– Αγιασμός στις 16 Φεβρουαρίου
Μετακομίζουν και πάλι από τους κάτω ορόφους στον 3ο όροφο του Δικαστικού Μεγάρου Κοζάνης οι υπηρεσίες του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας, καθώς ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση, μετά τον εμπρησμό στις 22 Σεπτεμβρίου του κτηρίου της «Θέμιδας».
Ήδη σε αρκετά ανακαινισμένα γραφεία έχουν μεταφερθεί τα έπιπλα, οι υπολογιστές και όλος ο εξοπλισμός, ορισμένοι δικαστικοί υπάλληλοι έχουν εγκατασταθεί ξανά στον 3ο όροφο, ενώ μέχρι την Παρασκευή ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα εγκατασταθεί όλο το προσωπικό. Να σημειωθεί ότι έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί αγιασμός του ανακατασκευασμένου 3ου ορόφου από τον μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο, την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου. Η εκδήλωση αναμένεται να προσλάβει πανηγυρικό χαρακτήρα, καθώς έχουν κληθεί όλες οι τοπικές Αρχές και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Το κόστος της ανακατασκευής κυμάνθηκε σε πολύ λογικά επίπεδα. Ανήλθε μόλις σε 80.000 ευρώ, αφού ο ανάδοχος έδωσε έκπτωση 45%. Ο μεγάλος πονοκέφαλος ήταν το ξήλωμα του αμιάντου, το οποίο έγινε από εξειδικευμένη εταιρία, λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Στη συνέχεια η εταιρία μετέφερε τον αμίαντο με ειδικά οχήματα στην Θεσσαλονίκη, με τελικό προορισμό του αμιάντου το εξωτερικό. Μόλις ο όροφος καθάρισε από τον αμίαντο, τότε άρχισαν οι βασικές εργασίες ανακαίνισης. Ανακατασκευάστηκε ολόκληρο το δάπεδο και η οροφή. Έγινε καινούργια ηλεκτρολογική εγκατάσταση, μπήκαν νέες καλωδιώσεις, καινούργιοι πίνακες και φωτιστικά. Αντικαταστάθηκαν κάποια κουφώματα που είχαν καεί και ορισμένα καλοριφέρ που καταστράφηκαν. Τέλος έγινε ελαιοχρωματισμός όλων των γραφείων και του διαδρόμου.
Όλες οι παραπάνω εργασίες διεκπεραιώθηκαν γρήγορα και διήρκησαν μόνο έναν μήνα. Δύο εβδομάδες χρειάστηκαν για το ξήλωμα του αμιάντου και άλλες δύο για τις εργασίες ανακαίνισης. Η καθυστέρηση υπήρξε το πρώτο διάστημα, μέχρι να αποφασιστεί η διαδικασία υλοποίησης του έργου, να βρεθεί πηγή χρηματοδότησης, φορέας υλοποίησης κ.λ.π. Έτσι από τα τέλη Σεπτεμβρίου που είχε σημειωθεί ο εμπρησμός, οι εργασίες ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο.
Να σημειωθεί ότι συγχρόνως ξεκίνησε η διαδικασία ανασύστασης των καμένων δικογραφιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 35 με 40 δικογραφίες κάηκαν ολοσχερώς, αλλά για τις περισσότερες υπάρχουν αντίγραφα στα δικαστήρια πρώτου και δεύτερου βαθμού, ενώ είναι ελάχιστες αυτές που δεν βρίσκονται αντίγραφα. Για το λόγο αυτό, το Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας θα εκδώσει ανακοίνωση προς τους δικηγόρους της περιοχής, ώστε όσοι χειρίστηκαν σχετικές υποθέσεις και διαθέτουν αντίγραφα να τα προσκομίσουν, ώστε να συμπληρωθούν οι καταστραφείσες από την πυρκαγιά δικογραφίες. Οι «μισοκαμένες» δικογραφίες αριθμούν αρκετές εκατοντάδες, αλλά η ανασύστασή τους είναι ευκολότερη.
Τέλος, να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με την επισκευή του κτηρίου που ολοκληρώθηκε, δεν προχωράει το θέμα της λήψης μέτρων για τη φρούρηση του Δικαστικού Μεγάρου. Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία βρίσκεται στο αρχικό στάδιο της καταγραφής των μέσων και των υλικών που απαιτούνται για τη θωράκιση των δικαστηρίων.