Η ΕΤΕΑΝ ΑΕ αποτελεί τον συνδετικό κρίκο στον οικονομικό κύκλο της χρηματοδότησης μεταξύ της μικρομεσαίας επιχείρησης και της τράπεζας, αναλαμβάνοντας εκείνο το μέρος του επιχειρηματικού κίνδυνου της μικρομεσαίας επιχείρησης που δεν αναλαμβάνει η τράπεζα. Ο συμπληρωματικός αυτός ρόλος την καθιερώνει ως θεσμό αναφοράς για την ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Σύμφωνα με αναλυτική συνέντευξη του κ.Κώστα Γαλιάτσου Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΤΕΑΝ Α.Ε το 2016 ήταν μία πολύ αποδοτική χρονιά για το ΕΤΕΑΝ, όχι μόνο γιατί συνέχισε τις δραστηριότητες των προηγούμενων ετών, αλλά και γιατί έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη εντελώς νέων και πιο σύνθετων δραστηριοτήτων κατά το 2017.
Συγκεκριμένα κατά το 2016:
1. Συνεχίστηκε με επιτυχία το πρόγραμμα συγχρηματοδότησης των ελληνικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ). Τους τελευταίους μήνες του 2016 έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που κατέληξαν στη συμφωνία χρηματοδότησης μεταξύ ΕΤΕΑΝ και ελληνικού Δημοσίου, ώστε στους πρώτους μήνες του 2017 να είναι έτοιμη η λειτουργία του νέου ταμείου (ΤΕΠΙΧ ΙΙ).
2. Με τις συντονισμένες προσπάθειες των υπουργείων Οικονομίας, Ενέργειας και του ΕΤΕΑΝ κατέστη δυνατή η υπαγωγή και η υποδειγματική και ταχύτατη εξυπηρέτηση 8.518 συνολικά δικαιούχων από τις παλαιές αιτήσεις του προγράμματος “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον” (ΤΕΞΟΙΚ) οι οποίες είχαν σταματήσει να εξυπηρετούνται από το 2013. Επίσης, έγιναν όλες οι προεργασίες για τη λειτουργία τους πρώτους μήνες του 2017, του νέου ταμείου (ΤΕΞΟΙΚ ΙΙ).
3. Αναπτύχθηκαν οι διεθνείς σχέσεις και συνεργασίες του ΕΤΕΑΝ με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς χρηματοπιστωτικούς φορείς και συγκεκριμένα με την European Investment Bank (EIB), την European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), τη Social EuropeanBank (CEB) και το European Investment Fund (EIF). Με το τελευταίο, υπογράφηκε πρόσφατα μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας.
4. Το ETEAN υπέγραψε συμφωνία, με βάση την οποία συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος στην πανευρωπαϊκή επενδυτική πλατφόρμα, στην οποία συμμετέχουν το EIF, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι πιο σημαντικές ευρωπαϊκές αναπτυξιακές τράπεζες και θεσμοί.
5. Καταβλήθηκε το σύνολο των οφειλών (238,4 εκατ. ευρώ) από καταπτώσεις εγγυήσεων των προηγούμενων ετών, καθιστώντας έτσι εφικτή την αναζωογόνηση της παραδοσιακής λειτουργίας του ΕΤΕΑΝ, δηλαδή της εγγυοδοσίας.
6. Τέλος, στην εκπνοή του 2016, το ΕΤΕΑΝ απέκτησε το σύνολο των μετοχών του Ταμείου Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) το οποίο έτσι κατέστη θυγατρική του και θα αναλάβει το ρόλο της συμβολής στην υλοποίηση των στόχωντου Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund), του οποίου διαχειριστής είναι το EIF.
Ο απολογισμός των δραστηριοτήτων του ΕΤΕΑΝ για το 2016, έχει αυτοτελή αξία, αλλά η σημαντικότερη σημασία του, έγκειται στη διαμόρφωση του υπόβαθρου, που θα του επιτρέψει να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί, στην υποβοήθηση της οικονομικής ανάπτυξης που ξεκινά το 2017. Η ευθύνη αυτή συνοψίζεται, στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας. Ως χρηματοδοτικό κενό, ορίζεται η διαφορά μεταξύ τις ζήτησης κεφαλαίων από τις προαναφερθείσες επιχειρήσεις και της προσφοράς κεφαλαίων από το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα και κυρίως από τις τράπεζες. Το κενό αυτό, έχει προσδιοριστεί από διάφορες μελέτες, σε περίπου 3,2 δισ. ευρώ.