Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής, για τα νέα εργατικά ατυχήματα στο Ορυχείο Μαυροπηγής της ΔΕΗ ΑΕ στην Π.Ε Κοζάνης.
Διαβάστε αναλυτικά το κείμενο
Θέμα: Νέα εργατικά ατυχήματα
Διευρύνεται ακατάπαυστα ο αριθμός των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στα ορυχεία της ΔΕΗ Α.Ε., στην Π.Ε. Κοζάνης, εξαιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, τη μείωση του προσωπικού, αλλά και την παντελή έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, που έχουν σοβαρές συνέπειες για τους εργαζόμενους στους χώρους αυτούς.
Στην μακριά λίστα των θανατηφόρων, προστέθηκε ένα ακόμη, στις 29.10.2015, στο Βόρειο Πεδίο του ορυχείου Μαυροπηγής στην Κοζάνη. Πρόκειται για έναν 54χρονο εργαζόμενο, που σκοτώθηκε στο χώρο στάθμευσης και ελέγχου των εργολαβικών φορτηγών. Ο εργαζόμενος ήταν ιδιοκτήτης του φορτηγού και δούλευε σε εργολάβο της ΔΕΗ καθώς λόγω της ανεργίας αναγκάστηκε να δουλεύει ο ίδιος το φορτηγό του στα ορυχεία, μισθώνοντάς το σε εταιρείες.
Το θανατηφόρο έγινε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στάθμευσης των φορτηγών – οχημάτων αναδόχων, στο ορυχείο Μαυροπηγής. Ο εργαζόμενος είχε κατέβει για να κάνει έλεγχο στο φορτηγό του, το οποίο για άγνωστο λόγο, μετακινήθηκε και τον καταπλάκωσε, συντρίβοντας το κρανίο του.
Να σημειώσουμε ότι, όλα αυτά συνέβησαν, μια εβδομάδα μετά από την Ημερίδα για τα εργατικά ατυχήματα, που είχε διοργανωθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ορυχείων και τη Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, της ΔΕΗ.
Μια μέρα αργότερα, στο ίδιο ορυχείο, σημειώθηκε εργατικό ατύχημα, ευτυχώς όχι θανατηφόρο, όταν ο οδηγός εργολαβικού φορτηγού, φέρεται να ξέχασε την καρότσα του ανοιχτή, κατά την επιστροφή του από τον χώρο απόθεσης, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με γέφυρα, η καρότσα να αποκολληθεί και ο οδηγός να τραυματιστεί πολύ σοβαρά.
Ο μεγάλος αριθμός των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων και των ταραυματισμών, είναι αποτέλεσμα της ικανοποίησης της ανάγκης για μεγαλύτερη κερδοφορία των μετόχων της ΔΕΗ ΑΕ και των εργολάβων, μιας και η κερδοφορία τους περνάει μέσα από τη μείωση του κόστους που απαιτούν τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Πολιτική που υπηρετήθηκε πιστά από όλες τις κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις και συνεχίζει η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, υλοποιώντας την απελευθέρωση στην αγορά της ενέργειας, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τη λειτουργία της με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
- Την ολοκληρωμένη διερεύνηση των δύο εργατικών ατυχημάτων, την απόδοση των ευθυνών και την κάλυψη των νέων αναγκών της οικογένειας του σκοτωμένου εργαζόμενου.
- Τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για τη διασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την προστασία των εργαζομένων στους εργολάβους και τη ΔΕΗ.
- Την ενίσχυση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας (Ε.Μ.Β.Ε.) σε επιστημονικό – τεχνικό προσωπικό και την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και την ταυτόχρονη ενίσχυση της περιφερειακής διεύθυνσης του ΣΕΠΕ Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου μέσα και από συστηματικούς ελέγχους να δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους των ορυχείων.
- Τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Άμεση προκήρυξη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και ταυτόχρονη κατάργηση των εργολαβιών και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
- Την τύχη όλων των εκθέσεων που συνέταξε και διαβίβασε στην αρμόδια εισαγγελική αρχή η Ε.Μ.Β.Ε. σχετικά με τα προαναφερθέντα ατυχήματα.