Τα 65 γνωστά θύματα του ολοκαυτώματος της Ερμακιάς, Τοπική Κοινότητα του Δήμου Εορδαίας, την άνοιξη του 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους, τιμήθηκαν την Κυριακή 22 Απριλίου, στην εκδήλωση τιμής και μνήμης που διοργάνωσαν η Τοπική Κοινότητα Ερμακιάς, ο Δήμος Εορδαίας και η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.
Οι εκδηλώσεις μνήμης στην Ερμακιά, η οποία εντάχθηκε πριν λίγο καιρό στο Δίκτυο Μαρτυρικών Χωριών της χώρας μας, ξεκίνησαν με Αρχιερατική Θεία λειτουργία και Αρχιερατικό μνημόσυνο στο μνημείο των άμαχων θυμάτων της Ερμακιάς, όπου χοροστάτησε ο μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητος, παρουσία του δημάρχου Εορδαίας, εκπροσώπου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, εκπροσώπων του κοινοβουλίου, στρατιωτικών, αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών, του γενικού προξένου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, εκπροσώπων μαρτυρικών κοινοτήτων, αντιστασιακών οργανώσεων, συγγενών των θυμάτων και πλήθους κόσμου.
Στο ιστορικό του ολοκαυτώματος της Ερμακιάς αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Δρ. Στράτος Δορδονάς. Τόνισε ότι η Ερμακιά έγινε πολλάκις στόχος των γερμανικών δυνάμεων κατοχής μαζί με ντόπιους συνεργάτες τους, στις 8,10 και28 Μαρτίου 1944, καθώς και στις 22 Απριλίου 1944, διότι ήταν ορμητήριο αντάρτικων ομάδων, με συνέπεια να σφαγιαστούν άμαχοι Ερμακιώτες, να λεηλατηθούν οι περιουσίες των κατοίκων, να πυρποληθούν όλα τα σπίτια του χωριού και να ερημώσει το χωριό καθώς οι επιζήσαντες εγκατέλειψαν το χωριό, ενώ πάρα πολλοί από αυτούς κατέφυγαν στην τότε Γιουγκοσλαβία χωρίς να καταφέρουν έκτοτε να επιστρέψουν αφού τους αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια.
Ο ομιλητής υπογράμμισε μάλιστα την ανάγκη περαιτέρω ιστορικής διερεύνησης του ολοκαυτώματος της Ερμακιάς και των υπολοίπων ολοκαυτωμάτων χωριών της Εορδαίας και της Δυτικής Μακεδονίας. Πρέπει, είπε, να θέσουμε τον δάχτυλό μας υπό τον τύπον των ήλων και να μην φοβηθούμε να αποδώσουμε επιστημονικά τα του Καίσαρος των Καίσαρι, «γιατί πρέπει να μάθουν όλοι τι συνέβη στην Ελλάδα την περίοδο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, που σημάδεψε όσο κανείς άλλος πόλεμος την ανθρωπότητα κατά τη διάρκεια των αιώνων».
Ρίγη συγκίνησης σκόρπισε το προσκλητήριο νεκρών από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ερμακιάς Δημήτρη Σακελλάρη, ο οποίος δεν παρέλειψε να εκφράσει και τις ευχαριστίες του προς την κυβέρνηση για την ένταξη της Ερμακιάς στο Δίκτυο Μαρτυρικών χωριών της χώρας μας, καθώς και η κατάθεση στεφάνου γερόντισσας εκ μέρους των οικογενειών των θυμάτων της Ερμακιάς την περίοδο της γερμανικής κατοχής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για μια ακόμη χρονιά παρών στην εκδήλωση έδωσαν και γερμανοί μαθητές του Σχολείου Integrierte Gesamtschule Osterholz-Scharmbeck της Πόλης Osterholz-Scharmbeck, που βρίσκονται στην περιοχή μας στο πλαίσιο συμμετοχής τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Πολιτισμός Μνήμης: Πύργοι – Μεσόβουνο», που υλοποιούν για τρίτη χρονιά μαζί με μαθητές των τριών Γενικών Λυκείων της Πτολεμαΐδας.