Την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για την κατασκευή έργων που θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στις δυναμικές καλλιέργειες μήλων και κερασιών του Μεσοβούνου, Τοπική Κοινότητα του δήμου Εορδαίας, τονίζει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ (Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων) Μεσοβούνου.
Μιλώντας στο «e-ptolemeos.gr» ο Γιάννης Ασφαλτίδης, ανέφερε ότι «όλος ο κόσμος στην περιοχή έχει στραφεί στον πρωτογενή τομέα, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η ανάγκη για έργα υποδομών και κυρίως για την επέκταση του υφιστάμενου αρδευτικού, αλλά και την κατασκευή δύο μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών.» Ανέφερε ότι «ο ΤΟΕΒ Μεσοβούνου με το υφιστάμενο αρδευτικό αρδεύει περίπου2.500 στρέμματα δενδροκαλλιέργειες – 1.000 στρέμματα κεράσια και τα 1.500 μήλα, ενώ στο Βέρμιο κατασκευάστηκε ένα φράγμα το οποίο έχει τελειώσει εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά χρήση νερού έχουμε κάνει δοκιμαστικά από φέτος που έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του χαλύβδινου αγωγού διασύνδεσης με το φράγμα, ο οποίος μεταφέρει το νερό στο υφιστάμενο αρδευτικό. Ο αγωγός είναι σε δοκιμαστική λειτουργία και προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα με τον ανάδοχο και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.»
Υδροηλεκτρικά
Επισήμανε ότι σε εκκρεμότητα βρίσκεται η κατασκευή δύο υδροηλεκτρικών σταθμών, καθώς: «Η μελέτη του αγωγού διασύνδεσης προέβλεπε και δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς στη διαδρομή του αγωγού, οι οποίοι πρέπει να κατασκευαστούν. Ο προϋπολογισμός της μελέτης για τα υδροηλεκτρικά με βάση την μελέτη του 2008 ανέρχεται σε 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Θα είναι με φυσική ροή και θα έχουν μεγάλη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, θα παράγουν 1,6MW περίπου, ώστε να έχει κάποια έσοδα ο ΤΟΕΒ για να μπορέσει να μειώσει τα κόστη στους καλλιεργητές.»
Αναφερόμενος ειδικότερα στην επέκταση του αρδευτικού ο κ. Ασφαλτίδης είπε ότι «από πέρσι τον Μάιο η Περιφέρεια έχει χρηματοδοτήσει την μελέτη της επέκτασης του αρδευτικού με 270.000 ευρώ. Η μελέτη του έργου ολοκληρώνεται την περίοδο αυτή. Έχει τελειώσει η προμελέτη και αναμένεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Με το έργο αυτό αναμένεται να αρδεύονται άλλα 3.200 στρέμματα. Το συνολικό ύψος της επένδυσης αυτής προϋπολογίζεται σε 5,6 εκατομ. ευρώ. Φιλοδοξούμε να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Έχουμε ενημερώσει και τον υπουργό, έχει ενημερωθεί και ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Κοζάνη και περιμένουμε να τελειώσει η μελέτη του έργου για να το εντάξουμε στο πρόγραμμα.» Ο κ. Ασφαλτίδης υπογράμμισε ότι «πρόκειται για έργο ζωτικής σημασίας για το χωριό μας, ο κόσμος ασφυκτιά. Έχουμε νέα παιδιά τα οποία έχουν επενδύσει στον πρωτογενή τομέα και επενδύουν κάθε χρόνο. Έχουμε πολύ νερό αλλά δεν έχουμε τις υποδομές για να το διοχετεύσουμε στα κτήματα με το υφιστάμενο αρδευτικό και ελπίζουμε ότι με αυτό το έργο θα δώσουμε μεγάλη ανάσα στους νέους που επένδυσαν ή σε αυτούς που θέλουν να επενδύσουν περαιτέρω στον πρωτογενή τομέα.»
Σημείωσε ότι «υπάρχει πρόθεση και από την Περιφέρεια να κατασκευαστούν αυτά τα έργα, και η επέκταση του αγωγού και τα υδροηλεκτρικά, ώστε να λυθεί το πρόβλημα άρδευσης. Εάν γίνουν αυτά τα έργα θα έχουμε 5.700 στρέμματα αρδευόμενα με δυναμικές καλλιέργειες και δυο υδροηλεκτρικούς σταθμούς με ό,τι έσοδα συνεπάγεται αυτό για τον ΤΟΕΒ, ώστε να μειωθούν τα σημερινά κοστολόγια άρδευσης, καθώς το κόστος του νερού αυτή τη στιγμή είναι 30 ευρώ ανά στρέμμα. Τα έξοδά μας τα καλύπτουμε μετά βίας, ενώ με τα υδροηλεκτρικά θα μπορέσουμε να μειώσουμε τα κόστη παραγωγής και του οργανισμού και του παραγωγού, ώστε να μένει και κάτι. Διότι η κρατική χρηματοδότηση αφορά μόνο στη δημιουργία των υποδομών, ενώ η ευθύνη λειτουργίας και συντήρησής τους ανήκει στον ΤΟΕΒ.»
Αίσθηση αναμένεται να προκαλέσει η παρακάτω αναφορά του κ. Ασφαλτίδη: «Ευελπιστούμε ότι εάν γίνουν αυτά τα έργα θα έχουμε σχεδόν μηδενική ανεργία στην περιοχή μας, γιατί όλος ο κόσμος έχει στραφεί στον πρωτογενή τομέα. Λόγω της οικονομικής κρίσης είναι πολλοί οι νέοι που αν και έχουν κάνει σπουδές έχουν στραφεί στον πρωτογενή τομέα. Αρκεί να σκεφτείτε ότι αν και πέρσι είχαμε μια κακή χρονιά, οι καινούριες φυτεύσεις έφτασαν στα 200 στρέμματα. Για παράδειγμα η κερασοκαλλιέργεια που ξεκίνησε στο χωριό μας πριν 10 χρόνια, σε μια δεκαετία έχει ανάπτυξη περίπου 1000 στρέμματα από το μηδέν. Υπάρχει δηλαδή μια δυναμική στην κερασοκαλλιέργεια, γιατί αποδείχθηκε ότι το μικροκλίμα της περιοχής βοηθά στην καλλιέργεια κερασιών και θα πρέπει να τη στηρίξουμε. Θα πρέπει τα νέα παιδιά που έχουν στραφεί στην κερασιά να βοηθηθούν, γι’ αυτό και ζητάμε να γίνουν οι παραπάνω υποδομές.»
Σημαντικό έργο για το Μεσόβουνο χαρακτήρισε και την κατασκευή «νέας γεφυροπλάστιγγας καθώς η υφιστάμενη κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και έχει χαλάσει εδώ και αρκετό καιρό. Η περιφέρεια ενέκρινε την κατασκευή της, με ένα κονδύλιο της τάξης των 170.000 ευρώ. Παραχωρήθηκε από το Υπουργείο μια έκταση 5 στρεμ., την μελέτη έκανε η ΑΝΚΟ δωρεάν, πέρασε και από την Οικονομική Επιτροπή και είναι θέμα χρόνου να αρχίσει η υλοποίηση του έργου.»
Ο κ. Ασφαλτίδης άδραξε τέλος την ευκαιρία για να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης Παναγιώτη Πλακεντά, «για την εγκατάσταση ενός μετεωρολογικού σταθμού, για να μας βοηθήσει ως προς τους ψεκασμούς και τις αρδεύσεις. Πρόσφατα αυτό έγινε πράξη. Ο σταθμός εγκαταστάθηκε, είναι σε δοκιμαστική λειτουργία και ευελπιστούμε ότι με τη νέα καλλιεργητική περίοδο θα είναι σε μόνιμη λειτουργία για να δίνει χρήσιμα για εμάς δεδομένα.»