Για “θετική εξέλιξη” μιλά ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας Γ. Καραΐτσης
Επανιδρύεται εντός της Ελληνικής Αστυνομίας η Δημοτική Αστυνομία, καθώς το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ενέκρινε τη νομιμότητα του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, που προβλέπει την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία υπηρεσιών Δημοτικής Αστυνόμευσης στην ΕΛ.ΑΣ.
Το Π.Δ. προβλέπει συγκεκριμένα την ίδρυση πέντε Τμημάτων Δημοτικής Αστυνομίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών και από ένα στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Θεσσαλονίκης και Νοτίου Αιγαίου (Ρόδος), καθώς και τη σύσταση 17 Γραφείων Δημοτικής Αστυνομίας σε 17 Αστυνομικά Τμήματα μεταξύ των οποίων της Κοζάνης και Πτολεμαΐδας. Προβλέπει συγκεκριμένα τη σύσταση γραφείων στα κάτωθι Αστυνομικά Τμήματα: Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Βούλας, Ευόσμου Θεσσαλονίκης, Δράμας, Καβάλας, Κατερίνης, Έδεσσας, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Λάρισας, Πατρών, Κω, Χανίων και Ηρακλείου.
Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας, προβλέπεται να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014 με 192.000 ευρώ περίπου και με 241.000 ευρώ τα επόμενα έτη. Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα φέρουν στολή με το έμβλημα της ΕΛΑΣ, σφυρίχτρα, χειροπέδες, αστυνομική ράβδο και συσκευή επικοινωνίας με το Τμήμα.
Ως «θετική» χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας, Υποστράτηγος Γεώργιος Καραΐτσης. Καθώς, όπως ανέφερε με δήλωσή του στον «Π», «καλύπτεται πλέον το κενό που είχε δημιουργηθεί στην αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών και που ήταν αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας, όπως θέματα ρύθμισης της κυκλοφορίας, παράνομης στάθμευσης, κατάληψης πεζοδρομίων, υγειονομικών ελέγχων κ.α. που με την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας τις αρμοδιότητες αυτές ασκούσε η ΕΛ.ΑΣ..»
Ο περιφερειακός αστυνομικός Διευθυντής σημείωσε επίσης ότι ταυτόχρονα επέρχεται λύση και στο υπηρεσιακό καθεστώς των πρώην δημοτικών αστυνομικών που υπηρετούσαν στις πρώην δημοτικές αστυνομίες Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Φλώρινας και εντάχθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ. ως ειδικό αστυνομικό προσωπικό. Διότι, όπως τόνισε, εκδόθηκε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο είχε προσφύγει η ΠΟΕ-ΟΤΑ ενάντια στην απόφαση ένταξης των δημοτικών αστυνομικών σε καθεστώς κινητικότητας. «Η εκκρεμοδικία αυτή εμπόδιζε το ειδικό αυτό αστυνομικό προσωπικό που υπηρετεί ήδη στην Ελληνική Αστυνομία με καθεστώς προσωρινής πρόσληψης, να ενταχθεί επίσημα στο μόνιμο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.»
Πρόκειται, σημείωσε, για 73 άτομα σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία, τα οποία καλούνται πλέον να δηλώσουν εάν αποδέχονται την ένταξή τους στα υπό ίδρυση γραφεία δημοτικής αστυνομίας της ΕΛ.ΑΣ., με καταληκτική ημερομηνία την 19 Ιανουαρίου 2014.
Nα επιστρέψουμε όμως στις αρμοδιότητες των τμημάτων ή γραφείων της Δημοτικής Αστυνομίας που προβλέπονται στο προαναφερόμενο Π.Δ. και είναι οι εξής:
τα Τμήματα Δημοτικής Αστυνομίας θα λειτουργούν καθημερινά σε 24ώρη βάση και θα στελεχωθούν από αστυνομικούς της ΕΛΑΣ, δημοτικούς αστυνομικούς και πολιτικό προσωπικό.
Προϊστάμενοι των Τμημάτων Δημοτικής Αστυνομίας θα τοποθετηθούν Αστυνόμοι Α΄ ή κατώτεροι αξιωματικοί και θα έχουν τον τίτλο διοικητή, ενώ υποδιοικητές θα τοποθετηθούν κατώτεροι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ.
Προϊστάμενοι των γραφείων Δημοτικής Αστυνομίας θα τοποθετηθούν δημοτικοί αστυνομικοί κατηγορίας Π.Ε. ή Τ.Ε., καθώς και βαθμοφόροι της ΕΛΑΣ από το βαθμό του Ανθυπαστυνόμου έως και του Υπαστυνόμου Α΄.
Στις αρμοδιότητες των Δημοτικών Αστυνομικών είναι η αφαίρεση πινακίδων των αυτοκινήτων και δικύκλων, η αφαίρεση άδειας οδηγού και άδειας κυκλοφορίας αυτοκινήτου και η επιβολή προστίμων για όσους σταθμεύουν παράνομα, ενώ πρόστιμα θα μπορούν να επιβάλλουν και για άλλες παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Η ρύθμιση της κυκλοφορία των οχημάτων με υποδείξεις των τροχονόμων στο δημοτικό δίκτυο, σε τμήματα του εθνικού και επαρχιακού δικτύου που διέρχεται μέσα από τις κατοικημένες περιοχές.
Ο έλεγχος και η λειτουργία των καταστημάτων, θεάτρων, κινηματογράφων, κ.λπ.
Ο έλεγχος τήρησης του ωραρίου λειτουργίας κάθε μορφής καταστήματος (κέντρα διασκεδάσεως, εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ, κ.λπ.).
Ο έλεγχος τήρησης της απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.
Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα μπορούν επίσης να προχωρούν στη σφράγιση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως εστιατόρια, ταβέρνες, νυκτερινά κέντρα, σουβλατζίδικα, καφετέριες, τυροπιτάδικα και κάθε μορφής καταστήματα που παρέχουν φαγητό, καφέ, ποτό, κ.λπ.
Θα ελέγχουν την τήρηση των διατάξεων του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού στις οικοδομές.
Να αφαιρούν οικοδομικές άδειες, λόγω ασφαλιστικών οφειλών προς το ΙΚΑ, κ.λπ.
Να βεβαιώνουν παραβάσεις της τουριστικής νομοθεσίας, να θεωρούν τιμοκαταλόγους δωματίων των ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων, κ.λπ.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί θα έχουν και την ιδιότητα του ανακριτικού υπαλλήλου και θα εκτελούν καθήκοντα Αστυνομικού Γειτονίας μαζί με την ΕΛ.ΑΣ.