Ενημέρωση εξέδωσε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα για την ερώτηση την οποία έθεσε στον Υπουργό Υγείας όσο αφορά τα σχέδια της κυβέρνησης για τη ΜΕΘ Του Μαμάτσειου νοσοκομείο Κοζάνης.
Η ενημέρωση αναφέρει τα εξής:
“Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γ.Ν. Κοζάνης ΄΄Μαμάτσειο΄΄ έχει θωρακιστεί τα τελευταία χρόνια με σύγχρονα μηχανήματα και με τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό, γεγονός που την κατατάσσει στο ίδιο υψηλό επίπεδο με ανάλογες μονάδες που βρίσκονται σε τριτοβάθμιες υγειονομικές δομές και πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας.
Παράλληλα, οι υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ειδικά κατά την διάρκεια της πανδημίας, έφεραν σημαντικά αποτελέσματα, καθώς πάνω από το 50% των νοσηλευθέντων, παρά τις δυσχερέστατες συνθήκες, ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο.
Επίσης, έχει ανταπεξέλθει στον μεγάλο αριθμό των εξετασθέντων περιστατικών καθώς, ως νοσοκομείο πρωτεύουσας περιφερειακής ενότητας, έχει πολύ μεγαλύτερη προσέλευση ασθενών σε σχέση με όμορες δομές.
Ωστόσο, μεγάλος προβληματισμός δημιουργείται από τις ελλείψεις σε ειδικό προσωπικό, καθώς αυτή την στιγμή είναι στελεχωμένη με δύο μόνιμους εντατικολόγους (και μια ιατρό από το αναισθησιολογικό τμήμα), την ώρα που προβλέπονται πέντε θέσεις στο οργανόγραμμα. Τα τελευταία δύο χρόνια, δε, κι ενώ οι ανάγκες για την στήριξη των νοσοκομείων ήταν ιδιαίτερα αυξημένες, έχει γίνει μόνο μια προκήρυξη για δύο θέσεις, εκ των οποίων η μία έμεινε άγονη.
Παράλληλα, όπως είναι αυτονόητο, έχουν προκύψει πλείστα προβλήματα στην λειτουργία της Μ.Ε.Θ., αλλά και του νοσοκομείου: μετακινήσεις ιατρών, υποστελέχωση κι άλλων κλινικών, μειωμένες και ελλιπείς εφημερίες, ακόμα και καταγγελίες για πλημμελή νοσηλεία, τις οποίες διερευνούν οι αρμόδιοι μηχανισμοί.
Τέλος, αναφορικά με το κομμάτι της υποστελέχωσης, αξίζει να σημειωθεί πως, ακόμα και οι ασθένειες των υφιστάμενων ιατρών δεν κινητοποίησαν την κυβέρνηση για να ενισχυθεί η ΜΕΘ γεγονός που έχει αναγκάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τον ένα από τους δύο εντατικολόγους να έχει υποβάλλει αίτημα μετάθεσης σε άλλο νοσοκομείο της Δυτικής Μακεδονίας.
Ωστόσο, υπάρχει δυνατότητα για ανάπτυξη και νέων κλινών εκτός των 4 υφιστάμενων, σύμφωνα και με την κείμενη νομοθεσία. Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας «Ελάχιστες προϋποθέσεις λειτουργίας Τμημάτων εντατικής θεραπείας», (αριθμ.Αποφ.2 της 256 Ολομ/24.6.2016.): «Μια ΜΕΘ πρέπει να έχει τουλάχιστον έξι( 6) κρεβάτια. Νοσοκομεία με μικρότερες των 6 κρεβατιών μονάδες, πρέπει να ενθαρρυνθούν να αναδιαρθρώσουν τις μονάδες, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγαλύτερο τμήμα με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας»
Στην ΜΕΘ του ΓΝ Κοζάνης, με ελάχιστες παρεμβάσεις και με κάλυψη του οργανογράμματος, θα μπορούσαν να λειτουργούν ακόμα και 8 κλίνες στη μονάδα. Ως εκ τούτου, ανακύπτει το συμπέρασμα ότι υπάρχει μια σαφής βούληση για δημιουργία μιας εικόνας εγκατάλειψης, υπολειτουργίας και δρομολογημένου κλεισίματος.
Σε επίρρωση των παραπάνω διαπιστώσεων, ο κ. Παναγιώτης Παπανικολάου, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών σε πρόσφατη συνέντευξη του υποστήριξε ότι σε συνομιλία με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κα. Γκάγκα, του διαμηνύθηκε πως η ΜΕΘ πρέπει να κλείσει γιατί είναι λίγα τα κρεβάτια που διαθέτει.
Αντί να ενισχυθούν και να προστεθούν κλίνες ΜΕΘ, μεθοδεύεται το αντίθετο: υποστελέχωση, έλλειψη διορισμών, νομοτελειακή φθορά και κατάργηση.
Ήδη, η Δυτική Μακεδονία υπολείπεται σημαντικά από τον εθνικό και πανευρωπαϊκό μέσο όρο ο οποίος, πριν την πανδημία ήταν 12 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ τώρα υπάρχουν χώρες με πάνω από 25 ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους. Αυτή την στιγμή σε όλη την Περιφέρεια, σε σύνολο 270.000 κατοίκων, υπάρχουν συνολικά 8 κλίνες ΜΕΘ (4 στην Κοζάνη και 4 στην Πτολεμαΐδα, οι οποίες είναι covid).
Νωπές είναι ακόμη, εξάλλου, οι αλήστου μνήμες δηλώσεις του Πρωθυπουργού για περιστολή δραστηριοτήτων, κλείσιμο νοσοκομείων και ανάθεση περιστατικών σε ιδιωτικές κλινικές, όπως επίσης και για τη προωθούμενη από την κυβέρνηση σύντμηση ή διακοπή λειτουργίας ενός εκ των δύο νοσοκομείων της περιοχής (Μαμάτσειο Κοζάνης – Μποδοσάκειο Πτολεμαΐδας).
Παράλληλα, οι συγκεκριμένες αδράνειες προστίθενται στις αλλεπάλληλες που κατατάσσουν την Π.Ε. Κοζάνης στην τελευταία βαθμίδα την ώρα μάλιστα που, στα χαρτιά, υπάρχει μια θεωρητική ρήτρα «δίκαιης μετάβασης».
Επειδή η ΜΕΘ του Μαμάτσειου στελεχώνεται μόνο με δύο ιατρούς σε σύνολο πέντε οργανικών θέσεων, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο της νοσηλείας
Επειδή υπάρχουν δημοσιεύματα και δηλώσεις που αναφέρουν προθέσεις για κλείσιμο της ΜΕΘ στο ΓΝ Κοζάνης
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
1. Είναι στα σχέδια του Υπουργείου το κλείσιμο της ΜΕΘ του Γ.Ν. Κοζάνης ΄΄Μαμάτσειο΄΄;
2. Γιατί δεν καλύπτονται οι κενές θέσεις του οργανογράμματος; Πόσες προκηρύξεις έχουν γίνει την τελευταία τριετία για την κάλυψη των κενών; Υπήρχαν ειδικά κίνητρα προσέλκυσης ιατρών;
3. Προτίθεται να καλύψει το οργανόγραμμα και να ενισχύσει την ΜΕΘ του Μαμάτσειου, ώστε να φτάσει ακόμα και τα 8 κρεβάτια;
Η ερωτώσα Βουλευτής
Βέττα Καλλιόπη”