Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Οικονομία > Επίκαιρα Φορολογικά- Γράφει ο Γεώργιος Δ. Κοτζαμπάσης Οικονομολόγος

Επίκαιρα Φορολογικά- Γράφει ο Γεώργιος Δ. Κοτζαμπάσης Οικονομολόγος

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Σημαντικές φορολογικές επισημάνσεις της τρέχουσας επικαιρότητας που αφορούν την πλειοψηφία των φορολογούμενων. Ιδιαίτερη προσοχή συνιστούμε σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς οι κάτωθι αλλαγές τους αφορούν κατά το πλείστον

 

1.)  Η νέα πάγια ρύθμιση θα τεθεί σε εφαρμογή στις 26 Φεβρουαρίου και μέχρι τότε όμως μπορεί να έχει προλάβει η Εφορία να προβεί σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών. Αυτό που μπορούν πράξουν όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και λαμβάνουν ειδοποιήσεις από την Εφορία είναι να ενταχθούν άμεσα στις 12-24 δόσεις και από τις 26 Φεβρουαρίου να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση με τις περισσότερες δόσεις. Οι οφειλέτες της εφορίας οι οποίοι έχουν ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων μετά την 1η Νοεμβρίου 2019 θα έχουν την ευκαιρία να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις.

2.) Παραμένει το ισχύον όριο των 500,00 ευρώ καθαρής αξίας στη διενέργεια πληρωμών με χρήση μετρητών σε συναλλαγές μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων. Από 500,01 καθαρής αξίας και πάνω ανά παραστατικό απαιτείτε εξόφληση με τραπεζικά μέσα. Το ίδιο ισχύει και για τις συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών. Τελικά δεν κατέβηκε το ισχύον όριο στα 300,00 ευρώ όπως είχε ακουστεί

3.) Σε λειτουργία η εφαρμογή της ΑΑΔΕ για την υποβολή ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων του φορολογικού έτους 2019. Από την υπηρεσία της ΑΑΔΕ, οι έγγαμοι φορολογούμενοι, μπορούν να γνωστοποιήσουν την επιλογή τους για υποβολή χωριστής δήλωσης συζύγων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 έως και την 28η Φεβρουαρίου 2020. Μετά την προθεσμία αυτή δεν είναι δυνατή η ανάκληση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης.

4.) Συντελεστής μερισμάτων από 10% σε 5% για τα κέρδη που διανέμουν οι ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ. Ο νέος μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται για τα κέρδη (τρέχοντος ή προηγούμενων φορολογικών ετών) για τα οποία η απόφαση έγκρισης διανομής έχει ληφθεί από 01/01/2020 και μετά.

5.)  Αποσύρονται έως 31/05/2020 οι ταμειακές μηχανές που δεν έχουν δυνατότητα διασύνδεσης για αποστολή δεδομένων στην ΑΑΔΕ.

6.) Φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις ή ακίνητα πρέπει από το 2020 να εξοφλούν με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών συνολικής αξίας έως 30% των ετήσιων πραγματικών εισοδημάτων τους. Σε κάθε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσοστού, το ακάλυπτο ποσό θα φορολογείται με συντελεστή 22%.

Παρακαλώ να υπάρχει ΕΝΕΡΓΟΣ σύνδεσμος.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team