Να ιχνηλατήσει τις προθέσεις των Ευρωπαίων για αλλαγές στην οικονομική πολιτική και φοροελαφρύνσεις θα προσπαθήσει ο Γκίκας Χαρδούβελης δύο μέρες πριν την επιστροφή της ομάδας Τόμσεν στην Ελλάδα
Να εκμεταλλευτεί και να μεταφέρει «στα καθ’ημάς» την συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ευρώπη, για αλλαγή δημοσιονομικής στρατηγικής και χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας στην ευρωζώνη, θέλει ο υπουργός Οικονομικών κύριος Γκίκας Χαρδούβελης.
Για να το επιτύχει, θα πάρει «κλίμα» στη σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου Eurogroup που διεξάγεται (στις 3 ώρα Βελγίου) με κεντρικό θέμα συζήτησης την Ελλάδα και την έγκριση της υπο-δόσεως του 1 δισ. ευρώ με βάση τα προαπαιτούμενα του Ιουνίου.
Στην ίδια συνεδρίαση θα μιλήσουν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της Κομισιόν στν Τρόικα, κ.κ. Πόουλ Τόμσεν και Ντέκλαν Καστέλο, που θα συνεχίσουν τον έλεγχο για την επόμενη υποδόση (άλλο 1 δισ. ευρώ συν 1,8 δισ. από ελληνικά ομόλογα που κατέχουν ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες) αλλά και την νέα κρίσιμη διαπραγμάτευση που ξεκινά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Τι γυρεύει ο Γκίκας στις Βρυξέλες
Αν και η εκταμίευση της δόσεως θεωρείται «τυπική διαδικασία» μετά το πράσινο φως που δόθηκε την Πέμπτη από το Euroworking Group, ο κ. Χαρδούβελης θα έχει το πρώτο ουσιαστικό «τετ-α-τετ» με τους ευρωπαίους ομολόγους του και θα κάνει και την πρώτη «σφυγμομέτρηση» για τους νέους συσχετισμούς που διαμορφώνονται (μετεκλογικά) πλέον στην ΕΕ για το μέλλον της λιτότητας στην ευρωζώνη.
Του συμβουλίου Eurogroup όπου μετέχει για δεύτερη μόλις φορά ως υπουργός Οικονομικών της χώρας μας, το απόγευμα στις Βρυξέλλες, θα προηγηθεί μια μακροοικονομική επισκόπηση της κατάστασης στην ζώνη του Ευρώ, όπου θα τεθούν και τα θέματα της ύφεσης και του αποπληθωρισμού που μαστίζουν τη Νότια Ευρώπη και τη χώρα μας.
«Σύμμαχός» του, θα είναι και η ιταλική κυβέρνηση που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ μετά τη χώρα μας, με «σύνθημα» την ανάπτυξη και χαλάρωση της λιτότητας.
Επιστρέφοντας την Τετάρτη στην Αθήνα -και έχοντας ένα πρώτο «δείγμα» των προθέσεων των ευρωπαίων ομολόγων του- θα επιχειρήσει την πρώτη δημόσια παρέμβαση στα ελληνικά πράγματα. Ήδη τις προηγούμενες μέρες και εβδομάδες ο κ. Χαρδούβελης σε συζητήσεις του, μοιράστηκε τις σκέψεις τους για τις φοροελαφρύνσεις, την φοροδιαφυγή και τα μέτρα αποκατάστασης αδικιών.
Η αύξηση του αριθμού των δόσεων της ρύθμισης των χρεών προς το δημόσιο (σε 48 – 100) μαζί με την πρόταση για πλειστηριασμούς ακινήτων με τιμές εκκίνησης στα 2/3 των αντικειμενικών τους αξιών είναι μεταξύ των βασικών αιτημάτων που θα θέσει ο υπουργός στους εκπροσώπους της Τρόικας με τους οποίους θα συναντηθεί την Πέμπτη στην Αθήνα. Κατά τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει παράταση χρόνου έως το φθινόπωρο για να ξεκαθαρίσει με ποια μέτρα θα καλύψει την «τρύπα» που ανοίγουν οι δικαστικές αποφάσεις για τους ενστόλους, αλλά και θέματα όπως το ποιες θα είναι οι περιοχές στοι οποίες τα εμπορικά καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου.
Ο κ. Χαρδούβελης θα προσπαθήσει τις επόμενες μέρες να δώσει το στίγμα των προθέσεών του, με δημόσιες τοποθετήσεις, για να καταλάβουν οι πολίτες τι μπορούν να περιμένουν από αυτόν και τι χρειάζεται να κάνουν οι ίδιοι, όσο ο ίδιος θα κάνει τη δουλειά του από τη θέση που βρίσκεται.
Την Τετάρτη 9 Ιουλίου, στο συνέδριο του Economist ο υπουργός των Οικονομικών θα μιλήσει για πρώτη φορά ανοιχτά όχι μόνο για τα επιτεύγματα της χώρας μας αλλά, κυρίως, για τα εμπόδια που συναντά στο δρόμο για την ανάκαμψη, με πρώτο τη «θηλιά» της σκληρής λιτότητας. Στο ίδιο συνέδριο έχουν κληθεί να μιλήσουν ο κ. Τόμσεν, ο διάδοχος του Ματίας Μορς στην Τρόικα, κ. Ντέκλαν Κοστέλο, αλλά και ο επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ.
Τους επόμενους 2-3 μήνες ως το φθινόπωρο, οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις θα δείξουν μέχρι πού θα μπορέσει να φτάσει ο κ. Χαρδούβελης και κατά πόσον είναι εφικτό στην παρούσα φάση να υλοποιήσει όσα θέλει και ξέρει πως χρειάζονται για την ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας.