Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ για τις 2-3-4/5 με έντονες κατά τόπους βροχοπτώσεις και μικρή πτώση της θερμοκρασίας.
Ήδη στην περιοχή μας βρέχει σημαντικά από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 2/5, με τα φαινόμενα να είναι λίγο πιο έντονα το πρωινό της Τετάρτης 3/5.
Σίγουρα οι παρούσες καιρικές συνθήκες ευνοούν την καλλιέργεια τριφυλλιού, η οποία επέστρεψε «δυναμικά» φέτος, καθώς αρκετοί παραγωγοί βλέποντας τις τιμές που είχε αγγίξει τα προηγούμενα δύο χρόνια, επέλεξαν να καλλιεργήσουν περισσότερες εκτάσεις, όπως ανέφερε στον “Π” ο κ. Θανάσης Διαμαντίδης, Αντιπρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας & Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας. Αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς κι από μία απλή βόλτα στον κάμπο της ευρύτερης περιοχής, με το κίτρινο χρώμα που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε σε πολλά χωράφια από την καλλιέργεια της ελαιοκράμβης, πλέον να έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο ποσοστό από το πράσινο του τριφυλλιού.
Αναφορικά με την τιμή του, αν και συνεχίζει να κυμαίνεται σε σχετικά υψηλά επίπεδα, θα εξαρτηθεί από το συνολικό ύψος της παραγωγής, αλλά και την ζήτηση που θα παρουσιάσει από τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται με την αύξηση του κόστους παραγωγής και τις ασύμφορες τιμές στη διάθεση των προϊόντων τους, με αρκετούς από αυτούς να επιλέγουν να εγκαταλείψουν τον κλάδο.
Στον αγροτικό χώρο, οι βροχές είναι καλοδεχούμενες για την πλειοψηφία των καλλιεργειών, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα σιτηρά.
Οι περισσότεροι παραγωγοί σιταριού επενδύουν στην προστασία των καλλιεργειών τους την περίοδο της άνοιξης (Μάιος), όταν τα φυτά εισέρχονται στα αναπαραγωγικά στάδια. Μία από τις πιο σημαντικές απειλές για την απόδοση του σιταριού είναι οι ασθένειες των φύλλων. Μεταξύ των πιο κοινών ασθενειών που εμφανίζονται νωρίς είναι το ωίδιο.
Το ωίδιο προκαλείται από μύκητα και μπορεί να μειώσει την απόδοση του σιταριού έως και 25%. Η ανάπτυξη του παθογόνου ευνοείται από τον δροσερό (10-20 oC) και τον υγρό καιρό (πάνω από 85% υγρασία).
Στα αρχικά στάδια, τα συμπτώματα εμφανίζονται ως κίτρινες κηλίδες στα φύλλα που αργότερα καλύπτονται με λευκή σκόνη. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν από τα κάτω φύλλα και προχωρούν προς τα πάνω (μερικές φορές σε μίσχους και κεφάλια).
Συνήθως, ο ψεκασμός με μυκητοκτόνα εφαρμόζεται κατά την εμφάνιση του ωιδίου ή κατά την εμφάνιση της ασθένειας στο φύλλο σημαία. Καλό είναι πάντα να συμβουλεύεστε έναν πιστοποιημένο γεωπόνο και να πραγματοποιείτε τακτικούς ελέγχους στις καλλιεργημένες εκτάσεις, όταν η υγρασία παρουσιάζει μεγάλα ποσοστά.