Τις παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως τα στάρια και τα καλαμπόκια, αρχίζουν να εγκαταλείπουν οι αγρότες της Εορδαίας, στρεφόμενοι σε καινοτόμες καλλιέργειες όπως τα αρωματικά φυτά, τον ηλίανθο, τη φακή και το ρεβύθι.
Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εορδαίας, Δαμιανός Παπαδόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο «e-ptolemeos.gr» τόνισε ότι «τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα είναι πολλά και ειδικά στην περιοχή μας, επειδή η περιοχή μας δεν είναι τόσο εύκολη, κάνει πολύ κρύο γι’ αυτό οι παραγωγοί προσέχουν πλέον τι καλλιέργειες βάζουν.
Επισήμανε ωστόσο ότι οι καιρικές συνθήκες είναι μία μόνο παράμετρος γι’ αυτή τη στροφή των αγροτών της Εορδαίας: «Ένας άλλος σοβαρός λόγος είναι η μεγάλη πτώση των τιμών των σιτηρών και του καλαμποκιού.» Ανέφερε για παράδειγμα ότι «το καλαμπόκι την τελευταία 5ετία έχει γύρω στα 0,15-0,16 λεπτά του ευρώ. Τα έξοδα του παραγωγού δεν καλύπτονται με αυτή την τιμή, γι’ αυτό οι παραγωγοί στέφονται σε άλλες καλλιέργειες. Ξεκίνησαν ήδη νέες, καινοτόμες καλλιέργειες, όπως είναι η πατάτα, το τριφύλλι, τα ηλιόσπορα (ηλίανθος) και αρωματικό φυτά, και εγώ είμαι καλλιεργητής αρωματικών φυτών, και γενικά ψάχνουν τις καινοτομίες στον αγροτικό τομέα.»
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εορδαίας ανέφερε ειδικότερα ότι «ήδη άρχισε στην περιοχή της Ανατολικής Εορδαίας η καλλιέργεια λεβάντας, τσαγιού, αλλά και μελισσόχορτου. Ξεκίνησαν κάποιοι στην περιοχή του Ανατολικού και στον Άγιο Χριστόφορο, έβαλαν πολύ τσάι και λεβάντα και πήγαν φέτος πολύ καλά. Βοήθησαν σ’ αυτό και οι καιρικές συνθήκες. Συγκεκριμένα φέτος έδωσαν το τσάι από 5 μέχρι 8 ευρώ το κιλό και τη λεβάντα γύρω στα 0,65 λεπτά το κιλό.»
Οι καλλιέργειες αρωματικών φυτών ανά παραγωγό, πρόσθεσε, «ξεκινούν από 10-20-30-50 στρέμματα, γιατί έχουν μεγάλο κοστολόγιο, αλλά ο αγρότης όταν βλέπει ότι αξίζει τον κόπο αυτή η καλλιέργεια προχωρά κάθε χρόνο σε μεγαλύτερο αριθμό στρεμμάτων.» Ειδική αναφορά έκανε στη λεβάντα, λέγοντας ότι «είναι ένα φυτό το οποίο αφήνει 220-250 ευρώ το στρέμμα. Είναι καλή καλλιέργεια, έχει λίγη δουλειά, θέλει τα πρώτα χρόνια τσάπα, θέλει χέρι, και έχει ένα κοστολόγιο τα πρώτα χρόνια, αλλά είναι καλή παραγωγή.»
Ερωτηθείς για την καλλιέργεια του ηλίανθου που άρχισε εδώ και λίγα χρόνια να αντικαθιστά παραδοσιακές καλλιέργειες στον κάμπο της Εορδαίας, είπε ότι πρόκειται για μια συμβολαιακή καλλιέργεια για βιοκαύσιμο. «Το μόνο πρόβλημα», είπε, «είναι ότι η τιμή του είναι χαμηλή, είναι 0,35 λεπτά το κιλό, αλλά πάμε αναγκαστικά σε αυτή την καλλιέργεια γιατί δεν έχουμε άλλη εναλλακτική άλλη λύση. Ο κόσμος αφήνει τα καλαμπόκια- που ήταν η περιοχή μας καθαρά περιοχή παραγωγής καλαμποκιού – και σε παραγωγή και σε ποιότητα- γιατί έχει πέσει η τιμή λόγω των εισαγωγών από Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Ουκρανία και πλέον είναι πάρα πολύ χαμηλές οι τιμές. Αρκεί να σας πω ότι φέτος οι τιμές σε Δράμα- Σέρρες – Λάρισα είναι γύρω στα 0,16 λεπτά, μια πολύ χαμηλή τιμή, δεν βγαίνουν τα έξοδα του παραγωγού. Κι εμείς είχαμε μέσα περσινά καλαμπόκια, ευτυχώς τα δώσαμε όλα. Έχουμε όμως αδιάθετα ακόμα τα στάρια τα σκληρά. ‘Ήρθε μια τιμή γύρω στα 0,24-0,25 λεπτά. Έχω έρθει σε επαφή με αυτούς που συνεργαζόμαστε για τη φετινή σοδειά του Ιουλίου αλλά μού λένε δεν μπορούμε να δώσουμε ούτε 0,5 λεπτά παραπάνω. Φέτος οι τιμές ήταν μειωμένες στο 50% από πέρσι, είχαμε πολύ σοβαρό πρόβλημα. Το στρέμμα έπιασε γύρω στα 100-150 κιλά ενώ έπιανε γύρω στα 300-400 κιλά, λόγω της ανομβρίας του Μαρτίου και του Απριλίου.»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού «στην Ανατολική Εορδαία ξεκίνησε επίσης η καλλιέργεια φακής και ρεβυθιών. Ήδη έβαλαν 100-200 στρέμματα. Ένας συγκεκριμένος παραγωγός έβαλε 30 στρέμματα και πήγε πολύ καλά, έπιασε γύρω στους 7 τόνους καθαρή φακή την οποία πουλά ο ίδιος για 2,5 ευρώ το κιλό, καθώς ο έμπορος την παίρνει από τον αγρότη 0,80 ευρώ/κιλό και την πουλά 3 ευρώ το κιλό.»
Ο κ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε τέλος ότι η διοίκηση του Αγροτικού Συναιτειρμού Εορδαίας σκέφτεται να διοργανώσει το επόμενο διάστημα κάποιες ενημερωτικές ημερίδες αναφορικά με την καλλιέργεια αρωματικών φυτών, με προσκεκλημένους επιστήμονες από την εταιρεία ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, γιατί υπάρχει ενδιαφέρον από τους αγρότες της περιοχής. Καθώς, πρόκειται για συμφέρουσες καλλιέργειες, δεν χρειάζεται να βάλουν 400-500 στρέμματα για να ζήσει ένας παραγωγός.»