Σε ένα απέραντο λιγνιτωρυχείο έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα ο χώρος πίσω από τον παροπλισμένο πλέον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, καθώς η εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ για την απόληψη του λιγνίτη στο Βιομηχανικό συγκρότημα και τον πρώην ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ έχει προχωρήσει τους τελευταίους μήνες με ταχύτατους ρυθμούς και πλησιάζει στους πύργους ψύξης του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, που βρίσκονται στο πίσω μέρος του σταθμού.
Η όλη περιοχή έχει μετατραπεί πλέον σε ένα απέραντο ορυχείο όπως κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του «e-ptolemeos.gr». Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του «e-ptolemeos.gr» η έντονη εξορυκτική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή γίνεται διότι η ΔΕΗ βιάζεται να πάρει το λιγνίτη που υπάρχει στη συγκεκριμένη περιοχή για να εξασφαλίσει την τροφοδοσία του ΑΗΣ Καρδιάς. Αλλά και για έναν ακόμα λόγο: Διότι, τα στρώματα λιγνίτη στη συγκεκριμένη περιοχή είναι σχεδόν επιφανειακά, ο λιγνίτης στην περιοχή βρίσκεται σε βάθος μόλις 5-6 μέτρων σχεδόν από την επιφάνεια του εδάφους, οπότε η απόληψή του γίνεται σε πολύ μικρό χρόνο και, το κυριότερο, με πολύ μικρότερο κόστος για τη ΔΕΗ.
Η βιασύνη της ΔΕΗ να πάρει το λιγνίτη από τη συγκεκριμένη περιοχή είναι άλλωστε και ο λόγος για τη διαταγή εκκένωσης του γειτονικού Οικισμού της ΔΕΗ, αφού η επιχείρηση για λόγους ασφάλειας υποχρεούται να συμμορφωθεί με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (ΚΜΛΕ) ο οποίος ορίζει μέτρα προστασίας και απόσταση ασφαλείας από την εξορυκτική δραστηριότητα.
Η λιγνιτική δραστηριότητα όμως στη συγκεκριμένη περιοχή απειλεί ένα τμήμα από το μικρό δασάκι που υπάρχει πίσω από τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, έναν πνεύμονα πράσινου από την περιοχή που λιγοστεύουν μετά την εξαφάνιση του δάσους της Μαυροπηγής πριν μερικά χρόνια για τις ανάγκες επέκτασης του Ορυχείου Μαυροπηγής. Στελέχη της ΔΕΗ λένε ωστόσο ότι η εξόρυξη δεν απειλεί σε καμία περίπτωση το δασάκι ούτε τις εγκαταστάσεις του πρώην ΑΗΣ Πτολεμαΐδας. Λένε συγκεκριμένα ότι «καθαρίζουμε, δεν σκάβουμε» καθώς έχουν εντολή να καθαριστεί το δάπεδο που πατάνε οι δεξαμενές (πύργοι ψύξης) και απλά γίνεται αποψίλωση των ξερών δένδρων για να μπει περίφραξη και τα σημεία μετακίνησης στα 120 μέτρα, διαβεβαιώνοντας ότι «τηρούνται όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι που προβλέπει ο ΚΜΛΕ».
Ακόμη κι έτσι όμως, η περιοχή της Πτολεμαΐδας εξακολουθεί να καταβάλει υψηλό περιβαλλοντικό τίμημα για τις ανάγκες της εξορυκτικής δραστηριότητας της ΔΕΗ στην περιοχή, αφού συνεχίζεται η εξόρυξη λιγνίτη σε απόσταση αναπνοής από την πόλη και το γειτονικό Οικισμό του Προαστίου.