Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Επλήγησαν αγροτικές καλλιέργειες λόγω παγετού σε Μεσόβουνο – Κομνηνά – Πύργους – Επίσκεψη του αρμόδιου αντιδημάρχου Π. Κάλφα στις πληγείσες περιοχές

Επλήγησαν αγροτικές καλλιέργειες λόγω παγετού σε Μεσόβουνο – Κομνηνά – Πύργους – Επίσκεψη του αρμόδιου αντιδημάρχου Π. Κάλφα στις πληγείσες περιοχές

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email–              Θερμοκρασίες 7ο C υπό του μηδενός εν μέσω ανθοφορίας φέρνουν μεγάλους φόβους για την παραγωγή

Ζημιές αναμένεται να υπάρξουν στις καλλιέργειες, κυρίως των κερασιών, στην περιοχή του Μεσοβούνου, αλλά και σε Κομνηνά και Πύργους, ως συνέπεια του παγετού που έπληξε την περιοχή την προηγούμενη εβδομάδα. Επειδή, όπως δεν έχει ολοκληρωθεί η ανθοφορία των φυτών – μάλιστα βρισκόμαστε στη μέση της περιόδου – δεν μπορεί κανείς να ξέρει το μέγεθος της ζημιάς που θα προκύψει.

Τα πρώτα δείγματα θα φανούν σε διάστημα 15 ημερών από σήμερα, με το πέρας της ανθοφορίας, τόνισε μιλώντας στον «Π» ο πρόεδρος του ΟΕΒ Μεσοβούνου Γιάννης Ασφαλτίδης. Ο ίδιος σημείωσε πως από τις χαμηλές θερμοκρασίες των περασμένων ημερών στην ευρύτερη περιοχή Μεσοβούνου, Κομνηνών και Πύργων επλήγησαν κυρίως καλλιέργειες κερασιών και μήλων με τη ζημιά να ποικίλει ανάλογα με τις λεκάνες ψύχους, με το Μεσόβουνο να βρίσκεται σε υψηλότερο υψόμετρα.

Ενδεικτικές είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες των περασμένων ημερών, όπου στις 17 Μαρτίου ο μετεωρολογικός σταθμός έδειξε 7.2 βαθμούς υπό του μηδενός, ενώ είχαν προηγηθεί δύο ακόμη κύματα ψύχους τις προηγούμενες ημέρες, με θερμοκρασίες 4.6 και 3.6 υπό του μηδενός και στις δύο περιπτώσεις.

Αυτές οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές για την περίοδο που διανύουμε, σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι τα δέντρα έχουν ένα ορισμένο σημείο που παγώνουν όταν είναι στο ανθικό στάδιο, για αυτό και υπάρχουν φόβοι και ενδείξεις από τη σημερινή εικόνα των δέντρων ότι θα τα επηρεάσει. «Ζημιές θα έχουμε, αλλά θα φανεί η έκτασή τους όταν τελειώσει το ανθικό στάδιο. Μπορεί ο καρπός να επηρεαστεί, μπορεί να είναι ημιτελής και να πέσει αργότερα λόγο μη καλής γονιμοποίησης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα για το θέμα υπήρξε και επικοινωνία με τον τοπικό ΕΛΓΑ, ωστόσο επειδή τα δέντρα βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας δεν προβλέπεται αποζημίωση από τον υφιστάμενο κανονισμό. Το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένος τα τελευταία χρόνια, με τον κ. Ασφαλτίδη να σημειώνει πως το μόνο που μπορεί να γίνει είναι έγγραφο προς το υπουργείο, για υπαγωγή στις De Minimis ενισχύσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που γίνονται από χρηματοδότηση της ΕΕ, ωστόσο και αυτές έχουν πλαφόν ως προς το ύψος και το μέγεθος της αποζημίωσης.

Επίσκεψη του αντιδημάρχου Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου και Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Κάλφα στις πληγείσες περιοχές

Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε το Μεγάλο Σάββατο ο αντιδήμαρχος για θέματα Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου και Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Κάλφας, όπου και συναντήθηκε με καλλιεργητές, βρέθηκε στα χωράφια και έκανε αυτοψία βλέποντας τη ζημιά που έγινε.

Οι πρώιμες ποικιλίες κερασιών έχουν και τη μεγαλύτερη ζημιά, το μέγεθος της οποίας θα φανεί, με τον κ. Κάλφα να τονίζει πως σε συντονισμό με τον δήμο Εορδαίας και τον δήμαρχο θα κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες με τον ΕΛΓΑ. Προσωπική του εκτίμηση είναι ότι σε πρώιμες ποικιλίες η ζημιά θα είναι μεγάλη, ενώ φόβος υπάρχει για όλες τις καλλιέργειες, όχι μόνο τα κεράσια, αλλά και μήλα, αχλάδια κ.α.

Ωστόσο ο παγετός των προηγούμενων ημερών έπληξε τις καλλιέργειες και υπάρχουν φόβοι για το νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται αυτές τις ημέρες.


Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Κορωνοϊός: 2.472 νέα κρούσματα σήμερα Σάββατο- Υψηλά και πάλι τα νούμερα στην Π.Ε. Κοζάνης- Πόσα εντοπίζονται στη Δ. Μακεδονία

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 8 θάνατοι ενώ 133 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι – Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ...