Τις τρομερές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των νοσηλευτών των νοσοκομείων, στην «1η Νοσηλευτική ημερίδα Τραύματος» που διοργάνωσαν χθες στην Πτολεμαΐδα η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ) και ο Σύλλογος Νοσηλευτών Κοζάνης.
Για «τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της περιοχής μας» μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νοσηλευτών (ΣΥ.ΝΟ.) Ν. Κοζάνης Κώστας Βύρλιος, τονίζοντας ότι «υπάρχουν τρομερές οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κι αυτό καταντά πολλές φορές επικίνδυνο για τους ασθενείς. Οι ελπίδες μας είναι πολύ μικρές, προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας, όμως μόνο στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας λείπουν 80 άτομα από το νοσηλευτικό προσωπικό, το μισό προβλεπόμενο νοσηλευτικό προσωπικό. Κι αυτό σημαίνει ότι ένας νοσηλευτής καλείται να εξυπηρετήσει σε μία βάρδια μόνος του και 30 ή και 40 ασθενείς, πράγμα που είναι αδύνατο. Δεν μιλάμε για προσφορά υπηρεσιών, γιατί είναι αδύνατο ένας νοσηλευτής να καλύψει τις ανάγκες τόσων ασθενών.»
Ο κ. Βύρλιος δήλωσε ακόμη ότι «τέτοια κατάσταση παρατηρείται στην Παθολογική κλινική του Μποδοσάκειου», ενώ χαρακτήρισε «ως πιο επικίνδυνη την κατάσταση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Μποδοσάκειου», λέγοντας: «Υπάρχει μεγάλη υποστελέχωση και χρειάζεται οπωσδήποτε να καλυφθούν άμεσα τα τμήματα αυτά για να μπορούμε να μιλάμε για κάποια υποτυπώδη παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της περιοχής μας.»
«Τρομερές ελλείψεις προσωπικού και ειδικά στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας» κατήγγειλε και ο πρόεδρος του πρωτοβάθμιου σωματείου της ΠΑΣΥΝΟ στην Αθήνα, Μιχάλης Μαντζαράς. «Έχουν φύγει από το 2008 και έχουν συνταξιοδοτηθεί πανελλαδικά πάνω από 15.000 νοσηλευτές και δεν έχουν αναπληρωθεί και συνεχίζουν να μειώνονται αριθμητικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κατήγγειλε επίσης ότι «σήμερα στα περισσότερα νοσοκομεία η βραδινή βάρδια σε πολλές κλινικές βγαίνει με ένα άτομο για 30 και 35 ασθενείς», τονίζοντας: «Δεν μπορεί να βγει η βάρδια και δεν μπορεί να προσφέρει ο νοσηλευτής. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα είναι επικίνδυνο για τους ίδιους τους ασθενείς. Ο ασθενής είναι αυτός που υποφέρει, γιατί δεν μπορεί να έχει την ποιότητα της φροντίδας που χρειάζεται. Δεν μπορεί να γυρνάμε 30 χρόνια πίσω, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να προσφέρουμε αυτό που έχουν ανάγκη οι πολίτες.»
Ο εκπρόσωπος των νοσηλευτών Αθήνας ανέφερε ωστόσο πως «παρά τις σοβαρές ελλείψεις, οι νοσηλευτές στέκονται στο ύψος τους και προσπαθούμε με ό,τι μέσα διαθέτουμε να πείσουμε τους ιθύνοντες του υπουργείου και τον υπουργό, που ζητά να βάλουμε πλάτη, αλλά δεν υπάρχει πλάτη, έχει στερέψει, για προσλήψεις», υπογραμμίζοντας: «Δεν υπάρχει πια ανοχή σε αυτό που συμβαίνει. Χρειάζεται άμεσα να υπάρξει πρόσληψη προσωπικού και στήριξη στα νοσοκομεία, γιατί οι νοσηλευτές ήταν ο πυλώνας των νοσοκομείων και θα παραμείνουν.»