Το βιβλίο με μαντινάδες του συγγραφέα, ερευνητή και δασκάλου κρητικών χορών Γιάννη Μεγαλακάκη με τίτλο «Αγαπημένη λέξη μου έγινε τ’ όνομά σου», παρουσιάστηκε σε μια όμορφη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 14 Δεκεμβρίου στον “Παραδοσιακό Ξενώνα Άψης” στο Εμπόριο Εορδαίας.
Την προσεγμένη έκδοση και τον εύστοχο τίτλο του βιβλίου του Γ. Μεγαλακάκη «Αγαπημένη λέξη μου έγινε τα’ όνομά σου» σχολίασε στην παρουσίαση του βιβλίου ο Γιώργος Κωτσίδης, πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, επισημαίνοντας ότι «δεν θα μπορούσε να επιλεγεί καλύτερος τίτλος για ένα βιβλίο το οποίο περιέχει τόση σοφία, τόση αισιοδοξία και τόση αγάπη για έρωτα.»
«Η μαντινάδα για να βγει θέλει αιτία, θέλει σεβντά», ανέφερε ο κ. Κωτσίδης, εκφράζοντας το θαυμασμό του για τον συγγραφέα των μαντινάδων λόγω του νεαρού της ηλικίας του κι επισήμανε ότι, με βάση τον Νίκο Καζαντζάκη «η μαντινάδα είναι κραυγή που αφήνει μια ψυχή αρρενωπή αλλά εξαιρετικά ευαίσθητη: Η κρητική ψυχή». Ανέφερε μάλιστα ότι σε μια περίοδο κρίσης των αξιών όπως η σημερινή, στην οποία παραγνωρίζονται η αγάπη, ο πόνος κι ο σεβντάς «ο συγγραφές σπάει τα δεσμά του συγκεκριμένου, του κλισέ και παντρεύει τη λεβεντιά και την τόλμη με την ευρηματικότητα» και δήλωσε ότι ζηλεύει τον Γ. Μεγαλακάκη διότι κι ο ίδιος θα ήθελε να μπορούσε να γράφει μαντινάδες.
Τα συγχαρητήριά του στον Γ. Μεγαλακάκη εξέφρασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών και Φίλων Κρήτης Πτολεμαΐδας, Γιάννης Μακρυμαλλάκης. Οι μαντινάδες, είπε, είναι η πιο συνηθισμένη μορφή λαϊκού τραγουδιού και αποτελούν ποιητικό είδος διαδεδομένο σε ολόκληρη την Κρήτη. Είναι ο ξεχωριστός τρόπος με τον οποίο οι νέοι, οι γέροι και τα παιδιά της Κρήτης έχουν τη δυνατότητα να εκφράζουν κάθε στιγμή την πληθώρα και τη διαφορετικότητα των συναισθημάτων τους, τον πόνο, τη χαρά, την προσμονή, τη λαχτάρα, τον έρωτα, τον θυμό, την εκδίκηση, τη νοσταλγία, για κάθε εκδήλωση της ανθρώπινης ζωής. Σημείωσε πως παρόμοια δίστιχα έχουν αναπτυχθεί και σε άλλα νησιά του Αιγαίου και του Ιουνίου πελάγους, ακόμα και στην Κύπρο, «αυτό όμως που διαφοροποιεί την Κρήτη είναι ότι η παραγωγή μαντινάδων συνεχίζεται αμείωτη, ειδικά στα χωριά της Κρήτης, αντίθετα στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο έχει σταματήσει ή μειωθεί.»
Τον κόσμο που παραβρέθηκε στην εκδήλωση παρουσίασης του δεύτερου βιβλίου του ευχαρίστησε ο Γιάννης Μεγαλακάκης, ευχαριστώντας ταυτόχρονα τους παρουσιαστές του βιβλίου του για τα καλά τους λόγια. Ανέφερε ότι εάν μπορεί και γράφει και ακολουθεί την Κρήτη με τόσο πάθος είναι γιατί έχει κλάψει κι ο ίδιος πολλές φορές, αλλά και «για να βρίσκουν φωλιά οι σκέψεις μου», όπως σημείωσε. Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στην γιαγιά του την Ελένη Μεγαλακάκη η οποία τον έμαθε να αγαπάει την Κρήτη και να ασχολείται με τα του τόπου του. Διότι, όπως τόνισε, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα η τέχνη και ο πολιτισμός, ο χορός, η μουσική, η ποίηση και η ιστορία μας είναι αυτό που θα μας κρατήσει ζωντανούς, καθώς «ο πολιτισμός μπορεί να δώσει ελπίδα και έμπνευση στους ανθρώπους που ζούνε υπό πίεση.»
Το βιβλίο «Αγαπημένη λέξη μου έγινε τ’ όνομά σου» αλλά και τον συγγραφέα του Γ. Μεγαλακάκη καλωσόρισε και προλόγισε η δημοσιογράφος Ρόη Βασβατέκη, η οποία συντόνισε την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του και έκανε αναφορά στην αισιοδοξία που βγάζουν οι μαντινάδες του, αλλά και στην πίστη του συγγραφέα ότι ο πολιτισμός και η ιστορία μας μπορούν να μας θωρακίσουν ως λαό στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη εποχή.