Ευθύνες στην ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος του 2008 επέρριψε ο σημερινός Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, σε ερωτήσεις του βουλευτή Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννη Θεοφύλακτου κατά τη διάρκεια μαρτυρικής του κατάθεσης στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.
Ο βουλευτής Κοζάνης, Γιάννης Θεοφύλακτος, επέμεινε στη διαφορετική μεταχείριση από τις τράπεζες των ‘μικρών’ δανειοληπτών σε σχέση με τους ‘μεγάλους’ δανειολήπτες- στο σημείο αυτό ο κ. Στουρνάρας διαφώνησε, χωρίς να δώσει πειστικές εξηγήσεις.
Περαιτέρω, ο Διοικητής της ΤτΕ απάντησε ότι δεν γνωρίζει δύο νομικά θέματα που του τέθηκαν από τον Γιάννη Θεοφύλακτο, ήτοι: α) η ψήφιση της κατάργησης της εκχώρησης της κρατικής επιδότησης των κομμάτων προς τις τράπεζες πριν τις εκλογές του 2012 και β) η τροπολογία με την οποία τέθηκε στο αρχείο το γνωστό ‘πόρισμα Καλούδη’ για τη δανειοδότηση των κομμάτων.
Επισημαίνεται ότι μετά την κατάθεση του κ. Στουρνάρα για το ζήτημα αυτό, ο Οικονομικός Εισαγγελέας ζήτησε από την Εξεταστική Επιτροπή τα σχετικά πρακτικά με σκοπό διερεύνησης τυχόν ανάσυρσης της αρχειοθετημένης δικογραφίας.
Το βίντεο βρίσκεται εδώ:
Ακολουθούν τα πλήρη πρακτικά:
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
ΠΡΑΚΤΙΚΟ
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει ο κ. Θεοφύλακτος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Κύριε Στουρνάρα, ακούγοντας την κατάθεσή σας, αλλά και τις καταθέσεις των άλλων στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως του κ. Προβόπουλου, του κ. Πάσχα, και της κ. Παπαγιαννίδου -στέκομαι κυρίως στη δική σας-, έχουμε μια εικόνα ότι όλα ήταν καλώς καμωμένα. Οι τράπεζες λειτουργούσαν με τους κανονισμούς τους, η Τράπεζα της Ελλάδος ασκούσε την εποπτεία που μπορούσε και έπρεπε, τα δάνεια δινόντουσαν νόμιμα και χωρίς παραβίαση των νόμων. Όμως, το αποτέλεσμα είναι ότι οι τράπεζες έπεσαν τρεις φορές στα βράχια, τρεις φορές χρειάστηκαν ανακεφαλαιοποίηση. Το ίδιο και η χώρα. Έπεσε στα βράχια.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Μάρτυς): Όχι, όμως, από τα κόμματα και τα ΜΜΕ. Για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Και από αυτά! Όμως, είναι…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Μάρτυς): Σας έδειξα ότι είναι τα μικρότερα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Είναι η μικρή εικόνα της μεγάλης. Όμως, με όσα είπατε ως τώρα, δείχνετε σαν να μην αναλαμβάνει κανείς ευθύνη γι’ αυτό το πράγμα, δηλαδή για το ότι οι τράπεζες έπεσαν τρεις φορές στα βράχια.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Μάρτυς): Ίσως δεν καταλάβατε την αρχή της ομιλίας μου.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Την κατάλαβα πολύ καλά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Μάρτυς): Είπα ότι αυτή η κρίση είναι δημοσιονομική κρίση και κρίση δημοσίου χρέους. Οι τράπεζες ήταν τα θύματα αυτής της κρίσης. Γιατί δεν αναζητάτε ευθύνες σε αυτούς που έφεραν τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Και αυτοί έχουν ευθύνες.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Μάρτυς): Μια τέτοια εξεταστική θα ήταν η καλύτερη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Και αυτοί έχουν ευθύνες. Και αυτοί που έφεραν την κρίση…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Μάρτυς): Όχι ότι πιστεύω στις εξεταστικές, αλλά για όνομα του Θεού!
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Είπατε για εξεταστική! Πριν από λίγο που είπα εγώ να κάνουμε εξεταστική επιτροπή…
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Σταμάτη, κλείστε, σας παρακαλώ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Σε αυτό θα συμφωνήσω. Φυσικά και κάποιοι φέρουν ευθύνη για το ότι η χώρα έφτασε να μπει σε οικονομική κρίση. Είναι μια διαχρονική κατάσταση, ένα πολιτικοοικονομικό σύστημα.
Όμως, και στο συγκεκριμένο δεν υπήρχε μια «φούσκα»; Δεν γινόταν ένα πάρτι;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Μάρτυς): Όχι, με τίποτα. «Φούσκα» δανείων στην Ελλάδα δεν υπήρχε. Όχι! Υπήρξε δημοσιονομικό…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Επιτρέψτε μου. Και στον απλό ιδιώτη, τα καταναλωτικά….
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Μάρτυς): Όχι! Μην κάνουμε λάθος. Μας ακούει ο ελληνικός λαός!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: …τα «διακοποδάνεια», οι επιχειρήσεις. Όλοι έπαιρναν παραπάνω.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Μάρτυς): Δεν υπήρχε «φούσκα» δανείων.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Όλοι είχαν εισόδημα παραπάνω από το κανονικό. Και έχουμε αυτήν την εικόνα, γιατί όλα ήταν με δανεικά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Μάρτυς): Όχι! Μην κάνουμε…
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Στουρνάρα, αφήστε τον κ. Θεοφύλακτο να τελειώσει και θα απαντήσετε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Μάρτυς): Επαναλαμβάνουμε πράγματα που τα έχω πει πέντε φορές από το πρωί! Πολύ ευχαρίστως να τα ξαναπώ.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εντάξει, αλλά ας τελειώσει ο κ. Θεοφύλακτος και μετά απαντήστε, σας παρακαλώ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Δεν υπήρξε μια υπερτίμηση της αξίας των πάντων στη χώρα τη δεκαετία του 2000, για παράδειγμα;
(LS)
(KO)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Μάρτυς): Δεν θα έλεγα «των πάντων».
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Οι άνεργοι παίρνουν καταναλωτικά. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραπάνω από όσο μπορούσαν, οι μεγάλοι ακόμα περισσότερο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Μάρτυς): Σας είπα ότι ο ισολογισμός των ελληνικών τραπεζών συνολικά ήταν μία φορά το ΑΕΠ. Στην Ιρλανδία ήταν δέκα, στην Αγγλία δεκαπέντε. Πρέπει να κάνετε συγκρίσεις. Υπήρξε «φούσκα» δημοσιονομική, ελλείμματος. Ναι.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Υπήρχε. Και οι τράπεζες ακολούθησαν.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Μάρτυς): Οι τράπεζες ήταν θύματα αυτού.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν το είδε αυτό; Η δουλειά της αυτό είναι να κάνει. Δεν θα έρθει κάποιος να μου πει, «Ναι, φταίμε»;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Μάρτυς): Ωραία, μιας και το λέτε αυτό, πράγματι, το 2008, που ξεκίνησε η δημοσιονομική -γιατί το 2008 ξεκίνησε η εκτροπή, όχι το 2009-…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Έστω ένα μερίδιο της ευθύνης να αναλάβει.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Μάρτυς): …εγώ και αν ήμουν Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος τότε, δεν θα κοιμόμουνα. Θα έκανα συνέντευξη Τύπου διεθνή. Να βλέπω την καταστροφή να έρχεται… Γιατί το 2008 το έλλειμμα από περίπου έξι πήγε στο δέκα. Τότε ξεκίνησε. Δεν ξεκίνησε το 2009. Ξεκίνησε το 2008. Με την έννοια αυτή…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Εδώ, λοιπόν, σαν θεσμός βλέπετε κάποιες δηλώσεις…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Μάρτυς): Υπό την έννοια αυτή η Τράπεζα της Ελλάδος έπρεπε να βγει το 2008, την ώρα που η κρίση ήταν εν τη γενέσει και να πάει στον Πρωθυπουργό και να πει, «Τι κάνεις εδώ;».
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Αντίθετα, τότε έλεγαν ότι δεν μας επηρεάζει η κρίση.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Μάρτυς): Έστω.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Το δέχομαι σαν απάντηση και αυτό περίμενα.
Περνάω σε άλλη ερώτηση. Βλέπω μια διαφορά στο πώς αντιμετωπίζονται οι μεγάλοι δανειολήπτες σε σχέση με τους μικρούς, τους καθημερινούς. Το έχω ζήσει και σαν δικηγόρος το πώς αντιμετωπίζονται οι μικροί. Στους μεγάλους, που είναι εκεί μέσα και αυτοί που εξετάζουμε, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα κόμματα, βλέπω ότι στους όρους, στη διαδικασία, στις αναχρηματοδοτήσεις γίνονται ρυθμίσεις, υπάρχει και η ανακεφαλαιοποίηση τόκων. Υπάρχει, δηλαδή, μια ευκολία, μια ανεκτικότητα ιδιαίτερη. Αυτή στους μικρούς δεν την έχω ζήσει. Αντίθετα, βλέπω μία αυστηρότητα, μία απαξίωση και στην καθημερινή συμπεριφορά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Μάρτυς): Δεν συμφωνώ με αυτό. Είπε ο κ. Λοβέρδος για τον «νόμο Κατσέλη» πριν. Δεν συμφωνώ μαζί σας. Δεν υπάρχει. Δεν νομίζω να υπάρχει.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Αυτό -για να κοιτάμε και το μέλλον και από τη θεσμική θέση που έχετε, επειδή ξέρω ότι συνεχίζεται αυτό και ιδίως από τις εισπρακτικές εταιρίες, το πώς φέρονται στους απλούς δανειολήπτες- θέλουμε όλοι μας να βελτιωθεί. Και αφού το λέτε και εσείς, το δέχομαι. Θα είναι ο Κώδικας Δεοντολογίας; Θα είναι τα εργαλεία που υπάρχουν και θα εφαρμοστούν και για τους μικρούς; Εγώ βλέπω μια δυσαναλογία και θα ήθελα -για να ολοκληρώσω την τοποθέτηση και να μου απαντήσετε- μία επιείκεια -γιατί αυτό εισπράττω για τους μεγάλους και για τα ΜΜΕ- και για τους μικρούς, τους καθημερινούς, τους απλούς συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι οι πλέον ανυπαίτιοι.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Μάρτυς): Η νομοθεσία καλύπτει -τουλάχιστον όσον αφορά τις τράπεζες- τον δανειολήπτη με περιορισμένα μέσα. Τον καλύπτει ως έναν βαθμό, όπως ξέρετε πολύ καλά, η νομοθεσία.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Το ξέρω. Με αγώνα έγινε αυτό.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Μάρτυς): Από εκεί και πέρα, σκοπός των τραπεζών είναι η ανακάλυψη των στρατηγικών κακοπληρωτών. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα σήμερα, διότι αν μπορούν οι τράπεζες να εισπράξουν από αυτούς, όπως λέτε, δεν θα εξαντλούν την πίεση γενικά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Στους μικρούς. Πάντως συμφωνείτε και από τη θέση που έχετε, ότι αυτό πρέπει να εφαρμοστεί.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Μάρτυς): Σαφώς πρέπει να εφαρμοστεί αυτό, ναι. Προσέξτε, όμως, δεν είναι απλό. Κοιτάξτε να δείτε, ανοίγουμε συζήτηση τώρα. Η μεγαλύτερη ευκαιρία είναι στα επιχειρηματικά δάνεια, γιατί στα επιχειρηματικά δάνεια μπορούν οι τράπεζες, στο βαθμό που η Πολιτεία περάσει τη νομοθεσία που είπα πριν, να εξασφαλίζει είτε τη συνεργασία του μετόχου είτε την εκπαραθύρωσή του. Διότι οι πιο πολλές επιχειρήσεις -και αυτό είναι ένα καλό που έχει η κρίση- δεν βγήκαν μη βιώσιμες, απλώς έχουν πρόβλημα ρευστότητας. Άρα, μπορούν εύκολα να εξυγιανθούν. Εδώ, λοιπόν, χρειάζεται…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Και οι μικρομεσαίες.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Μάρτυς): Και οι μικρομεσαίοι. Βεβαίως. Μιλάω και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Με νύχια και με δόντια έμειναν ανοιχτές.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Μάρτυς): Υπάρχουν πολλές δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα ρευστότητας. Εδώ το ξένο κεφάλαιο… Όταν μίλησα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, είπα ότι είναι λάθος να λέμε «τα κοράκια που έρχονται να μας πάρουν…». Όχι. Χρειαζόμαστε ξένες επενδύσεις. Το να έρθει κάποιος και να επενδύσει σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια και σε επιχειρήσεις, κάνει μια επένδυση. Δυστυχώς, σήμερα στην Ελλάδα οι αποταμιεύεις που έχουμε υπολείπονται πολύ των αναγκαίων επενδύσεων. Εδώ χρειαζόμαστε να έρθει ξένο κεφάλαιο. Και οι τράπεζες μπορεί να είναι καταλύτης για να προσελκύσουν ξένο κεφάλαιο. Πρέπει να απλοποιήσουμε και τη νομοθεσία.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Είναι ένα στοίχημα που επιχειρηματικά πιστεύω ότι θα επιτευχθεί μετά και τον «νόμο Σταθάκη» που θα ψηφιστεί.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Μάρτυς): Αυτή η φιλολογία περί κορακιών που ήρθαν να πάρουν τα σπίτια είναι λάθος.
(FT)
(LS)
Διότι η ελληνική έννομη τάξη όσο προστατεύει τον δανειολήπτη, όσο το δάνειό του είναι σε τράπεζα, άλλο τόσο θα τον προστατεύει όταν το δάνειό του πάει σε ένα fund. Το fund, όμως, επιπλέον θα φέρει τη δική του ρευστότητα, τη δική του πλατφόρμα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Δεκτό.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Μάρτυς): Άρα, πρέπει να καταργηθούν ορισμένοι μύθοι πρώτα. Είδα πάλι προχθές πρωτοσέλιδα για «κοράκια». Λάθος αυτό. Ο άλλος έρχεται και ρισκάρει τα λεφτά του.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Κύριε Στουρνάρα, περνάω σε ένα άλλο θέμα που αφορά ad hoc την Επιτροπή μας, ακριβώς το αντικείμενο. Δήλωση πρώην Πρωθυπουργού, του Γιώργου του Παπανδρέου -όσο ήταν εν ενεργεία- ότι, «Επειδή δεν ενήργησε ώστε να δοθεί δάνειο στο ΔΟΛ, ο ΔΟΛ με πολεμάει». Το θυμάστε;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Μάρτυς): Όχι. Να σας πω κάτι; Στην πολιτική…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Και όντως είχαμε δει μια αλλαγή του συγκροτήματος…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Μάρτυς): Να σας πω κάτι; Εμένα με πολεμάνε χιλιάδες. Δεν κάνω καμμία δήλωση. Βλέπετε…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Δεν το θυμάστε, δεν το δέχεστε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Μάρτυς): Αυτή είναι η μοίρα των δημοσίων προσώπων. Τι να κάνουμε τώρα;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Περνάω στην τελευταία ερώτηση. Πώς κρίνετε την κατάργηση, με νόμο, της εκχώρησης της επιδότησης της κρατικής ενίσχυσης των κομμάτων στις τράπεζες πριν τις εκλογές του 2012;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Μάρτυς): Δεν είμαι νομικός. Δεν έχω άποψη για το θέμα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Όχι, νομικά. Το θεωρείτε σωστό, ηθικό;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Μάρτυς): Προσπαθώ να το συλλάβω. Να καταργήσουμε τη δυνατότητα εκχώρησης της επιχορήγησης σε τράπεζες;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ήταν εκχωρημένη η επιχορήγηση σε ένα ποσοστό. Με τροπολογία του 2012 καταργήθηκε αυτή η εκχώρηση και πήγαν ατόφια τα λεφτά στα δύο μεγάλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, αν και υπήρχαν ληξιπρόθεσμα χρέη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Μάρτυς): Δεν θέλω να πω κάτι το οποίο δεν έχει βάση. Δεν έχω άποψη επί του θέματος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Δεν έχετε άποψη.
Κλείνω με αυτό, γιατί λέτε -και σας το λέω σαν νομικός…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Μάρτυς): Ξέρω ότι υπάρχουν νομικοί -το γνωρίζω- παραδοσιακοί και καλοί, οι οποίοι παραδοσιακά θεωρούσαν μη νόμιμη την εκχώρηση επιχορηγήσεων των κομμάτων προς τις τράπεζες.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Όταν τα χρέη, όμως, πήγαν στα ύψη;
Περνάω στο τελευταίο.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε πολύ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Θα ήθελα λίγο χρόνο ακόμα, κύριε Πρόεδρε, επειδή ανέπτυξε αρκετή ώρα μία απάντηση ο κ. Στουρνάρας.
Σαν νομικός με ξενίζει η απάντησή σας ότι θεωρείτε λογική την τροπολογία του άρθρου 78, ότι δεν συνιστούν απιστία…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Μάρτυς): Λογική, αλλά εκ του περισσού.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Λογική, αυτονόητη κλπ..
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Μάρτυς): Αυτονόητη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ξέρετε όμως τι λέει, έτσι όπως τη διαβάζω εγώ και την αναλύω και ως δικηγόρος; Ότι πράξεις και παραλείψεις προσώπων που είναι στα διοικητικά συμβούλια, εάν συνιστούν απιστία κατά τον Ποινικό Κώδικα ή απάτη ή τι λέει… Δηλαδή, πρόκειται για αξιόλογες ποινικά πράξεις. Δηλαδή, αν δεν υπήρχε αυτή η τροπολογία, θα ήταν σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα απιστία. Για τέτοιες πράξεις. Γιατί εάν δεν είναι αξιόλογες, δεν έχει νόημα αυτό το άρθρο. Για αυτό σας το ξαναδιαβάζω. Εάν, λοιπόν, έχουμε τέτοιες πράξεις που είναι ποινικά κολάσιμες, που είναι απιστία, που κάτι μεμπτό έχει γίνει, έρχεται αυτή η τροπολογία και λέει, «τελικά δεν είναι, γιατί υπάρχουν άλλες δύο προϋποθέσεις».
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Μάρτυς): Όχι. Μα, πώς μπορεί να είναι απιστία, εφόσον τηρούνται οι κανονισμοί; Άρα, κάτι λάθος εδώ πέρα συμβαίνει. Δεν νομίζω να λέει ακριβώς αυτό.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Θεοφύλακτε, ολοκληρώστε, παρακαλώ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Αυτό λέει. Δηλαδή, αν δεν συνιστούν απιστία, δεν είχε κανένα νόημα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Μάρτυς): Όχι, λέει, «οι πράξεις δεν συνιστούν απιστία…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αν τηρούνται οι κανόνες, δεν είναι απιστία. Αν δεν τηρούνται, είναι.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Μάρτυς): Αν τηρούνται οι κανόνες. Ωραία. Ναι, αυτό λέει. Λογικό δεν είναι αυτό;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Αν δεν ήταν απιστία, δεν θα ήταν απιστία. Είναι πραγματικά μια αντίφαση. Είναι πώς το διαβάζει κανείς.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Μάρτυς): Για αυτό σας είπα ότι ίσως ήταν εκ του περισσού.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μα, δεν διαφωνείτε τώρα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Εντάξει, κατάλαβα πώς το βλέπει.