ΣΤΑ “ΚΑΓΚΕΛΑ” ΟΙ ΦΙΛΟΖΩΟΙ
Δεν πρόλαβε καλά- καλά να κλείσει μήνας από το τελευταίο κρούσμα θανάτωσης αδέσποτων ζώων στην πόλη της Πτολεμαΐδας, με τη διασπορά δηλητηριασμένης τροφής σε διάφορα σημεία της πόλης, και οι άγνωστοι δράστες ξαναχτύπησαν, ενώ αντίστοιχο περιστατικό με φόλες σημειώθηκε και στο γειτονικό Αμύνταιο.
Την οργή τους για το νέο περιστατικό θανάτωσης αδέσποτων με φόλες εκφράζουν ζωόφιλοι- εθελοντές του δημοτικού κυνοκομείου Πτολεμαΐδας, καθώς τις τελευταίες μέρες βρέθηκαν νεκροί δύο αδέσποτοι σκύλοι, ενώ οργισμένοι είναι και όσοι έχουν δεσποζόμενα ζώα αφού φοβούνται να βγάλουν βόλτα τα σκυλιά τους μήπως και φάνε δηλητηριασμένη τροφή.
«Δύο ψυχές ακόμη έφυγαν άδικα… Δήμος και Αστυνομία… απόντες, όπως πάντα. Θέλουμε να θεωρούμαστε πολιτισμένοι. ΝΤΡΟΠΗ», καταγγέλλουν σε σχετική ανάρτησή τους οι Εθελοντές του Κυνοκομείου Πτολεμαΐδας.
Σε δύο ανέρχονται και τα θύματα του ασυνείδητου που γέμισε και πάλι φόλες το κέντρο του Αμυνταίου. Όπως αναφέρει το μπλογκ eperiskopio.blogspot.gr «το ένα από αυτά δεν γλύτωσε τον φρικτό θάνατο, το δε άλλο ακόμα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, παρά την άμεση παροχή βοήθειας μελών του Φιλοζωικού Συλλόγου» και επισημαίνει ότι: «Το γεγονός αυτό παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, για τον λόγο ότι οι φόλες τοποθετήθηκαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, εκεί όπου κυκλοφορούν αμέριμνα μικρά παιδιά…»
Τα νέα περιστατικά, που έρχονται να προστεθούν σε μια μακρά ιστορία θανάτωσης αδέσποτων με φόλες από ασυνείδητους, και δυστυχώς ασύλληπτους ακόμη από την αστυνομία δράστες- με τελευταίο αυτό που σημειώθηκε στην Πτολεμαΐδα στις 20 Ιανουαρίου 2015, φέρνουν ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα διαχείρισης των αδέσποτων από τους δήμους της περιοχής. Ιδιαίτερα μάλιστα στο Δήμο Εορδαίας, ο οποίος ενώ διαθέτει ένα από το πλέον σύγχρονα καταφύγια αδέσποτων δεν έχει φροντίσει ακόμη να το αδειοδοτήσει, αλλά και διότι δεν προχωρά με ικανοποιητικό ρυθμό το θέμα στείρωσης των αδέσποτων, που σύμφωνα και με τα ζωοφιλικά σωματεία συντελεί στη μείωση της επιθετικότητας των αδέσποτων. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιθετικότητα των αδέσποτων σκύλων οφείλεται στην κακοποίησή τους από εμάς τους ίδιους.
Επί τη ευκαιρία, επειδή πολύς λόγος έγινε το προηγούμενο διάστημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή ρεπορτάζ της εφημερίδας μας για επιθέσεις αδέσποτων σε αμέριμνους κατοίκους της Πτολεμαΐδας και κάποιοι φιλόζωοι βρήκαν την ευκαιρία να εκτοξεύσουν κατηγορίες προς πάσα κατεύθυνση, θα πρέπει να γνωρίζουν το εξής: ότι ρόλος των Μέσων Ενημέρωσης είναι να ενημερώνουν τις τοπικές κοινωνίες και οι επιθέσεις αδέσποτων όταν είναι γεγονός αποτελούν είδηση. Ιδιαίτερα όταν αυτές μετρώνται σε δεκάδες, πόσο μάλλον όταν τα θύματα είναι παιδιά και ηλικιωμένοι, και όταν τα περιστατικά είναι καταγεγραμμένα στα αρχεία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου.
Το μπαλάκι λοιπόν πρέπει να πάει εκεί που ανήκει, στους αρμοδίους. Και αρμόδιοι για τη διαχείριση των αδέσποτων είναι οι δήμοι, οι οποίοι υποχρεούνται να βρουν τους πόρους για τη φροντίδα και στείρωση των αδέσποτων, αφού αυτός είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για τη σταδιακή μείωσή τους.
Επί τη ευκαιρία αξίζει να υπενθυμίσουμε μια παλαιότερη δήλωση του Διευθυντή της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Ζώη Γακίδη, για το θέμα στον «Π»: «χρειάζεται πλήρης ενεργοποίηση των δήμων και των φιλοζωικών σωματείων για τη σωστή διαχείριση του θέματος των αδέσποτων και κυρίως για τη μείωση των αδέσποτων». Τόνιζε μάλιστα ότι οι δήμοι «πρέπει να πάρουν πιο ζεστά το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων και τη λειτουργία των καταφυγίων, καθώς εάν λειτουργήσουν καταφύγια με άδειες, θα μπορούν ίσως να βρουν και κονδύλια για τη λειτουργία τους, αφού μόνο σε αδειοδοτημένα καταφύγια μπορούν να διατεθούν χρήματα.»
Ταυτόχρονα όμως χρειάζεται και η αλλαγή νοοτροπίας του πληθυσμού. Διότι, ευθύνη για το θέμα των αδέσποτων έχουμε όλοι όσοι παίρνουμε ένα σκύλο στο παιδί μας και όταν το βαρεθεί το εγκαταλείπουμε ελαφρά τη καρδία στους δρόμους.
Για άλλη μια φορά αξίζει να αναφερθεί ότι η θανάτωση αδέσποτων ζώων με φόλες πέρα από απάνθρωπη πράξη, αποτελεί ποινικό αδίκημα, το οποίο τιμωρείται από το νόμο με φυλάκιση και χρηματική ποινή.