Ανεπανόρθωτη είναι η ζημιά στις παραγωγές φασολιού στη Δυτική Μακεδονία, μετά και τις τελευταίες βροχοπτώσεις που κατέστρεψαν ολοκληρωτικά όλες τις καλλιέργειες.
Όπως τονίζουν στον «Π» καλλιεργητές περίπου 21.000στρ. σε όλη την Περιφέρεια δεν αναμένεται να δώσουν παρά ελάχιστη παραγωγή, καθώς ένας συνολικός συνδυασμός καιρικών φαινομένων που ξεκίνησε από το καλοκαίρι, έπληξε όλη την περιοχή.
Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για ολική καταστροφή τη στιγμή που είχε ξεκινήσει δειλά- δειλά η συγκομιδή φασολιού, η οποία όμως και πάλι ήταν μειωμένη κατά 70% μετά τις απίστευτες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το καλοκαίρι.
Εκεί είχαν καταγραφεί, με επίσημα στοιχεία, 57 ημέρες συνεχόμενου καύσωνα με το θερμόμετρο να ξεπερνά 3 φορές του 40ο C, ενώ για πολλές ημέρες ο υδράργυρος κινήθηκε σε θερμοκρασίες 38-39ο C.
Είναι προφανές πως με αυτές τις καιρικές συνθήκες, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της καλλιέργειας, ενώ κάποιες ανεμοθύελλες που ακολούθησαν(ένα συνεχόμενο διήμερο) και ο παγετός του Σεπτεμβρίου με το θερμόμετρο στους -2ο, έφεραν την πλήρη καταστροφή.
Σε ότι έχει να κάνει με τις βροχοπτώσεις, οι μετεωρολογικοί σταθμοί στην Καστοριά κατέγραψαν 200χιλ. βροχής, ενώ στα 160χιλ. έπεσαν στην περιοχή της Πρέσπας.
Όπως τόνισε στον «Π» ο περιφερειακός σύμβουλος και καλλιεργητής φασολιών, Θωμάς Μάνος, «όλα αυτά τα φαινόμενα διέλυσαν την παραγωγή μας και πρέπει να δούμε όχι πόσα στρέμματα επλήγησαν, αλλά πόσοι άνθρωποι βρίσκονται πίσω από αυτή την καταστροφή».
Στην Καστοριά απασχολούνται περίπου 1100 καλλιεργητές, 340-350 στην Πρέσπα, 30-35 στο Σισάνι, 25 στα Γρεβενά και το σύνολο των κατοίκων του Βαρικού.
Ο Θωμάς Μάνος βρέθηκε χθες στην Αθήνα συνοδεύοντας τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Κασαπίδη, στη συνάντηση με τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, με τον Πρόεδρο του ΕΓΛΑ να δίνει άμεση εντολή ώστε στα τέλη Νοέμβρη να έχει γίνει η αποτίμηση των ζημιών και στο πρώτο 15νθήμερο του Δεκέμβρη να υπάρξουν οι πρώτες προκαταβολές.
Στη συνάντηση τέθηκαν πάντως ζητήματα και για άλλες παραγωγές οι οποίες επλήγησαν στη Δυτική Μακεδονία, όπως σιτηρά, καπνά κλπ, ενώ είναι προφανές πως οι ζημιές στις δενδροκαλλιέργειες αποτέλεσαν το μεγάλο χτύπημα για την περιοχή, η οποία μπορεί να μιλά για μεγάλη κρίση στον πρωτογενή τομέα.
Ο Περιφερειάρχης έθεσε το θέμα στης αποζημιώσεις των μηλοπαραγωγών οι οποίοι ακόμα δεν έχουν λάβει τις απαραίτητες αποζημιώσεις, ούτε καν τις προκαταβολές.
Ζήσης Πιτσιάβας