Ευθύνες στην περιφερειακή αρχή Δυτικής Μακεδονίας για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών αποδίδει η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Μακεδονίας, με επίκαιρη ερώτηση που απευθύνει προς τον περιφερειάρχη Θόδωρο Καρυπίδη, στην οποία αναφέρει ότι «όλες οι παραπάνω καταστροφές είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας των απαραίτητων εγγειοβελτιωτικών έργων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.»
Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση που υπογράφεται από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννη Βήττα και τον περιφερειακό σύμβουλο Βασίλη Καραντζίδη.
Κύριε Περιφερειάρχη,
Οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών απέδειξαν για μία ακόμα φορά την «γύμνια» του κρατικού και αυτοδιοικητικού μηχανισμού όσον αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση.
Είναι προφανές ότι οι καταστροφές αυτές δεν ήταν μοιραίες, οι κάτοικοι των χωριών που επλήγησαν περισσότερο, οι αγρότες θα μπορούσαν και θα έπρεπε να είναι προστατευμένοι απέναντι και σε τέτοιας έντασης καιρικά φαινόμενα.
Ωστόσο, όλα τα προηγούμενα χρόνια και τώρα, τα αντιπλημμυρικά έργα δεν θεωρούνται επιλέξιμα και δεν χρηματοδοτούνται από τα ταμεία της Ε.Ε. Το αντίθετο, θεωρούνται αντιπαραγωγικά αφού δεν εξασφαλίζουν κέρδη και ανταγωνιστικότητα στους μεγαλοεπενδυτές. Η σημερινή κυβέρνηση ούτε βέβαια σε αυτό διαφοροποιήθηκε από τους προηγούμενους, δεν έδωσε ούτε ευρώ παραπάνω από τον κρατικό προϋπολογισμό για να υλοποιηθούν τέτοια έργα, αναγκαία για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του εργαζόμενου λαού.
Οι καταστροφές είναι γνωστές. Είναι μεγάλες στα σπίτια και στις περιουσίες στο Χρώμιο, στην Γαλατινή, σε μικρότερο βαθμό στο Βατερό. Σημαντικά είναι τα πλήγματα για Χιονάτο και Κομνηνάδες στην ΠΕ Καστοριάς. Το επαρχιακό οδικό δίκτυο σε πολλά σημεία αχρηστεύτηκε , όπως ο δρόμος Αιανής – Καισαρειάς, οι δρόμοι που συνδέουν την Βάρη, την Ποντινή, την Κνίδη με τα γύρω χωριά, ο δρόμος Αυγερινού-Βυθού. Η οδός Πενταβρύσου – Πτολεμαΐδας για ακόμα μία φορά πλημμύρισε. Άλλα σημεία του οδικού δικτύου παρουσιάζουν έντονες διαβρώσεις. Τα παραπάνω είναι τα πιο χαρακτηριστικά.
Θεωρούμε ότι όλες οι παραπάνω καταστροφές είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας των απαραίτητων εγγειοβελτιωτικών έργων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
Φταίει η πλημμελής συντήρηση και καθαρισμός φρεατίων, καναλιών, χειμάρρων και ποταμών, αφού περικόπτονται δαπάνες στο όνομα της “δημοσιονομικής προσαρμογής” και των “δυνατοτήτων της οικονομίας”.
Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:
- Είναι αυτονόητη η άμεση καταγραφή των ζημιών και η άμεση επίλυση των βασικών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν. Τι μέτρα θα πάρετε για να αποκατασταθεί η ζημιά που υπέστη η περιουσία των πολιτών; Πώς θα συμβάλει η περιφερειακή αρχή; Τι θα διεκδικήσετε από την κυβέρνηση για την ανακούφισή τους όπως για παράδειγμα η απαλλαγή τους από τον ΕΝΦΙΑ, από πρόστιμα και προσαυξήσεις σε εφορία κτλ;
- Ποια έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας (αντιπλημμυρικά, εγγειοβελτιωτικά, αποστραγγιστικά, καθάρισμα κοίτης ποταμών, αρδευτικών καναλιών κλπ) είναι στις πρώτες προτεραιότητες για να μην επαναληφθούν τέτοιας έκτασης καταστροφές; Ποια είναι η πορεία των σχετικών έργων που έχουν αποφασιστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο σε όλες τις Π.Ε.;
- Έχετε σκοπό να ζητήσετε τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υλοποίηση όλων των αναγκαίων έργων;
- Η Εγνατία οδός πλημμύρισε στην περιοχή της Νέας Νικόπολης, με συνέπεια να διακοπεί η κυκλοφορία στο τμήμα Κοίλων – Σιάτιστας, από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής. Μετά από αποκλεισμό ενός 48ωρου, η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε το απόγευμα της Κυριακής, ενώ στο διάστημα αυτό έγινε εκτροπή της κίνησης μέσω της ενωτικής οδού Βατερού – Κοίλων, η οποία όμως το Σαββατοκύριακο παρουσίασε μεγάλο κυκλοφορικό φόρτο, που ήταν αδύνατο να σηκώσει. Και πέρσι γίναμε θεατές του ίδιου φαινομένου. Τι κάνατε για να λυθεί το διαπιστωμένο πρόβλημα, κυρίως απέναντι στην διαχειρίστρια εταιρία του αυτοκινητόδρομου, καθώς θεωρούμε ότι αυτήν έχει την ευθύνη. Σημειώνουμε ότι η εταιρεία, με αισχρό τρόπο, συνέχιζε να μαζεύει τα διόδια όλο το διήμερο.
- Πώς ανταποκρίθηκε η πολιτική προστασία, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 158 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και επενέβη σε 111 περιπτώσεις, δηλαδή δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε όλες;
Κοζάνη, 13-09-2016
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι
Γιάννης Βήττας
Βασίλης Καραντζίδης