Καθολικό αίτημα για διεκδίκηση αποζημιώσεων
Φόρο τιμής στη μνήμη των 157 ανδρών που εκτελέσθηκαν τον Οκτώβρη του 1941 στο Μεσόβουνο Εορδαίας, τα πρώτα θύματα των γερμανών κατακτητών πανελλαδικά, και των 108 γυναικόπαιδων και των τριών σοβιετικών στρατιωτών που σφαγιάστηκαν στις 23 και 24 Απριλίου του 1944, απέδωσαν την Κυριακή 21 Οκτωβρίου ο Δήμος Εορδαίας, η Τοπική Κοινότητα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσοβούνου, οι αντιστασιακές οργανώσεις, οι οικογένειες των θυμάτων, εκπρόσωποι εκκλησιαστικών, πολιτικών, στρατιωτικών, αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών, της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και πλήθος κόσμου.
Οι εκδηλώσεις μνήμης κορυφώθηκαν με το αρχιερατικό μνημόσυνο που τέλεσε στο μνημείο των πεσόντων από τον μητροπολίτη Φλωρίνης , Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητο, με το προσκλητήριο των θυμάτων και την κατάθεση στεφάνων.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσοβούνου Παύλος Παραστατίδης, εξιστόρησε τα εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας στο Μεσόβουνο και τις ολέθριες συνέπειες που επέφεραν, καθώς είχαν ως συνέπεια να σβήσουν οικογένειες, να ξεκληριστούν σπιτικά, να ξενιτευτούν οι κάτοικοι του χωριού και να μεγαλώσουν παιδιά σε ορφανοτροφεία. Επισήμανε ωστόσο ότι οι ήρωες του Μεσοβούνου άφησαν πίσω τους ιερή παρακαταθήκη, αλλά και την ηθική υποχρέωση να μην παραιτηθούμε των αξιώσεών μας για διεκδίκηση της μνήμης, στον αγώνα για την ελευθερία και για να γίνει ο αγώνας αυτός ανάχωμα ενάντια στη γένεση και εκκόλαψη νέου φασισμού.
Μεγάλη συγκίνηση προξένησε η απαγγελία του νέου ποιήματος που έγραψε η Μεσοβουνιώτισσα ποιήτρια Παναγιώτα Παρασκευά, για τα θύματα του ολοκαυτώματος του χωριού της, το οποίο αφιέρωσε σε όλους όσους αγωνίζονται απανταχού της γης για τα ιδανικά της δικαιοσύνης και της ελευθερίας.
Σήμερα είναι ημέρα μνήμης, τιμούμε τους νεκρούς μας που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα το 2041 και το 1944, δήλωσε ο πρόεδρος της Τ.Κ. Μεσοβούνου Δημήτρης Τσιαΐδης.
Τις θλιβερές αυτές σελίδες της Ιστορίας μας ο ελληνικός λαός τις έχει μετατρέψει σε μια γιορτή, η οποία στέλνει το μήνυμα κατά του φασισμού και να είμαστε πάντα ελεύθεροι, ανέφερε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης.
Ο εκπρόσωπος της περιφέρειας, αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Καρακασίδης, αναφέρθηκε στην ανάγκη διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, γιατί αν και πέρασαν τόσα χρόνια δεν έχουν γίνει ακόμη πράξη.
Για μέρα ιστορικής μνήμης, γνώσης και ιστορικής περισυλλογής έκανε λόγο στο χαιρετισμό της η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπία Τελιγιορίδου η οποία εκπροσώπησε την κυβέρνηση. Επισήμανε μάλιστα ότι ήδη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός έθεσαν το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων στον Γερμανό Πρόεδρο. «Δεν είναι κάτι που επαιτούμε, είναι δικαίωμά μας και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να το διεκδικήσουμε από τη Γερμανία με τη συμπαράσταση της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο αγώνας των θυμάτων του Μεσόβουνου και των ηρώων μας φωτίζει το δρόμο μας στον αγώνα για ευημερία και αξιοπρέπεια και εμπνέει ώστε να αγωνιζόμαστε ως ελληνική κυβέρνηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις και τις πολεμικές επανορθώσεις, δήλωσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης Μίμης Δημητριάδης.
Είναι αυτονόητο ότι δεν παραιτούμαστε από το δικαίωμα και του κατοχικού δανείου και των αποζημιώσεων, τόνισε και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Θέμης Μουμουλίδης.
Δεν απεμπολούμε τα δικαιώματά μας, διεκδικούμε τις αποζημιώσεις καθότι δεν έχουμε καμία διεθνή υποχρέωση, γιατί δεν υπογράψαμε αυτή τη συνθήκη, ισχύουν οι υποχρεώσεις του 1953, τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ντζιμάνης.
Παρών στην εκδήλωση μνήμης στο Μεσόβουνο έδωσαν επίσης ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας και ο υποπρόξενος της Γερμανίας, αλλά και ο Μεσοβουνιώτης πρώην υπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος.