Ενώ την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου εκδικάζεται στο Διοικητικό Πρωτοδικείο η κύρια αγωγή με αίτημα την οριστική κατάργηση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, την ίδια ώρα είναι ως γνωστό προγραμματισμένο για την Κυριακή 28 τρέχοντος, το συνέδριο της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, όπως είχε αποφασίσει πάλι το Πρωτοδικείο, ύστερα από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει σωματεία, ενάντια στο συνέδριο που είχε πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο 2017 και είχε αποκλείσει έναν μεγάλο αριθμό συνέδρων τους.
Η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου αναμένεται σε μερικές εβδομάδες, δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι, αλλά είναι φανερό πως στην περίπτωση που αποφασίσει τη μη κατάργηση της διοίκησης, αυτή η απόφαση δεν θα έχει νόημα, αφού στο μεταξύ θα έχει εκλεγεί νέα διοίκηση από το επαναληπτικό συνέδριο. Πάντως, αν και το συνέδριο είναι καθορισμένο για τις 28 Ιανουαρίου και οι εκλογές για τις 4 Φεβρουαρίου, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ορίστηκε ακόμη συνεδρίαση του προσωρινού δ.σ., το οποίο θα καταρτίσει το μητρώο των αντιπροσώπων του συνεδρίου. Αναφερόμενος στις εξελίξεις του Ε.Κ. Κοζάνης, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, Ευάγγελος Δεληολάνης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε υπογράμμισε ότι «δεν είναι άσχετες με την επίθεση που δέχεται το συνδικαλιστικό κίνημα και με το χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας. Η Ταξική Ενότητα θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να αποτύχει η επιχείρηση άλωσης του εργατικού κινήματος και του Ε.Κ. Κοζάνης. Γι’ αυτό καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος σε συγκέντρωση, πριν από την έναρξη του συνεδρίου».
Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις του συνεδρίου τον Απρίλιο 2017 είχαν ανασταλεί με απόφαση του Πρωτοδικείου μετά από προσφυγή σωματείων για τον αποκλεισμό 66 αντιπροσώπων, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι αποκλείστηκαν παράνομα. Το ερώτημα είναι αν στο επικείμενο συνέδριο θα νομιμοποιηθούν όλοι αυτοί οι αντιπρόσωποι. Εδώ υπάρχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα μεταξύ ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, παρατάξεις που βρέθηκαν σε σύμπνοια όλο αυτό το διάστημα και σωματεία τους προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά του αποκλεισμού. Είναι πολύ πιθανόν να τα «σπάσουν», αφού η καθολική νομιμοποίηση ευνοεί την ΔΑΚΕ, η οποία στην περίπτωση αυτή διεκδικεί την πρωτιά. Οπότε, δεν αποκλείεται να προταθεί η επιλεκτική νομιμοποίηση αντιπροσώπων, για τη διατήρηση ισορροπιών. Ίσως γι’ αυτό να καθυστερεί η συνεδρίαση του δ.σ. για το μητρώο των συνέδρων, καθώς οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο παρατάξεων βρίσκονται σε εξέλιξη.