ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΗΧ.ΠΕΡ. ΚΑΙ ΜΗΧ.ΜΗΧ.
- Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι φοιτητές!
Μια πρωτοφανής για τα ακαδημαϊκά δεδομένα υπόθεση εκτυλίσσεται τις ώρες αυτές στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εν μέσω Εισαγγελικής παρέμβασης για την κατάληψη στην Πρυτανεία, κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, αφού με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των τμημάτων Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανολόγων Μηχανικών προχωρούν σε κατάληψη και στα εν λόγω τμήματα. Εκκρεμεί η απόφαση του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, που θα παρθεί την Παρασκευή.
Ωστόσο την Πέμπτη προέκυψε μια πολύ σημαντική εξέλιξη, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του «e-ptolemeos.g» η Εισαγγελία Κοζάνης προτίθεται να κάνει δικογραφία κατά των φοιτητών που προχώρησαν στην κατάληψη της Πρυτανείας, την Τετάρτη το πρωί! Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Εισαγγελία προτίθεται να κάνει αυτεπάγγελτη παρέμβαση για «παρακώλυση λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας»! Την εν λόγω πληροφορία μετέφερε στους φοιτητές ο ίδιος ο πρύτανης, μετά από ενημέρωση του από την Εισαγγελία. Σύμφωνα με νομικές πηγές, η παρακώλυση είναι πλημμέλημα, άρα για την επέμβαση δικαστικών ή αστυνομικών αρχών χρειάζεται η άδεια του πρύτανη.
Μετά από αυτή την εξέλιξη το Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, υπέβαλε τις παραιτήσεις του από το διοικητικό συμβούλιο και με τον φόβο της στοχοποίησης.
Την ίδια ώρα, η κατάληψη στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου συνεχίζεται επ’ αόριστον. Οι φοιτητές διαμαρτύρονται στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου και στις επικείμενες συγχωνεύσεις με το ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας. Ανησυχούν για την υποβάθμιση των πτυχίων τους, και ζητούν: Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, προσλήψεις μονίμων καθηγητών, ανέγερση καλύτερων κτηριακών υποδομών, ακαδημαϊκή αξιολόγηση καθηγητών, ενώ ζητούν να πάρουν το πτυχίο του τμήματος που μπήκαν.
Η πρωτοφανής ενέργεια να ποινικοποιηθούν οι κινητοποιήσεις των φοιτητών που γίνονται για ένα τόσο σοβαρό θέμα, έχει τρομοκρατήσει την πανεπιστημιακή κοινότητα. Είναι μία σαφώς πολιτική ενέργεια που θέλει να κάμψει αντιστάσεις για να περάσει όπως-όπως και στα γρήγορα η υπόθεση της συγχώνευσης των ιδρυμάτων.
Βάσει των παραπάνω, προκύπτει ξεκάθαρα ο κίνδυνος προσωποποίησης των διώξεων των φοιτητών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Κινητοποιήσεις που έχουν καθαρά ακαδημαϊκό χαρακτήρα και εγείρονται από την ανησυχία των φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής για τους τίτλους σπουδών τους και το μέλλον τους. Μεγάλο τμήμα της πανεπιστημιακής κοινότητας δηλώνει ότι είναι απαράδεκτες οι ενδεχόμενες διώξεις σε φοιτητές και τους στηρίζει. Παραθέτει, μάλιστα, προς σύγκριση, την εκτός ελέγχου κατάσταση που προέκυψε στα Πανεπιστήμια των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης την προηγούμενη εβδομάδα, όπου δεν υπήρξε καμία ουσιαστική παρέμβαση από τις αρχές, παρόλο που εκτυλίχθηκαν σαφώς παράνομες πράξεις.
Οι εξελίξεις μας προβληματίζουν όλους και στους φοιτητικούς κύκλους ήδη έχουν εγερθεί ζητήματα δημοκρατίας.