Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την άφιξη των πρώτων εμβολίων για τη νόσο Covid-19 στη χώρα – Πόσες δόσεις θα πάρει η Ελλάδα και πότε – Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι – Πώς θα λειτουργεί το μητρώο εμβολιασμού
Προ των πυλών των υγειονομικών συστημάτων των χωρών της Ευρώπης βρίσκονται τα εμβόλια για τη νόσο COVID-19. Στην Ελλάδα πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες των κρατικών αρχών για την έναρξη της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού SARS-COV-2. Όπως ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Βουλή το όνομα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ επιλέχθηκε για την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού για να σηματοδοτήσει τον στόχο της, που είναι να πάρουμε τις ζωές μας πίσω, να ελευθερωθούμε από τον κορωνοϊό.
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε το ΘΕΜΑ την περασμένη Κυριακή η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού θα ενισχυθεί με τις σημαντικές δυνάμεις των φαρμακοποιών και των ιδιωτών, γιατρών και διαγνωστικών κέντρων, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), που θα συστρατευθούν μαζί με τους επαγγελματίες υγείας του ΕΣΥ. Όλοι μαζί θα συνδράμουν στη μείζονα υγειονομική επιχείρηση της θωράκισης του ελληνικού πληθυσμού απέναντι στον κορωνοϊό και τη λοίμωξη covid-19.
Με αφορμή την επιδημία και τη νόσο COVID-19 η ΠΦΥ στη χώρα μας αποκτά επίσημα εμβολιαστικά κέντρα, μέσα στα Κέντρα Υγείας και τις άλλες δομές, όπως περιφερειακά ιατρεία. Στις 1.018 δομές (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία) που είναι πανελλαδικώς κατανεμημένες έτσι ώστε να μην αφεθεί ακάλυπτο κανένα σημείο της χώρας, από τα μεγάλα αστικά κέντρα έως και δυσπρόσιτες ακριτικές περιοχές, θα γίνουν οι εμβολιασμοί των πολιτών.
Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους είναι η ύπαρξη διακριτού χώρου, δηλαδή αίθουσας στην οποία θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και θα διαθέτουν ειδικό θάλαμο συντήρησης των εμβολίων.
Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι
Ωστόσο, οι πολίτες, οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ανεξάρτητα από ηλικία, θα ενταχθούν στη δεύτερη φάση της εμβολιαστικής εκστρατείας. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού Παίδων και Ενηλίκων συνεδριάζει συνεχώς και εξετάζει όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές. Όπως ανέφερε προχθές η καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, σε αυτή τη φάση δεν θα εμβολιαστούν όσοι έχουν νοσήσει, οι έγκυες και τα παιδιά ηλικίας κάτω των 16 χρόνων.
Η απόλυτη προτεραιότητα δίδεται στους υγειονομικούς, τους επαγγελματίες υγείας, τους εργαζόμενους όλων των νοσοκομείων και των δομών υγείας, δημόσιων και ιδιωτικών. Ήδη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σε σχετική εισήγησή του τονίζει ότι οι υγειονομικοί εργαζόμενοι και ειδικότερα εκείνοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης υπόπτων και θετικών κρουσμάτων COVID-19 πρέπει να είναι μεταξύ των πρώτων πληθυσμιακών ομάδων που πρέπει να εμβολιαστούν, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία τους από τον SARS-CoV-2 αλλά και η εύρυθμη λειτουργία του Συστήματος Υγείας.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν άτομα που διαβιούν σε κλειστές δομές (οίκοι ευγηρίας, θεραπευτήρια χρόνιων νοσημάτων, σωφρονιστικά καταστήματα κ.α.). Ειδικές κινητές ομάδες ιατρονοσηλευτικού προσωπικού θα αναλάβουν τον εμβολιασμό των ατόμων που διαβιούν σε κλειστές δομές καθώς και εκείνων που αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες μετακίνησης.
Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός
Ειδικός σχεδιασμός εκπονείται από το υπουργείο Υγείας και για τον τρόπο που θα γίνει ο εμβολιασμός των πολιτών. Με «όχημα» μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, με τη συμμετοχή των γιατρών, των φαρμακοποιών αλλά και των παραδοσιακών και ψηφιακών μέσων ενημέρωσης για τα οφέλη σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο από την ανοσοποίηση, οι πολίτες θα καλούνται στη συνέχεια να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους.
Στην κινητοποίηση του πληθυσμού της χώρας θα λάβουν μέρος επιστήμονες αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας αλλά και ο επικεφαλής της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μεταξύ άλλων, καθώς αναμένεται να είναι μεταξύ των πρώτων που θα εμβολιαστούν για τη νόσο COVID-19.
Οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Τα φαρμακεία στην πρώτη, άμεση φάση του εμβολιασμού με το διαθέσιμο προσώρας εμβόλιο των εταιριών Pfizer/BioNTech, θα έχουν κομβικό ρόλο στον προγραμματισμό των ραντεβού των πολιτών. Πρόκειται για ένα δύσκολο πεδίο καθώς κανένα εμβόλιο δεν θα γίνεται χωρίς ραντεβού και επιπλέον, είναι σημαντικό καμία δόση του πολυαναμενόμενου εμβολίου να μην πηγαίνει χαμένη. Το εμβόλιο των εταιριών Pfizer/BioNTech είναι συσκευασμένο σε δεσμίδες των πέντε (μόνο)δόσεων πράγμα που σημαίνει ότι από τη στιγμή που κάθε δεσμίδα αποψύχεται και ανοίγει ως συσκευασία πρέπει και να χορηγείται εντός λίγων ωρών σε ισάριθμους πολίτες.
Ειδικότερα, οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να αναλαμβάνουν το κλείσιμο των ραντεβού για τους πολίτες, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ή τηλεφωνικά, στα εμβολιαστικά κέντρα. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανοίγει τρία κανάλια για την πρόσβαση των πολιτών στον προγραμματισμό για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού: την άυλη συνταγογράφηση, την πλατφόρμα emvolio.gov.gr που θα είναι διαθέσιμη σε λίγες ημέρες στο gov.gr και μέσω call center.
Οι περίπου 850.000 εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο με την ημερομηνία και την ώρα του ραντεβού, εφόσον βάσει του ΑΜΚΑ τους -και ουσιαστικά του ιατρικού ιστορικού τους- κριθεί ότι ανήκουν στις ομάδες του πληθυσμού που έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό και θα μπορούν να αποδεχθούν το ραντεβού απαντώντας στο σχετικό SMS ή e-mail.
Ωστόσο, όσοι πολίτες θα αναζητήσουν πρόσβαση μέσω των άλλων καναλιών, θα μπορούν να το κάνουν μέσω των φαρμακοποιών, οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως συνεκτικοί κρίκοι στη μείζονα αυτή διαδικασία. Εκτιμάται ότι οι ηλικιωμένοι αλλά και άλλες ομάδες πληθυσμού θα εμπιστευτούν και κυρίως θα εξυπηρετηθούν από τους φαρμακοποιούς, με τους τελευταίους φυσικά να δίνουν και πάλι δυναμικά το «παρών» στην πολιτεία, όπως το έπραξαν και πριν από ένα χρόνο, όταν ανέλαβαν τη δωρεάν διάθεση των ογκολογικών φαρμάκων αρχικά και στη συνέχεια δεκάδων άλλων φαρμάκων που προορίζονται για ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας και οι οποίοι καλύπτονταν μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr και πληκτρολογώντας τον ΑΜΚΑ θα μαθαίνουν πχ αν έχει προγραμματιστεί ο εμβολιασμός του πολίτη ή θα μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό λαμβάνοντας άμεσα σε ψηφιακή μορφή όλες τις πληροφορίες και το σχετικό παραπεμπτικό. Ομοίως θα μπορούν να απευθύνονται στους φαρμακοποιούς τους οι πολίτες για να επικοινωνούν στο τηλεφωνικό κέντρο που θα οριστεί για να δηλώσουν ενδιαφέρον και να κλείσουν ραντεβού βάσει του τόπου κατοικίας τους.
Μητρώο Εμβολιασμού
Χάρη στο νέο αυτό τρόπο εμβολιασμού θα καταστεί εφικτό να καταχωρηθούν όλοι οι εμβολιαζόμενοι έναντι του νέου κορωνοϊού στο ειδικό Μητρώο που είναι από φέτος ενεργό και προς το παρόν καταχωρούνται τα άτομα που υποβάλλονται σε εμβολιασμό για την εποχική γρίπη και τον πνευμονιόκοκκο. Μέσω του Μητρώου, όπου εκτός από τα προσωπικά στοιχεία κάθε ατόμου θα συμπληρώνονται και στοιχεία, όπως η ημερομηνία που έλαβε την πρώτη δόση, θα υπολογίζεται και ο χρόνος χορήγησης της δεύτερης δόσης. Έτσι, ο πολίτης θα λαμβάνει ειδοποιητήριο είτε μέσω sms, είτε μέσω e-mail για το πότε πρέπει να λάβει τη δεύτερη δόση για να θεωρείται ολοκληρωμένος ο εμβολιασμός του.
Πόσες δόσεις θα πάρει η Ελλάδα και πότε θα φτάσουν στη χώρα
Όπως είναι ήδη γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προσυμφωνήσει εδώ και αρκετό καιρό για την προμήθεια δόσεων εμβολίων από όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες που αναμένεται να καταθέσουν αίτημα αδειοδότησης προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει λοιπόν στις 27 χώρες-μέλη της, 300 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca και επιπλέον 100 εκατ. δόσεις από την ίδια εταιρεία σε δεύτερη φάση, από τις Pfizer/BioNTech 200 εκατ. δόσεις και επιπλέον 100 εκατ. σε δεύτερο χρόνο, από τη Moderna 80 εκατ. δόσεις και επιπλέον 80 εκατ. σε δεύτερο στάδιο, από την Johnson & Johnson 200 εκατ. δόσεις και άλλες 200 εκατ., ενώ από τις Sanofi/GSK 300 εκατ. δόσεις και την CureVac 225 εκατ. δόσεις.
Η διαθεσιμότητα των δόσεων ανά χώρα θα γίνει με πληθυσμιακά κριτήρια και ανάλογα με τη σειρά αδειοδότησης των εμβολίων.
Η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει 1.000.000 δόσεις του εμβολίου στις αρχές του 2021, που αντιστοιχούν στον εμβολιασμό 500.000 πολιτών. Ενώ όπως ανέφερε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για την στρατηγική του εμβολιασμού κατά του νέου κορωνοϊού, η χώρα μας θα λάβει συνολικά 25.000.000 δόσεις εμβολίων βάσει των συμβάσεων προαγοράς που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις προαναφερόμενες φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε να καταστεί εφικτός ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού της χώρας.