Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Επιχείρηση καταπολέμησης της κάμπιας – Σε προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο προχωρά η Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας

Επιχείρηση καταπολέμησης της κάμπιας – Σε προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο προχωρά η Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Το φαινόμενο της μαζικής εμφάνισης της κάμπιας, η οποία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα τα τελευταία χρόνια σε δάση και καλλιέργειες πολλών χωριών της ευρύτερης περιοχής Κοζάνης, επιχειρεί να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Η έξαρση ήταν ιδιαίτερα μεγάλη στο Χρώμιο, στην Αιανή, στο Ρύμνιο, στις Γούλες και σε δημοτικά διαμερίσματα της περιοχής των Καμβουνίων, όπου σμήνη από κάμπιες πλημμύρισαν ακόμη και τους δρόμους, κάνοντας μεγάλες ζημιές στα δάση και σε δενδροκαλλιέργειες.

Το θέμα που ταλανίζει τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών, έρχεται στο προσεχές περιφερειακό συμβούλιο, προκειμένου να εξευρεθεί λύση και να αντιμετωπιστεί. Ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς, ο οποίος θα είναι εισηγητής, θα προτείνει στο σώμα την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης της Περιφέρειας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από το σώμα. Στόχος του έργου αυτής της Προγραμματικής Σύμβασης είναι η παρακολούθηση της φαινολογικής εξέλιξης και δυναμικής του πληθυσμού των ακριδών σε περιοχές της Π.Ε. Κοζάνης και η οργάνωση ενός σχεδίου κατευθυνόμενης καταπολέμησης. Το πρόγραμμα αναμένεται να συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των ακριδών σε ευαίσθητες καλλιέργειες και σε καλλιέργειες λεβάντας σε περιοχές της Π.Ε. Κοζάνης, με τις ελάχιστες δυνατές επεμβάσεις.

Συγκεκριμένα το έργο αποβλέπει στην οργάνωση συστηματικών δειγματοληπτικών ελέγχων αγρού για τον προσδιορισμό της εποχής εμφάνισης των νεαρών προνυμφών των ακριδών και η οργάνωση ενός συστήματος κατευθυνόμενης καταπολέμησής τους. Το σύστημα αυτό θα εξασφαλίσει την προστασία της παραγωγής, τον περιορισμό του αριθμού των διενεργούμενων επεμβάσεων, τη μείωση του κόστους παραγωγής, καθώς και τον περιορισμό του κινδύνου ανάπτυξης ανθεκτικών στα χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα πληθυσμών ακριδών, που θα καθιστούσε ιδιαίτερα δυσχερή την αντιμετώπισή του κατά τα επόμενα έτη.

Συμβαλλόμενοι στην Προγραμματική Σύμβαση με αντικείμενο «Πρόγραμμα Κατευθυνόμενης Αντιμετώπισης Ακριδών σε Περιοχές της Π.Ε. Κοζάνης», είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 24.824,80 € και η χρηματοδότηση θα γίνει από πιστώσεις του Τέλους Ανάπτυξης του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος (Ε.Α.Π.) Δυτικής Μακεδονίας 2012-2016, με δικαιούχο την Π.Ε. Κοζάνης. Η συγκεκριμένη Προγραμματική Σύμβαση αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018. Την πορεία της Προγραμματικής Σύμβασης θα ελέγχει κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης που θα αποτελείται από δύο εκπροσώπους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με τους αναπληρωτές τους και έναν εκπρόσωπο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με τον αναπληρωτή του.

Όπως προαναφέρθηκε, η Προγραμματική Σύμβαση ολοκληρώνεται στα τέλη του τρέχοντος έτους, αλλά βεβαίως ζητούμενο είναι μέχρι το καλοκαίρι που εμφανίζεται μαζικά η κάμπια, να έχουν ληφθεί μέτρα για την καταπολέμησή της.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Νέα επιτυχία του τομέα φύλαξης του ΛΚΔΜ – Έπιασαν επ” αυτοφώρω δύο άντρες να κλέβουν μπαταρίες από οχήματα της επιχείρησης

Μοίρασε το άρθρο...FacebookTwitteremail Νέα σημαντική επιτυχία του τομέα φύλαξης του ΛΚΔΜ, όπου εντόπισαν επ” αυτοφώρω δύο άντρες να κλέβουν μπαταρίες ...