Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Εορδαία: Τέλος στις μισθολογικές περικοπές των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΕ– Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κοζάνης

Εορδαία: Τέλος στις μισθολογικές περικοπές των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΕ– Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κοζάνης

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Σε επίπεδα 2012 επανέρχονται οι μισθοί των εργαζομένων στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης του Δήμου Εορδαίας (ΔΕΥΑΕ), καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης έκανε δεκτή την αγωγή που είχαν καταθέσει οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΕ το Δεκέμβριο του 2016.

Ειδικότερα, το  Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης έκανε δεκτή την αγωγή των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΕ με την οποία ζητούσαν την επαναφορά της μισθοδοσίας τους στα επίπεδα της 31/12/2012, με το αιτιολογικό ότι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑ δεν ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ότι οι περικοπές τους ήταν άνω του 25%, ήταν της τάξης 43,75% μαζί με την περικοπή των δώρων συσσωρευτικά, οπότε οι μισθοί των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΕ επανέρχονται στα επίπεδα πριν τις μνημονιακές περικοπές που είχαν επιβληθεί το 2012.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η ΔΕΥΑ πρόκειται για νομικό πρόσωπο κοινωφελούς χαρακτήρα και ειδικού σκοπού, που αυτοχρηματοδοτείται για τις λειτουργικές και παραγωγικές του ανάγκες, αλλά για την επενδυτική του δραστηριότητα από τις παρεχόμενες από τις υπηρεσίες προς τους πολίτες του Δήμου Εορδαίας και συνεπώς δεν εντάσσεται υπό οποιοδήποτε πρίσμα στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Επισημαίνεται μάλιστα ότι στο ίδιο αποτέλεσμα (δηλαδή της μη εφαρμογής των διατάξεων του Ν. 4354/2015) καταλήγει και  έτερη άποψη της νομολογίας που θεωρεί ότι υφίσταται δεδικασμένο από προγενέστερες δικαστικές αποφάσεις, που εκδόθηκαν μεταξύ των ίδιων διαδίκων για την ίδια διαφορά από την ισχύ των διατάξεων του ν.4093/2012 και το οποίο επεκτείνεται και στη μη εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4354/2015, εφόσον πρόκειται για επανάληψη της ίδιας νομοθετικής ρύθμισης.

Την ικανοποίηση των εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Εορδαίας εξέφρασε ο πρόεδρος του σωματείου τους, Θωμάς Καραθωμάς, μιλώντας στο «e-ptolemeos.gr», επισημαίνοντας τα εξής: «Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αγωγή στο σύνολό της ως κατ’ ουσίαν βάσιμη και υποχρεώνει την επιχείρηση να καταβάλλει τις μηνιαίες αποδοχές μας όπως διαμορφώθηκαν την 31-12-2012, με την απειλή χρηματικής ποινής σε βάρος της επιχείρησης». Τόνισε μάλιστα ότι η απόφαση αυτή κηρύχθηκε από το δικαστήριο προσωρινά εκτελεστή, καθώς η καθυστέρηση στην εκτέλεση μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημία στους νικήσαντες ενάγοντες, συνεκτιμώντας ιδίως τις οικογενειακές ανάγκες της πλειονότητας αυτών.

Ο πρόεδρος των Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΕ πρόσθεσε ότι «η απόφαση αυτή αποτελεί μεγάλη δικαίωση για τους εργαζόμενους, καθώς υπηρεσιακοί παράγοντες επιχείρησαν να καθυστερήσουν την εκδίκασή της αρνούμενοι να δώσουν τα απαραίτητα μισθολογικά στοιχεία που στοιχειοθετούσαν την αγωγή τους, με αποτέλεσμα να ζητήσουν αναβολή και να καθυστερήσει η εκδίκαση της αγωγής τους.

Για την ιστορία η υπόθεση εκδικάστηκε στις 12 Οκτωβρίου 2018, ενώ η απόφαση δημοσιεύτηκε στις 22/2/2019.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη