαρξη μεγάλης ακίνητης περιουσίας ή οικονομικών στοιχείων με μεγάλη ρευστοποιήσιμη αξία του οφειλέτη και συνοφειλετών– εγγυητών.
Εντάσσονται όλα τα νομικά πρόσωπα (Α.Ε., Ε.Π.Ε, Ι.Κ.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε.) και όσα φυσικά πρόσωπα έχουν πτωχευτική ικανότητα (έμποροι). Δεν εντάσσονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες (πλην όμως, οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε Δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) στα πλαίσια του εξωδικαστικού, δηλαδή σε ως 120 δόσεις με διαγραφή των ποινών και των προσαυξήσεων).Η κάθε επιχείρηση πρέπει να καταθέσει ένα σχέδιο βιωσιμότητας, ώστε να αποδεικνύει την πραγματική ικανότητα αποπληρωμής των χρεών της.H χρηματοοικονομική μελέτη αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο ώστε να ενταχθεί μια εταιρεία στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών. Έχει σαν κύριους στόχους τον επανασχεδιασμό της λειτουργίας της επιχείρησης, την αναδιάρθρωση της παραγωγής και των διαδικασιών πωλήσεων, την αξιολόγηση κερδοφορίας ανά προϊόν και προοπτικές, την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητάς της μέσω πελατοκεντρικής λειτουργίας της επιχείρησης, τη μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης, την εστίαση στις κερδοφόρες δραστηριότητες που παρουσιάζουν ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης, τον προσδιορισμό ζημιογόνων κλάδων δραστηριότητας και τις σχετικές διορθωτικές προτάσεις.