Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Εορδαία: Η Ερμακιά αναγνωρίστηκε ως Μαρτυρική Κοινότητα

Εορδαία: Η Ερμακιά αναγνωρίστηκε ως Μαρτυρική Κοινότητα

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


 

Αίσια έκβαση είχε το αίτημα της Τοπικής Κοινότητας Ερμακιάς και του Δήμου Εορδαίας για την αναγνώριση της Ερμακιάς ως Μαρτυρική Κοινότητα, καθώς εγκρίθηκε πριν από λίγο από την αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών η αναγνώριση της Ερμακιάς ως Μαρτυρική Κοινότητα.

Το πράσινο φως για την αναγνώριση της Ερμακιάς Εορδαίας ως μαρτυρικής Κοινότητας έδωσε τον Φεβρουάριο του 2017 το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας, το οποίο ενέκρινε ομόφωνα σχετικό αίτημα της Τοπικής Κοινότητας Ερμακιάς και κατέθεσε στη συνέχεια σχετικό φάκελο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Δίκτυο Μαρτυρικών Κοινοτήτων με τα στοιχεία που τεκμηριώνουν το ολοκαύτωμα της Ερμακιάς από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής (ιστορικά ντοκουμέντα, καταστάσεις θυμάτων και συνεντεύξεις επιζόντων).

Την χαρά του για τη δικαίωση του αγώνα της Τ.Κ. Ερμακιάς εξέφρασε με δήλωσή του στο «e-ptolemeos.gr»  ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ερμακιάς Δημήτρης Σακελλάρης:  «Τρία χρόνια παλεύαμε για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Αισθάνομαι δικαιωμένος σε μεγάλο βαθμό, παρ” ότι θεωρούμε ότι η αναγνώριση της Ερμακιάς ως Μαρτυρική Κοινότητα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό». Ο Πρόεδρος της Ερμακιάς εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του και τις ευχαριστίες του Τοπικού Συμβουλίου Ερμακιάς «προς όλους όσους βοήθησαν για να υπάρξει το ποθούμενο αποτέλεσμα και συγκεκριμένα τους Βουλευτές του Νομού Κοζάνης, το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Δήμαρχο Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τον Περιφερειάρχη Θόδωρο Καρυπίδη και τον Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Κοζάνης Παναγιώτη Πλακεντά, και γενικότερα όλους όσους δραστηριοποιήθηκαν για την προώθηση του αιτήματος της Τ.Κ. Ερμακιάς και για να υπάρξει αυτό το αίσιο αποτέλεσμα.»

Την απόφαση για την αναγνώριση της Ερμακιάς ως Μαρτυρική Κοινότητα χαιρέτησε και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ένα χρόνιο αίτημα των Κατοίκων της Ερμακιάς απέδωσε καρπούς. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη και τον Γ.Γ. του Υπουργείου Κώστα Πουλάκη για τη συμβολή τους, στη δικαίωση του δίκαιου αγώνα μιας περιοχής που μαρτύρησε από τα κατοχικά στρατεύματα των ναζί».

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη